Orijinalini görmek için tıklayınız : Kayseri Mutfağı
KAYSERİ'NİN YEMEKLERİ, GELENEKSEL, YÖRESEL YEMEK TARİFLERİ (KAYSERİ’NİN ÖZELLİKLERİ, KAYSERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Ne Yenir?
Pastırma ve Sucuk, Kayseri'nin meşhur mantısı (yağ, tepsi, vs) mutlaka tadılmalıdır.
Kayseri'den Yemek Tarifleri
Kesme Çorba
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı kıyma
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salça
4 su bardağı su
Tuz karabiber ve nane
Hazırlanışı: Yumurta, un, tuz ve 1 çay bardağı su ile hamur hazırlanır ve açılır, ince şeritler halinde kesilir. Su kaynatılır, kesilmiş olan hamurlar ilave edilir. Kıyma ve salça eklenir, kaynatmaya devam edilir. Hamurlar pişince üzerine yağda kızdırılmış nane dökülerek servis edilir.
Kağıtta Pastırma
Malzemeler:
100 gr ince dilimlenmiş pastırma
2 adet domates
3 adet sivri biber
1 yemek kaşığı tereyağı
4 sap maydanoz
6 dilim limon
6 alüminyum folyo (15x15 cm)
Hazırlanışı: 15x15 cm ebadında kesilmiş 6 alüminyum folyonun içi tereyağı ile yağlanır. Folyoların içine ikişer dilim pastırma yerleştirilir. Pastırmaların üzerine sırasıyla domates dilimleri, sivri biber, maydanoz ve limon dilimleri yerleştirilir ve fındık büyüklüğünde tereyağı eklenerek kapatılır. Orta hararetli fırında 20-25 dakika pişirin.
Havleter
Malzemeler:
1/2 çay bardağı su
1 fincandan bir parmak eksik buğday nişastası
1 fincan pekmez
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı: Tüm malzeme karıştırılır. Teflon tencerede 3 yemek kaşığı sıvı yağ kızdırılır, karışım dökülür. Karıştırarak pişirilir. Kaşığı tutunca ateş kısılır tencerenin ağzı kapatılır. Sık sık ezerek karıştırılır. Sünger parçaları gibi ayrılınca karıştırma bırakılır. Servis tabağına alınarak servis edilir.
Kayseri Yöresel Çorbaları
Börek Aşı Çorbası
Düğürcük Çorbası
Kesme Hamur Çorbası
Yoğurtlu Çorba
Kurşun Aşı
Kuru Bamya
Arabaşı
Tarhana Çorbası
Gendime Çorbası
Kayseri Yöresel Mantıları
Kayseri Mantısı
Yağ Mantısı
Tepsi Mantısı
Prov Mantısı
Paşa Mantısı
Ekmek Mantısı
Kıymalı Buğu Mantısı
Ekşili Kırpma Mantı
Üzengi Mantısı
Sade Buğu Mantısı
Kayseri Yöresel Hamur İşleri
Şebit Yağlaması
Su Böreği
Tandır Böreği
Bazlama
Sac Böreği
Açma Kete
Tahinli Katmer
Susamlı Halka
Katmer
Pastırmalı Börek
İki Kızartma
Kıymalı Pide
Hakırdaklı Pide
Paçanga Böreği
Açma Börek
Erişte Makarna
Zengin Salatası
Kayseri Kesme Makarnası
Kayseri Yöresel Yemekleri
Pehli
Fırın Ağzı
Pastırmalı Kuru Fasulye
Etli Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Kağıtta Pastırma
Hakırdaklı Lahana Sarması
Kabak Çiçeği Dolması
Pırtımpırt
Kayseri Güveci
Kabak Çıtma
Bayram Yahnisi
Sac Kavurma
Kıymalı Lahana Dolması
Üzümlü Gerdan
Karın Dolması
Hakırdak
Patates Kovalama
Patlıcan Kovalama
Pıtpıt Pilavı
Böğür Dolması
Kaburga Dolması
Bezdirme
Şaştım Aşı
Kayseri Yöresel Tatlıları
Nevzine
Açma Baklava
Güllü Baklava
Aşure
Kuru Kaymak
Telteli
Aside
Pekmez Helvası
Un kurabiyesi
Kayseri Pehli Malzemeleri (4-6 Kişilik)
1 kilo pehlilik et (tüm
kaburga ikiye bölünecek)
500 gr patlıcan
250 gr yeşil sivri biber
500 gr domates
2 yemek kaşığı salça
Cırgalan kırmızı toz biber
Tuz
2 diş sarımsak
Kayseri Pehli Nasıl Yapılır?Koyunun kaburga kısmından alınan pehli eti, az bir yağ ile tencerede, etin arkası önü nar gibi kızarana dek pişirilip, taş tencerenin veya kalın bakır tencerenin alt kısmına döşenir. Üzerine küp küp doğranmış patlıcanlar (öncesinde patlıcan tuzlu sui le yıkanır), patlıcanın üzerine ise biberler, sarımsak ve yine küp küp doğranmış domatesler konur. Tuzu ayarlanır. Salça ve kırmızı biberle yapılan salçalı sos yemeğin üzerine dökülerek ağzı örtülür. Hiç karıştırılmadan çok kısık ateşte yaklaşık 4-5 saat pişer. Piştikten sonra çanak ters çevrilir. Etler yemeğin üzerinde kalır. Sıcak servis yapılır.
