Orijinalini görmek için tıklayınız : Ordu Mutfağı
Bütün karadeniz sahilinde olduğu gibi balık yemekleri tercih edilebilecek yiyeceklerin başında gelir.
Ordu ilinin mahalli yemeklerinden Pancar Çorbası, Pancar Sarması, Melocan Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Galdirik Kavurması, Keşkek, Tirmit (Mantar) Kavurması, Mısır Ekmeği, Turşu Kavurmaları, Su Böreği, Hamsi Tava, Hamsi Buğulama, Hamsili İçli Tava ve diğer balık çeşitleri önemli olanlardır.
Ordu Yöresel Yemekleri
Mısır Yarmalı Aş Sarması
Kabak Kavurması
Sakarca Kayganası
Kabak Kayganası
Pezik (Pazı) Mücveri
Soslu Patlıcan
Taze Bezelye Kayganası
Sakarca Kayganası
Keşkek (Gendeme)
Pancar Diblesi
Fasulye Diblesi
Galdirik Kavurması
Fırın Fasulyesi
Etli Pancar Sarması
Pancar Döşemesi
Pancar Çorbası (Karalahana)
Mısır Çorbası
Kabak Çorbası
Isırgan Çorbası
İçli Tava
Hamsi Buğulama
Hamsi Köftesi
Su Böreği
Yufka Böreği
Ev Makarnası
Kabak Tatlısı
Aşure
Un Helvası
Ordu Hamsi KöftesiOrdu Hamsi Köftesi Malzemeleri1 kg. hamsi,1 yumurta,1 baş orta büyüklükte soğan,1 çorba kaşığı salça,2 yemek kasığı un, bayat ekmek içi. Köfte baharı, maydanoz, sarımsak, tuz
Ordu Hamsi Köftesi Nasıl Yapılır?Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanıp tuzlanır. Üzerine bayat ekmek içi ufalanarak yumurta, salça, un, köfte baharı dövülmüş sarımsak, maydanoz ve rendelenmiş soğan ilave edilir. Hepsi birlikte iyice yoğrulur. Köfte şekli verilip yağda kızartılır.
Ordu Hamsi TavaOrdu Hamsi Tava Malzemeleri1 kg hamsi,1 çay bardağı zeytinyağı, biraz mısır unu, limon, tuz.
Ordu Hamsi Tava Nasıl Yapılır?
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Ordu-Hamsi-Tava.jpg
Hamsiler ayıklanarak yıkanır ve tuzlanır. Hamsinin iki tarafı da unlanır. Bir tavada yağ kızdırılır. Hamsiler tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hamsiler kızartılır. Tavanın kendi kapağı ile çevrilerek diğer tarafı da aynı şekilde kızartılır servis tabağına alınır üzerine limon sıkılır.
Ordu Etli Pancar SarmasıOrdu Etli Pancar Sarması Malzemeleri3 bağ pancar (kara lahana), yarım kg. dana kıyma, 4 adet soğan, 1su bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 fincan sıvıyağ, yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, tuz-karabiber.
Ordu Etli Pancar Sarması Nasıl Yapılır?Pancar saplarından ayrılır, kaynar suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır ve soğuk suya alınıp süzülür. Ayrı bir kapta kıyma ince kıyılmış soğan, yıkanmış pirinç, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ve biraz su ilave edilip yoğrulur. Pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde düz tabağa yayılır, hazırlanan iç arasına koyulur 2-3 cm eninde küçük sarılır. Tencereye düzgün şekilde dizilir, kalan salça sıcak suda ezilir, dolmanın üzerine ilave edilir. Dağılmaması için dolmaların üzerine tabak kapatılır. Kaynamaya bırakılır, üzerine tereyağı ve sıvı yağ ilave edilir. Suyu çekerse sıcak su ilave edilerek pişirilir. Pişme suyu yarı yarıya kalması gerekir.
