Orijinalini görmek için tıklayınız : Kilis Mutfağı
KİLİS’E GİDİNCE NELER YENİR, YÖRESEL YEMEKLERİ (KİLİS’İN ÖZELLİKLERİ, KİLİS İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Geleneksel kültürü yansıtan yöresel yemeklerin tadı ve görüntüsü ile oldukça etkileyicidir. Kilis'te yapılan kebap çeşitleri özel baharatlarla tatlandırılarak dumanı üstünde servis yapılmaktadır.
Göl üzerinde bulunan restoranlarda yemek yemenin lezzetine ve pekmezin tadına doyulmaz
Kilis Yöresel Yemekleri
Kilis Yöresel Dolmalar
Acir Dolması
KabakDolması
Şıhıl Mahşe
Yaprak Sarması
Patlıcan
Rami
İşkembe
Kaburga
Kilis Yöresel Köfteler
İçli Köfte
Oruk
Kübbülmüşviyye
İç Katması
Çiğ Köfte
Kilis Yöresel Çorbalar
Talı Malhıta
Ekşili Malhıta
Köllük Aşı
Kelle Paça
Lebeniye
Kilis Yöresel Tatlıları
Peynir Helvası
Zerde
Hedik
Gerebiç
Züngül
Katmer
Belluriye
Şıllık
Cennet Çamuru
Kilis Yöresel Pilavlar
Otlu Aşı
Simit Aşı
Firik Pilavı
Keşkek
Bulgur Aşı
İran Pilavı
Müceddere
Kilis Yöresel Yemekleri
Kibe
Mazlum
Mıkşi
Orman Yemeği
Alinazik
Silkme
Teşrübe
Acur Musakka
Patates Musakka
Heylan Kabağı
Pirçikli kavurması
Kilis TavaKilis Tava Malzemeleri1 kg koyun etinden orta yağlı kıyma, 150 gr taze biber, bir bağ maydanoz, iki orta boy soğan, bir tatlı kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı tuz, üç adet orta boy patlıcan veya patates, üç adet orta boy domates.
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Kilis-Tava.jpg
Soğan, taze biber ve maydanoz ince ince kıyılır. Tuz ve karabiber katılır. Bu karışım etle iyice yoğrulur. Daha sonra zırhla çekilir. Patlıcan veya patates soyulur, ince dilimler halinde dilimlenerek, az tuz atılıp suyu sıkılır. Daha sonra patlıcan veya patatesler tepsiye dizilir. Üzerine yoğrulan kıyma yayılır. Etin üzerine veya etrafına dilimlenmiş domates ve taze biber dizilir. Fırına verilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Kilis Ekşiki Malhıta Malzemeleri
Üç su bardağı kırmızı mercimek, bir çay bardağı zeytinyağı, üç limon veya limon tuzu, iki baş sarımsak, yeterince nane, tuz.
Kilis Ekşiki Malhıta Nasıl Yapılır?
Kırmızı mercimek iki kez soğuk suda yıkandıktan sonra tencereye konur. Mercimek seviyesini 4-5 cm. geçecek kadar su eklenir. Kaynamaya başlamadan önce oluşan köpükler alınıp, atılır.
Küçük küçük doğranmış patlıcan veya pazılar tencereye dökülür. Çorba pişince ekşi konur, beş dakika sonra ateşten alınır. Dövülmüş durumdaki bir baş (10-12 diş) sarımsak ile nane ilave edilir. Zeytinyağı kızdırılır, kalan bir baş sarımsak dişlerine ayrılmış ve her diş iki parçaya bölünmüş olarak zeytinyağında pembeleştirilir. Çorbaya dökülür. Servis yapılır.
Kilis Lebeniye
Kilis Lebeniye Malzemeleri
1 kg orta yağlı parça et, iki su bardağı pirinç, bir su bardağı nohut, 3 kg yoğurt, bir yumurta, tuz, nane ve sade yağ.
Kilis Lebeniye Nasıl Yapılır?
Et kuşbaşı doğranır, üzerini basacak kadar su eklenerek ocağa konur. Yoğurt süzülür. Geceden ıslatılmış nohut ilave edilerek pişirilir ve kaynamakta olan et suyunun üzerinde oluşan köpük alınır. Et ve nohut pişmeye yakın pirinç konur. Bu arada süzme yoğurt bir yumurta ile kaşıkla dairesel hareketlerle karıştırılarak hafif ateş üzerinde ılıtılır. Tenceredeki pirinçli çorbanın üzerine aktarılır. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Üzerine kızdırılmış sade yağ ile nane gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Kilis-Tava.jpg
http://kilis.org.tr/res/yemek7.jpg
semsek
http://3.bp.blogspot.com/-gY5QjIqHCg0/UP_7C1249DI/AAAAAAAAoHY/XSYB1zs6VOQ/s640/K%C4%B1rk+Semsek.jpg
http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?attachments/kilis-tava-1-jpg.846413/
http://3.bp.blogspot.com/-Rmd48KR5qrE/UP_7mbTCDJI/AAAAAAAAoHk/im5kmI-C-VE/s640/kabakbastirmasi.jpg
kölük aşı
http://www.sofrabezi.net/images/haberler/koluk_asi_h339.jpg
iç katması
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZazVyYvvkpt7-oYgS_cDH0A4wUciV3yu8qtjrsTaqrvoxtCkM
kilis kebabı
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ7xM7sk8CiAEux4itLQK3do3SCASQ7w tHrjpGy0-tMpAdATPcQ
teşrube
http://4.bp.blogspot.com/-9G6lFUsVK58/VYP4MrIVQXI/AAAAAAAAB1U/pcpH3AFBsK0/s1600/patlican-tesrube.jpg
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.