Kayseri Pastırmalı Kuru Fasulye Malzemeleri (6 Kişilik)
400 gr kuru fasulye
125 gr pastırmadan hazırlanan harç
1 kurutulmuş acı kırmızıbiber
12 dal taze kekik (isteğe bağlı olarak)
Pastırmalı domatesli harç için;
30 gram tereyağı veya sıvı yağ
125 gr pastırma
250 gr (iki büyük adet soğan)
250 gr Küp doğranmış domates
1 adet büyük dolmalık biber (veya sivri yeşilbiber)
Kayseri Pastırmalı Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Kayseri-Past%C4%B1rmal%C4%B1-Kuru-Fasulye.jpg
Kuru fasulyeler bir gece veya 6-8 saat önceden yıkanıp ıslatılır. Ertesi gün bir tencereye üzerini aşacak kadar su ilave ettikten sonra diriliğini kaybedinceye kadar yaklaşık 30 dakika haşlanır. Yağı tavaya eklenir, pastırmalar ince şekilde dilimlenir. Yağ kızmadan pastırmalar ilave edilir. 12 dakika alt üst ederek sote edilir. Doğranan soğanlar ilave edilir ve soğanlar pembeleşinceye kadar karıştırılarak kavrulur. Domates ve iri doğranan biberler ilave edilir.
Domatesler suyunu çekinceye kadar pişirilir. Et suyu ilave edilerek bir taşım hafif ateşte pişirilir. Haşlanmış fasulyeler süzdürülüp temiz bir tencereye
aktarılır. Üzerine ayrı yerde hazırlanan pastırmalı domatesli harç eklenir. İstenirse kurutulmuş acı kırmızıbiber ya da 12 dal taze kekik ilave edilip, ağır
ateşte fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuzu en son arzuya göre ayarlanır. Arada gerekiyorsa sıcak et suyu ilave edilir. Bu sürenin sonunda tencere ateşten alınır. Taze kekik ve kurutulmuş acı kırmızıbiberi çıkartıp atılır. Servis tabağına alınarak servisi yapılır.
http://d.haber3.com/gallery/20423/47.jpg
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Kayseri-Past%C4%B1rmal%C4%B1-Kuru-Fasulye.jpg
http://galeri2.uludagsozluk.com/375/ramazan-ramazan-kayseri-mantisi-yemek_471551.jpg
yağlama
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRMUDelkKiBBlzbYEENnTvm83QuzPTcg kckPo2TYfqy6zDUP6VS
http://www.meleklermekani.com/imagehosting/manti-355.jpg
http://yemekleri.tv/wp-content/uploads/2015/10/48333-kayseri-nin-unlu-yemegi-firin-agzi.jpg
http://www.oburcan.com/wp-content/uploads/2012/12/asd-018.jpg
http://iblog.milliyet.com.tr/imgroot/blogv7/Blog333/2011/09/12/06/261093-3-4-b6fbc.jpg
http://www.kayserigundem.com/images/haberler/kayseride_yoresel_yemek_yarismasi_yapildi_h2162.jp g
http://img.webme.com/pic/g/gurmeevi/yaglama.jpg
yağ mantısı
http://photos1.blogger.com/img/249/2835/1024/IMG_00112.jpg
çenetli
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTrwo5ij0oYiiiyAZsZQUSQ0MUQqqIrU h2t6_orIJ5Ho7VvKEJHdA
kayseri köftesi
http://www.yemeksepetimiz.com/wp-content/uploads/2012/07/Kayseri-K%C3%B6ftesi.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-H_MCdsLT_5M/UPqcxSZ2NcI/AAAAAAAAmjo/zBADOTQZFMg/s1600/%C3%A7emenli+kayseri+sucu%C4%9Fu.jpg
http://s3.amazonaws.com/foodspotting-ec2/reviews/354144/thumb_600.jpg?1297680638
aside
http://www.harikalarmutfagi.com.tr/image/large/data/20130314120717yemekkitabi-176.jpg
düğürcük çorba
http://yemekleri.tv/wp-content/uploads/2015/10/dugurcuk-corbasi-yozgat-yemekleri-570x255.jpg
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.