Ordu Kabak TatlısıOrdu Kabak Tatlısı Malzemeleri1 kg. kış kabağı,2 bardak toz şeker,1 çay bardağı çekilmiş fındık içi
Ordu Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?Kabak dilimlenerek kabukları soyulur. Bir tencereye dizilir. Kabakların üzerini örtecek kadar su konulur. Suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişirilir. Daha sonra kabak dilimleri fırın tepsisine yerleştirilerek üzerine şeker serpilir. Fırına sürülür. Pişince fırından alınarak soğumaya bırakılır. Üzerine çekilmiş fındık içi veya ceviz içi serpilir. Servis yapılır.
AKKUŞ FASULYE
Malzemeler: ½ kg Akkuş Kuru Fasulyesi,1 baş orta soğan, 1 yemek kaşığı salça, 100 gr kıyma,Tuz, Pul biber, Tereyağ
Yapılışı: Fasulye akşamdan ıslatılır. Soğan ince ince doğranıp yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ve salça ilave edilerek 2-3 dakika daha kavrulur. Akşamdan ıslatılmış ve süzülmüş fasulyeler üzerine dökülür. Tuz ve üzerine sıcak su ilave edilir ve kaynamaya başlayınca ateşin altı kısılarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Arzuya göre içine pul biber ilave edilir. Sıcak servis yapılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/akkus-kuru-fasulyesi-55.jpg
BAL KABAĞI TATLISI
Malzemeler: 2 kg.balkabağı, 3 bardak toz şeker, 1 bardak su, 1 bardak dövülmüş fındık ,hindistan cevizi
Yapılışı: Temizlenmiş,yıkanmış ve doğranmış balkabağı bir tencereye düzgün bir şekilde dizilir. Kabakların üzerine toz şekeri serpilir. üzerine 1 bardak su ilave edilir ve kapağı kapatılıp kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen kabakların altı kısılır ve parlak olması için 2 tutam şeker serpilir. Kapağı kapatılıp 5 dk dinlendirilir. Soğuduktan sonra üzerine dövülmüş fındık ve hindistan cevizi ilave edilir.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/bal-kabagi-tatlisi-209.jpg
BALIK ÇORBASI
Malzemeler: 250 gr. Karagöz balığı, 100 gr. Un, 100 gr tereyağ, 200 gr havuç, 5 adet defne yaprağı, 1 çorba kaçığı sirke.
Yapılışı: Yağ un ile birlikte kavrulur, soğuk su ile kıvama gelene kadar açılır, kaynadığında minik küpler halinde doğradığımız havuç ve defne yaprağı konulur. Havuç pişene kadar kaynatmaya devam edilir. Diğer yanda balık temizlenip çok kısık ateşte biraz suyla haşlanır, soğuyan balık kılçıklarından ayrılıp, ister didiklenerek, ister küp küp doğranarak kaynayan çorbaya atılır ve kaynatmadan ateşin altı kapatılıp, çorbanın içinden defne yaprakları çıkartılarak demlenmeye bırakılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/balik-corbasi-212.jpg
LAHANA SARMA
Malzemeler: Bir çay bardağı sıvı yağ, bir adet soğan, bir çorba kaşığı salça, bir tatlı kaşığı pul biber, bir su bardağı pirinç, tuz, 1 diş sarımsak, 4-5 yaprak maydanoz, karabiber, 1 top beyaz lahana
Yapılışı: Seçilip yıkanan lahanalar bir güzel haşlanır. Haşlandıktan sonra soğuk suya alınarak bekletilir. İçinin hazırlanışı için ısıtılmış tencereye sıvı yağ, soğan, sarımsak, salça konularak güzelce kavrulur. Kavrulan soğanın içine pirinçler ilave edilir. Bir bardak su katılarak pilav gibi dinlendirilir. Hazırlanan içi lahanalara sararak doldurulur. Hazırlanan sarmalar bir tencereye alınır. Üzerine çıkıncaya kadar sıcak su konur. Sıvı yağ ve tuzu eklenerek 20 -25 dakika pişirilir. Pişen sarmalar servis tabağına alınarak servise hazır hale getirilir.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/beyaz-lahana-kelem-sarmasi-259.jpg
MISIR ÇORBA
Malzemesi: 2,5 su bardağı beyaz mısır yarması, 1 su bardağı kuru fasulye,tuz, tereyağ veya sıvıyağ ,yoğurt, pul biber,nane
Yapılışı: Akşamdan ayıklanan mısır ve fasulye derin bir tencerede ıslatılır. Ertesi günü mısır ve fasulye karışımı yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ayrı bir servis kabına alınır. Servis yapılacağı sırada önce yoğurt çorbanın üzerine dökülür.Daha sonra, küçük bir tavada yağ ,nane ve pul biber kızdırılarak yoğurdun üzerine dökülür. Servis yapılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/beyaz-misir-corbasi-260.jpg
ÇİLEK REÇELİ
Malzemesi: 1 Kg Dağ çileği,1 Kg şeker, 2,5 su bardağı su,1 adet limon
Yapılışı: Su ile şeker bal kıvamına gelene kadar kaynatılır. Temizlenmiş ve yıkanmış çilek ilave edilir, inmesine yakın kabukları soyulmuş ve ince doğranmış limonlar ilave edilerek 2-3 dakika daha kaynatılıp ateşin altı söndürülür.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/cilek-dag-cilegi-receli-445.jpg
DUT PEKMEZİ
Yörede çokça beyaz ve karadut ağacı bulunur.
