Orijinalini görmek için tıklayınız : Nevşehir Mutfağı
NEVŞEHİR’E GİDİNCE NELER YENİR, YÖRESEL YEMEKLERİ (NEVŞEHİR’İN ÖZELLİKLERİ, NEVŞEHİR İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Yöre üzümünden yapılan şaraplar, pekmez, Avanos'un çömlek kebabı, Acıgöl'ün kabak tatlısı, Ortahisar'ın mağaralarında depolanan limon ve greyfurtlar, Ortahisar nefis kayısıları mutlaka tadılmalıdır.
Nevşehir Yöresel Yemekleri
Tarhana
Düğü
Kesme
Sütlü
Patates çorbaları
Katma aşı
Ağpakla
Soğanlama
Dıvıl
Cacık
Ayva dolması
Çanak
Nevşehir tavası
Zerdi pilavı
Sızgıt
Kömbe
Kışlık ekmek
Pastırma
Sucuk
Bulama
Aşure
İrmik tatlısı
Dalaz
Aside
Hoşaf
Nevşehir Yöresel Yemek TarifleriNevşehir Testi KebabıNevşehir Testi Kebabı Malzemeleri
1 adet testi (çömlek de kullanılabilir.)
Kuşbaşı doğranmış et (Tercihe göre dana ve koyun eti olabilir)
Domates
Sarımsak
Sivri biber
Sıvı yağ
Tuz, karabiber, kimyon.
Nevşehir Testi Kebabı Nasıl Yapılır?
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Nev%C5%9Fehir-Testi-Kebab%C4%B1.jpg
Öncelikle testiye sıvı yağla et birlikte konur. Testi önceden hazır edilmiş köz halinde bulunan ateşin ortasına gömülerek, etin pişmesi sağlanır. Etin suyu çekilip kavrulmaya başladığında, domates, sarımsak, sivri biber, tuz ve karabiber eklenerek, tam bir karışım hali alır. Ardından testinin ağzı bir bez konduktan sonra, orta kıvam hazırlanmış hamurla sıvanır. Hamurun ortasında küçük bir delik açılır. Bu haliyle köz ateşe gömülür. Yaklaşık iki saat ateşte bekletilir. Bu zaman içerisinde dengeli pişmesini sağlamak için ara sıra testi silkelenir. Testinin üzerindeki hamurun pişmesinden, içinde bulunan malzemenin de piştiği anlaşılır. Daha sonra testi ateşten alınarak, 20 dakika dinlendirilir. Servis yapmak için testinin ağzında sıvalı olan hamur çıkartılır, üzerine kimyon, karabiber gibi baharatlar serpilerek, servise hazır hale getirilir. Geleneksel uygulamalarda olmamakla birlikte, turistik restoranlarda testinin ağzı şov amaçlı olarak satırla kırılarak, yemek, testinin içinden servis edilir.
etli mantı
Kıyma, iyice doğranmış soğan, karabiber, maydonoz iyice karıştırılır. Yufka 2x2 cm² ebadında kareler halinde doğranır. Bunun içine önceden doğranmış kıyma konularak, muska şeklinde kenarları iyice sıkılarak kapatılır. Kaynamakta olan su içine atılarak pişirilir. Pişen mantılar tepsiye alınarak, üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça dökülür
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/etli-manti-672.jpg
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Nev%C5%9Fehir-Testi-Kebab%C4%B1.jpg
http://www.ecenindunyasi.com/resimler/resimli-nevsehir-yoresel-yemekleri-nevsehirde-ne-yemeli-2.jpg
http://www.fibhaber.com/images/haberler/nevsehirin_yoresel_yemekleri_aciklandi_h13340.jpg
http://www.nevsehirgezilecekyerler.com/Photos/nevsehir-tava-1.jpg
AYVA DOLMASI
http://www.ecenindunyasi.com/resimler/resimli-nevsehir-yoresel-yemekleri-nevsehirde-ne-yemeli-3.jpg
http://www.eceerken.net/resimler/resimli-nevsehir-yoresel-yemekleri-nevsehirde-ne-yemeli-1.jpg
http://www.nevsehirdehaber.com/wp-content/uploads/NEV%C5%9EEH%C4%B0R-Y%C3%96RESEL-YEMEKLER%C4%B0.jpg
http://www.nevsehirgezilecekyerler.com/Photos/cicek-dolmasi-nevsehir-yoresel-yemekler-1.jpg
http://www.fibhaber.com/images/haberler/nevsehir_yoresel_lezzetleri_h14044.jpg
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.