Orijinalini görmek için tıklayınız : Kırıkkale Mutfağı
KIRIKKALE’YE GİDİNCE NELER YENİR, YÖRESEL YEMEKLERİ (KIRIKKALE’NİN ÖZELLİKLERİ, KIRIKKALE İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Kırıkkale mutfağı Anadolu yemeklerinin sergilendiği bir mutfaktır. Kente yerleşenler geldikleri bölgelerin yemeklerini buraya taşımışlardır. Bu yüzden Kırıkkale mutfağı çok zengindir. Anadolu yemeklerinde tarım ürünleri, sebze ve hayvan ürünleri ile ilgili yemekler başı çeker.
Yemekleri içerisinde sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır. Külleme kızartma haşlama ve kavurma yöredeki yaygın et yemekleridir. Kırsal yörelerde ekmek olarak yufka yapılır. Bunun yanı sıra bazlama, gözleme, alazlama, kömbe ve katmer gibi ekmek türleri de yaygındır.
Yöreye özgü yemek çeşitleri arasında un tarhanası, yoğurtlu tarhana, sızgıt, ekmek aşı (guymak) madımak, pelte, etli bulgur pilavı ve mantı yer alır.
Kırıkkale Yöresel Yemekleri
Un Tarhanası
Yoğurtlu Tarhana
Bulama
Yarma
Bulgur pilavı
Yeşil mercimekli çorba
Sızgıt
Guymak
Madımak
Pelte
Su böreği
Mantı
Sarığı burma
Sütlü
Pekmez
Ekşi
Kırıkkale Yöresel Yemek TarifleriKırıkkale MadımakToplanan madımaklar bulgur, salça ve etle birlikte pişirilir. Üzerine tereyağı eritilerek, sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek hazırlanır.
Kırıkkale Yoğurtlu TarhanaYarma kaynatılıp, soğuduktan sonra, yoğurt ilave edilir. Küçük parçalara ayrılarak serilir ve kurutulur. Pişirmeden önce su içine bırakılarak ıslanıp yumuşaması sağlanır. Ezilerek tencereye konur, su ilave edilir. Pişinceye kadar karıştırılır. Piştikten sonra yağda kızartılmış nane ilave edilir.
Kırıkkale GuymakYufka ekmeği ufalanarak yağda kavrulur. İçine su ile birlikte salça, sızgıt ve biber ilave edilerek hazırlanır.
Kırıkkale Sarığı Burma
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/K%C4%B1r%C4%B1kkale-Sar%C4%B1%C4%9F%C4%B1-Burma.jpg
Un yağda kavrulur, hazırlanmış yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar rulo şeklinde dürülür ve tepsiye dizilir. İki saç arasında kızartılır. Küçük parçalar halinde kesilip, üzerine kaynatılmış şerbet ilave edilerek hazır hale getirilir.
Etli – Mercimekli Bulgur Pilavı : Et ve pilav ayrı pişirilir. Kuyruk yağı eritip içine önceden terbiye edilen etleri bir tencereye konur ve ocağa oturtulur. Suyu çekince ve yağı kalana kadar kavrulur ve sonra kavrulan etin üstü kapatılır. Mercimeği (haşlanmış) suyla 4-5 defa yıkadıktan sonra su dolu bir tencereye koyarak avuç arasında iyece bastırıp ovuşturarak yüzeyde beliren kabukları atılır. Pilavı pişirilecek tencereye tereyağı konularak pembeleşinceye kadar eritilir. Daha önce yıkamış olduğumuz bulgur tencereye konur. Tuzunu ve soğanı ilave ettikten sonra bulgur tane tane oluncaya kadar kavrulur. Daha sonra haşlanmış mercimeği ekleyip bir miktar daha kavurarak sıcak suyunu ilave edip kırmızı biberini ekleyerek pişirmeye bırakılır. Pişen pilav dinlendirilir ve üzerine nane atarak karıştırılır. Sonra geniş bir tabağa pişen pilav dökülür ve yaygın hale getirilir. Kavurma yöntemiyle pişirilmiş olan kuşbaşı et pilavın üzerine yayılır.Yeşil Mercimek Çorbası : Mercimekle yarma karıştırılarak suda kaynatılırKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler üzerine yağda kavrulmuş un ilave edilir.Sızgıt : Kesilmiş et küçük parçalara bölünerek etin yağı ile kavrulur ve kurutulur.