Yapılışı: Dut ağacına çıkılır ayakla dut dolu dallara vurularak silkelenir. Aşağıdakiler dut akışına göre yer değiştirerek dutların sergenlere dolmasını sağlar. Dutlar biriktikçe sergen toplanıp aradaki dallar, görülen böcekler temizlenip büyük tava veya leğenlere alınır. Leğenlerde birikince üzerinden su dökülüp kazana aktarılır. Kazana aktarılan dutlar bir miktar suyla birlikte rengi değişene kadar kaynatılır. Rengi değişince başka bir kazanın üzerine kevgir ve tülbent konarak dutların suyu süzülür. Dutların içindeki doğal şeker suya geçtiğinden suyu süzülüp saatlerce karıştırılarak kaynatılıyor. Tüm suyu süzülmüş olan dutlar bir göceğe (sivri yöresel sepet) veya çuvala doldurulur ve altına leğen konur böylece dutların içinde kalan son özler de göcek veya çuvaldan süzülerek leğene birikir ve buda kaynayan kazana ilave edilir. Bu şekilde saatlerce kaynayan dut suyu koyulaşınca pekmez halini almış olur. İstenilen kaplara aktarılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/dut-pekmezi-564.jpg
PANCAR SARMA
Malzemeler : 3 bağ pancar (kara lahana), yarım kg. dana kıyma, yarım kilo kaburga et, 4 adet soğan, 1su bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 fincan sıvıyağ, yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, tuz-karabiber.
Yapılışı : Pancar saplarından ayrılır, kaynar suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır ve soğuk suya alınıp süzülür. Ayrı bir kapta kıyma ince kıyılmış soğan, yıkanmış pirinç, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ve biraz su ilave edilip yoğrulur. Pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde düz tabağa yayılır, hazırlanan iç arasına koyulur 2-3 cm eninde küçük sarılır. Tencereye düzgün şekilde dizilir, aralarına kuşbaşı kemikli et yerleştirilir. kalan salça sıcak suda ezilir, dolmanın üzerine ilave edilir. Dağılmaması için dolmaların üzerine tabak kapatılır. Kaynamaya bırakılır, üzerine tereyağı ve sıvı yağ ilave edilir. Suyu çekerse sıcak su ilave edilerek pişirilir. Pişme suyu yarı yarıya kalması gerekir.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/etli-pancar-sarmasi-675.jpg
BAKLAVA
Malzemeler: Bir fırın tepsisi için: 1 Çay bardağı yoğurt, bir çay bardağı zeytin veya mısır özü yağı, 1 çay bardağı süt, 1 yumurta, 1 çay kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı karbonat veya bir paket kabartma tozu, alabildiği kadar un, 2,5 bardağı kavrulmuş ve çekilmiş fındık. Açmak için nişasta. 250 gr. Tereyağ veya margarin,
Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 5 su bardağı su, yarım limon.
