PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gümüşhane Mutfağı



aRZuU
17.Ocak.2016, 21:58
GÜMÜŞHANE'NİN YEMEKLERİ, GELENEKSEL, YÖRESEL YEMEK TARİFLERİ (GÜMÜŞHANE’NİN ÖZELLİKLERİ, GÜMÜŞHANE İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)

Ne Yenir?

Gümüşhane ‘ de yemek kültürü de çok eskiye dayanmaktadır. Bugüne kadar Gümüşhane’nin yemek kültürü konusunda kapsamlı bir araştırma yapılmadı. Ancak bu gün mutfaklarındaki zenginlik, lezzet ve hamaratlık bunu göstermektedir.

Gümüşhane Mantısı, Kuşburnu çorbası, Zuluflu Çorbası,Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Pağla Denlisi, Borani,Fıtfıt Haşılı,Patates Kavurması,Muhla, Yergök Dolması,Sütlü Haşıl,Lor Dolması,, Ekmek Aşı, Çıtma Fasulye, Kaygana, Siron, Erişte, Lemis,Erişti Tatlısı,Hasude Kuymağı, Kara Helva, Burma,(sini), Tel Helvası, Lalanga bilinen yemeklerindendir.

Gümüşhane'den Yemek Tarifleri

Kuşburnu Çorbası

Malzemeler:

500 gr. kuşburnu
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 lt. su
200 gr. kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam karabiber
Kimyon ve nane

Hazırlanışı:
Ayıklanıp yıkanan kuşburnular 1 lt. suda 30 dakika kaynatılır. Daha sonra kevgirden ve tel süzgeçten geçirilir. Diğer taraftan kıyma içerine tuz, karabiber, kimyon katılarak fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır ve bunlar suda kaynatılarak pişirilir. Bir tencereye tereyağı ve un konulur. Un kavruluncaya kadar karıştırılır. Bu karışımın içine hazırlanan kuşburnu suyu ilave edilir. 15 dakika süreyle karıştırılır. Hazırlanan köfteler ilave edilir. Çorba bir müddet kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Kızarmış yağa nane katılarak üzerine dökülür. Sıcak sıcak servis yapılır.

aRZuU
17.Ocak.2016, 21:58
Siron

Malzemeler:

Un
Tuz
Su
Süzme
Tereyağı
Ceviz

Hazırlanışı:
Derin bir kap içerisine bir miktar su konulur. Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır. Yufkalar 3-4 cm. genişliğinde şerit halinde kesilir. Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur. Kurutulduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir. Diğer taraftan süzme, su ile ezilir, ateşte ısınıncaya kadar pişirilir (kaynamamalı). Bu karışım sironun üzerine dökülür. Daha sonra eritilen tereyağı sironun üzerine dökülür. Ayrıca bir kap içerisinde ayıklanmış ceviz içi dövülerek üzerine serpilerek servis yapılır.

aRZuU
17.Ocak.2016, 21:59
Gümüşhane Yöresel YemekleriGümüşhane Yöresel Çorbaları

Mantı Çorbası
Tatlı Çorbası
Un Herlesi Çorbası
Gavut Çorbası
Yavan Çorbası
Doduk Çorbası
Fırfır Çorbası
Dırma Çorbası
Gendime Çorbası
Erişte Çorbası
Arpa Yarması Çorbası
Zuluflu Çorbası

Gümüşhane Yöresel Yemekleri

Pağla Denlisi
Borani, Lemis
Fıtfıt Haşılı
Patates Kavurması
Muhla
Yergök Dolması
Sütlü Haşıl
Evelik Dolması
Kalem Dolması
Lor Dolması
Ekşili Dolma
Ekmek Aşı
Çırtma Fasulye
Kaygana
Kete
Pancar Kavurması
Pişi
Tava Lemisi
Zırıhta
Lahana Dolması
Yalancı Dolma
Güveç
Su Böreği
Paparna
Toğala Kuymağı
Hıngel
Galıya
Karın Kaymağı

Gümüşhane Yöresel Tatlıları

Erişte Tatlısı
Asude Kuymağı
Kara Helva
Burma
Tel Helvası
Lalanga
Aşure
Cevizli Börek
Musta Tatlısı
Fışkıl Tatlısı
Sütlaç
Herle
Köme
***sefe
Tel Kadayıf

aRZuU
17.Ocak.2016, 22:00
Gümüşhane SironGümüşhane Siron Malzemeleri

Un
Tuz
Su
Süzme
Tereyağı
Ceviz

Gümüşhane Siron Nasıl Yapılır?

http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/08/G%C3%BCm%C3%BC%C5%9Fhane-Siron.jpg


Derin bir kap içerisine bir miktar su konulur. Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır. Yufkalar 3-4 cm. genişliğinde şerit halinde kesilir. Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur. Kurutulduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir. Diğer taraftan süzme, su ile ezilir, ateşte ısınıncaya kadar pişirilir (kaynamamalı). Bu karışım sironun üzerine dökülür. Daha sonra eritilen tereyağı sironun üzerine dökülür. Ayrıca bir kap içerisinde ayıklanmış ceviz içi dövülerek üzerine serpilerek servis yapılır.

aRZuU
17.Ocak.2016, 22:00
Gümüşhane Mantı Çorbası Malzemeleri

500 gr. un
Tuz
Aldığı kadar su
1 kaşık tereyağı
Biraz nane
3 yemek kaşığı süzme

Gümüşhane Mantı Çorbası Nasıl Yapılır?Un derin bir kaba konur, tuz atılır.Aldığı kadar su konur, yoğrulur. Biraz sıkı bir hamur yapılır.1 saat dinlendirilir. Bir tahta üzerinde merdane ile açılır (2 mm inceliğinde) biraz kurutulur ve şeritler halinde kesilir.(Genişliği 3 cm.) şeritler üst üste konur. Üçgen (dar üçgen) olarak kesilir.Tencereye biraz su koyulup kaynatılır. Mantının bir kasesi suya dökülür. Kaynayınca 10 dakika bekletilir.Bir ölçü tuz atılır, kenara alınır.Tereyağı tavaya erimeye konur.Bu arada süzme, bir tasta ezilir, sulandırılır ve çorbanın içine dökülür.Sonra kızdırılmış tereyağına biraz nane atılır.Karıştırılır ve çorbanın üstüne dökülür.

aRZuU
17.Ocak.2016, 22:02
http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?attachments/gumushane-de-yoresel-yemek-ya0d-jpg.843476/



http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/08/G%C3%BCm%C3%BC%C5%9Fhane-Siron.jpg




http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?attachments/pestil-jpg.843480/




http://1.bp.blogspot.com/-pu5wVEEIQO4/Uxrhvte-rfI/AAAAAAAAADI/anpVzrwyH5M/s1600/G%C3%9CM%C3%9C%C5%9EHANE+Y%C3%96RESEL+YEMEKLER%C4% B0.gif




http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?attachments/corba-jpg.843474/

aRZuU
17.Ocak.2016, 22:04
http://haber.gumushane.edu.tr/dosya/haberresimleri/gumushanelezzetlerisironfirindaeristelemis.jpg






http://haber.gumushane.edu.tr/dosya/haberresimleri/gumushaneninvazgecilmeyenhaziryemegipide.jpg