Ekmek Aşı (Guymak) : Yufka ekmeği ufalanarak yağda kavrulur. İçine su ile birlikte salçaKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler sızgıt ve biber ilave edilerek hazırlanır.Madımak : Toplanan madımaklar bulgurKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler salça ve etle birlikte pişirilir. Üzerine tereyağı eritilerekKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek hazırlanır.Pelte : İçine pekmez katılmış una su ilave edilerek pişirilir.Su Böreği : Unun içine yumurta kırılırKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler su ile yoğrularak yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar su içinde haşlanır. Haşlanmış yufkalar tepsiye dizilerek üzerine taze yağ dökülür. Peynirle maydanoz karışımı serpilerek pişmeye bırakılır.Mantı : Yufka halinde açılan hamun küçük kareler halinde kesilir. Bu kareler içine biberKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler soğanKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler kıymaKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler maydanoz karışım konulmak suretiyle suda pişirilir.
Sarığı Burma : Un yağda kavrulurKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler hazırlanmış yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar rulo şeklinde dürülür ve tepsiye dizilir. İki saç arasında kızartılır. Küçük parçalar halinde kesilipKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler üzerine kaynatılmış şerbet ilave edilerek hazır hale getirilir.
Sütlü : Sütün içine pirinç ve şeker katılarak kaynatılır.
Pekmez : Üzümler bağbozumu denilen zamanda toplanır. Şırahane adlı odanın içinde bir üzümlağ olur. Toplanan üzümler bunun içine dökülür. Üzümlağ betondan yapılmış havuzdur. Üzümler ayakla çiğnenerek şıra haline getirilir. Bu şıra havuzun altındaki bir delikten “bolum” denilen başka bir havuza akıtılır. Buradan alınan şıra da kazanlar izinde ocaklara konulur.
Üzüm çiğnenirken içine beyaz toprak konulur. Bu şırayı kestirmek içindir. Ayrıca şıra kestirildikten sonra tekrar kaynatmak için ocaklara konan şıra içerisine yoğurt da ilave edilir. Kıvama gelene kadar karıştırılarak pişirilir.
Ekşi : Hazırlanan pekmezin toprak konulmadan yapılmış halidir.
Çalma : Çöğen denilen bitkinin kökü kaynatılarak çıkarılır.Bu suKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler hazırlanmış pekmeze ilave edilir. Karıştırılarak katılaşması beklenir. Çalma’nın siyahı ve beyazı vardır.
http://www.haberhakkim.com/wp-content/gallery/81-ilin-meshur-yemekleri/48.jpg
http://www.kirikkalekulturturizm.gov.tr/Resim/54746,untitled-3jpg.png?0
keskin tava
http://4.bp.blogspot.com/-pr4-BZG8UZc/UPqwOSUmzsI/AAAAAAAAmlc/ZGgzLk4KwlU/s1600/keskin_tavas%C4%B1.jpg
http://i.ensonhaber.com/resimler/galeri/81_ilin_yoresel_yemekleri_50.jpg
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/K%C4%B1r%C5%9Fehir-Kesme-A%C5%9F%C4%B1.jpg
http://www.meleklermekani.com/imagehosting/kirikkale%20yemekleri-162.jpg
malak
http://1.bp.blogspot.com/-QofxAPPWjeg/UPugW5KUa3I/AAAAAAAAnXY/LuIAvJlO91k/s1600/Malak.jpg
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.