Yapılışı: Yoğurt, yumurta, süt, tuz ve sıvıyağ el mikseri ile çırpılır. Karbonat ve un ilave edilip yoğrulur, hamur kesinlikle yumuşak ama ele yapışmayan hamur olacak. Hamuru 20-25 dk beklettikten sonra, 60 adet fındık büyüklüğünde parçalar hazırlanır. ilk 15 hamuru çay bardağı büyüklüğünde açıp aralarına bol nişasta serpilip, üst üste konur. Sonra bunu merdane ile fırın tepsisi büyüklüğünde açıp tepsiye serilir. Üzerine bir bardak fındık serpilip, diğer 45 hamuru da 15er açıp tepsiye sererek üzerine fındık dökülüp bu şekilde açarak tepsiye serilir. Diğer yanda tereyağ veya margarin eritilip, yağ şeffaflaşana kadar kaynatılır, kestiğimiz baklavanın üzerine gezdirip, önceden ısıtılmış fırına verilir.
Şerbeti için şeker ve su kaynatılıp, hafif koyulaşınca limonu sıkılır, birkaç taşım sonra kapatılır.
Tatlı soğuk, şerbet ılık olacak şekilde baklavanın üzerine dökülerek şerbetin çekmesi sağlanır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/ev-baklavasi-691.jpg
FASULYE TURŞUSU
Malzemeler: 1,5 kg. fasulye turşusu, 5 adet orta boy soğan, ¾ su bardağı pirinç, pul biber,3 kaşık fındık yağı
Yapılışı: Fasulye turşusu küçük küçük doğranır, diğer yanda kaynayan suya pirinçle birlikte konulup haşlanır, pirinç şiştiğinde süzülür. Zeytinyağında soğan salça kavurulur üzerine haşlanmış fasulye konup, karıştırılarak kapatılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/fasulye-tursusu-diblesi-705.jpg
TURŞU KAVURMA
Malzemesi: 1 tabak fasulye turşusu, 2 orta büyüklükte kuru soğan, yağ
Yapılışı: İnçe kıyılmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine önceden tuzu çıkarılmış fasulye turşusu katılarak karıştırılır. Bir süre kavrulur.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/fasulye-tursusu-kavurmasi-707.jpg
FINDIKLI BALLI YUFKA BÖREĞİ
Malzemeler: 6 adet kuru yufka, kavrulmuş çekilmiş fındık, sıvı yağ
Şerbeti: 1,5 su bardağı şeker, 1 su bardağı su,1 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı:Tefon tavada yağ hafifçe kızdırılır,3 adet kuru yufka tek tek ıslatılarak yağlanmış tavaya üst üste dizilir. Arasına kavrulmuş fındık dökülür kalan 3 yufka da yine ıslatılarak kavrulmuş fındığın üzerine dizilir.Yufkaların altı tamamen kızardıktan sonra düz bir kapak yardımıyla börek ters çevrilir. Tavaya aynı şekilde sıvı yağ dökülür. Börek Kapak yardımıyla tavaya yerleştirilir. Kızarma işlemi tamamlanınca börek servis tabağına alınır. Kare şeklinde dilimlenir. Hazırlanan bal yufkanın üzerine dökülerek böreğin balı çekmesi beklenir ve servis yapılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/findikli-balli-yufka-boregi-721.jpg
FIRIN FASULYE KAVURMA
Malzemeler : 1 çorba kasesi dolusu fırın fasulyesi, 50-100 gr. az yağlı kıyma veya kuşbaşı dana eti, 2 adet kuru soğan, 2 adet domates, 1 kahve fincanı bulgur veya pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, tuz-pul biber.
Yapılışı : Fırın Fasulyesi haşlanır, doğranmış soğan tencereye konur, et ilave edilip kavrulur. Küp doğranmış domates yada salça ilave edilir. Yeterince su konur ve kaynatılır. Haşlanmış olan fasulye karışıma eklenir ve pişirilmeye bırakılır. Pişmesine yakın pirinç veya bulgur ilave edilir.
Not : Eylül-Ekim aylarında, taze fasulyeler kılçıkları temizlenip, taş fırında kurutulur.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/firin-fasulyesi-kavurmasi-731.jpg
GALDİRİK KAVURMA
Malzemeler :1 bağ galdirik, 3-4 adet yeşil veya kuru soğan, yarım demet maydanoz, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 yumurta, pulbiber, tuz.
