PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kocaeli Mutfağı



aRZuU
18.Ocak.2016, 22:28
KOCAELİ’NE GİDİNCE NELER YENİR, YÖRESEL YEMEKLERİ (KOCAELİ’NİN ÖZELLİKLERİ, KOCAELİ İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)

Yöredeki kültürel çeşitlilik besleme biçimlerine de yansımıştır. Sebze ve meyve tüketimi oldukça fazladır.

Kiraz, vişne, elma ve şeftali üretimi oldukça yaygındır. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı ünlüdür.

Cizleme, kıvırma ve hoşmerim yöreye özgü başlıca yemeklerdir. Pişmaniye Kocaeli’ne özgü bir tatlı çeşididir.




Kocaeli Yöresel Yemekleri



Tarhana
Umaç çorbası
Bulamaç
Yahni
Kavurma
Tavuklu Keşkek
Çiğceli Kavurma
Mantar Yemeği
Ebe Gümeci
Mancar Yemeği (Çiçekli Mancar)
Ev Makarnası
Gözleme
Cizleme (Akıtma)
Lokum
Mantar Böreği
Çiğceli Yumurta
Cevizli Börek
Höşmerim (Peynir Tatlısı)
Kuru Helva
Nazlı
İrmik Helvası
Kübe Tatlısı

aRZuU
18.Ocak.2016, 22:29
Kocaeli Umaç ÇorbasıKocaeli Umaç Çorbası Malzemeleri

1 bardak un
1 adet un
1 çay kaşığı toz biber
1 çay kaşığı tuz
1 kaşık margarin

Kocaeli Umaç Çorbası Nasıl Yapılır?


http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/08/Kocaeli-Uma%C3%A7-%C3%87orbas%C4%B1.jpg


Un, su, tuz karıştırılarak pişirilir. Yağ, tuz, biber eritilir ve kaynayan çorbanın içine atılır.

aRZuU
18.Ocak.2016, 22:29
Kocaeli Ciğceli Kavurma Malzemeleri

1 kg kuşbaşı et
Yarım kg bulgur
2 su bardağı süt kaymağı (Ciğce)
1 çay bardağı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Kocaeli Ciğceli Kavurma Nasıl Yapılır?Et haşlanır. Bulgur veya pirinç pilavı yapılır. Pilav servis tabağına alınır. Kavrulmuş kavurma pilav üzerine konulur. Kavurma üzerine ise süt kaymağı eritilerek dökülür.
Kocaeli Mancar Yemeği (Çiçekli Mancar)Kocaeli Mancar Yemeği Malzemeleri

1 kg mancar
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 adet domates
1 adet soğan

Kocaeli Mancar Yemeği Nasıl Yapılır?Mancar ayıklanarak soğuk suda iki saat süre ile bekletilir ve sudan çıkartılır. Kısık ateşte haşlanır. Soğan yağ içinde kavrulur. Haşlanmış mancar kavrulmuş soğan içine karıştırılarak 5-10 dakika pişirilir.

aRZuU
18.Ocak.2016, 22:30
Mancar Yemeği (Çiçekli Mancar)
Malzemeler: 1 kg mancar, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 adet domates, 1 adet soğan.
Yapılışı: Mancar ayıklanarak soğuk suda iki saat süre ile bekletilir ve sudan çıkartılır. Kısık ateşte haşlanır. Soğan yağ içinde kavrulur. Haşlanmış mancar kavrulmuş soğan içine karıştırılarak 5-10 dakika pişirilir.
Cızlama (Akıtma)


Malzemeler: ½ kg un, 1 tatlı kaşığı maya, 1 çay kaşığı tuz, 1,5 bardak su.
Yapılışı: Un, tuz, su, maya akıcı olacak şekilde hamur yapılarak kabarmaya bırakılır. Saç veya tava içine yağ sürülerek 1 kaşık hamur atılır. Kısık ateşte pişirilir.

NAZLI (Otur Fatma Tatlısı) Bilinen keke benzer şekilde yapılan en çok çayın yanında tercih edilen tatlılardan biridir. 2 tane yumurta,1 bardak yoğurt ve şeker, aldığı kadar mısır unu, az miktarda karbonat büyük bir kabın içinde iyice karıştırılır. Yağlanmış olan tepsiye hazırlanan hamur boşaltılır ve fırında hafif ateşte pişirilir. Tatlı çok kısa sürede piştiği için ‘Nazlı’ olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle de pişirilirken dikkatli olmak ve ateşi iyi ayarlamak gerekir.
Höşmerim
Malzemeler: ½ kg tuzsuz taze peynir.1/2 paket margarin, ½ kg şeker, 1 bardak un.
Yapılışı: Peynir ateş üzerinde karıştırılarak sarartılır. Un, yağ, şeker karıştırılarak 15-20 dakika kadar pişirilir sararınca indirilir. Kaşık kaşık servis yapılır.

aRZuU
18.Ocak.2016, 22:32
http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?attachments/kocaeli-jpg.845410/


pişmaniye

aRZuU
18.Ocak.2016, 22:33
akıtma

http://neyimeshur.org/wp-content/uploads/akitma.jpg