Yapılışı : Galdirik temizlenip yıkanır, ince doğranır, tuzlu kaynar suda haşlanır. Üzerinden soğuk su geçirilir. Bir tencereye sıvı yağ konur. Doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pul biber ilave edilip galdirik eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Kıyılmış maydanoz, çırpılmış yumurta eklenip servisi yapılır.
Not: Orduda yetişen bir bitkidir. Galdirik saplı, yeşil yapraklı bir bitki olup, ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Sadece gövde kısmı yenir.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/galdirik-kavurmasi-747.jpg
GENDEME ÇORBASI
Malzemeler: 200 gr. gendeme (Buğday),1 su bardağı yoğurt,1 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı un, iki kaşık tereyağ, nane, kırmızı toz biber.
Yapılışı: Bir gün önceden gendeme ıslatılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülür. Ayrı bir kapta gendemenin 4 katı su konup kaynatılır, gendeme içine atılır. Pişirilir. Ayrı bir kapta bir kaşık tereyağ ile un kavrulur az su katıp açılır, sos tencerede kaynayan çorbaya ilave edilir. Yoğurtla yumurta sarısı çırpılıp çorbaya sürekli karıştırılarak ilave edilir. Tereyağda kızartılan nane ve kırmızı toz biber çorbanın üzerine gezdirilip, çorbanın altı kapatılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/gendeme-corbasi-767.jpg
GÜRCÜ KAVURMASI
Malzemeler : Soğan, Salça, Sarımsak, Kinzi, Kuşbaşı et, Zabrana baharat çeşidi, Çeviz, Mısır unu kavurması, Maydanoz, Tuz, Kırmızı Pul biber, Tereyağ
Yapılışı : Kuşbaşını önce pişiriyoruz, soğan salça koyuyoruz. Maydanoz ekliyoruz. Piştikten sonra kinzi, sarımsak, zaprana, kırmızı biber, ceviz içi, mısır unu kavurması ekliyoruz.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/gurcu-kavurmasi-822.jpg
HOŞKIRAN KAVURMASI
Malzemeler: 1 bağ hoşkıran,2 baş kuru soğan, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı: Ayıklanan hoşkıranlar ıspanak şeklinde doğranır. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yıkandıktan sonra süzgece alınır ve suyunun süzülmesi beklenir. Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanlar sıvı yağ ile birlikte penbeleşinceye kadar kavrulur. Süzgeçte ki hoşkıranlar el yardımıyla suyu iyice sıkılır,kavrulan soğanların üzerine ilave edilir. Sırasıyla tuz ve karabiber de ilave edilerek iyice karıştırılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine pul biber dökülerek servis yapılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/hoskiran-kavurmasi-916.jpg
KARA LAHANA SARMASI
http://img.blogcu.com/uploads/lilyum52_mutfak10.jpg
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Ordu-Hamsi-Tava.jpg
ORDU PİDE
http://www.yemekevi.tv/TarifResimleri/K/52c38032-773b-40d8-8ed8-2289fe1c2dd9.jpg
http://www.gurgentepe.gen.tr/wp-content/uploads/2013/09/38673.jpg
http://www.karadenizgezi.net/Ordu_image/y_sakarca.jpg
http://photos1.blogger.com/blogger/6200/1457/320/DSCF0102.jpg
http://www.orduajans.com/images/haberler/ordu_yoresel_yemekleri_h1918.jpg
http://img2.blogcu.com/images/a/s/e/asevi/dikenucu.jpg
https://i.ytimg.com/vi/8qWdMp5pg2g/hqdefault.jpg
http://photos1.blogger.com/blogger/5023/2997/400/kabak.0.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_VMedApQWXIA/TP6XWvvrcDI/AAAAAAAAAAc/Jx9sQ4OkjOM/s320/pilav.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-tECsDsAf_GY/UptpWIpsnDI/AAAAAAAAABc/gdwQobvm7LM/s1600/images+(3).jpg
http://www.orduulubey.gen.tr/wp-content/uploads/2013/09/17847.jpg
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.