Orijinalini görmek için tıklayınız : Sakarya Mutfağı
SAKARYA’YA GİDİNCE NELER YENİR, SAKARYA’NIN YÖRESEL YEMEKLERİ (SAKARYA’NIN ÖZELLİKLERİ, SAKARYA İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Sakarya'da yapılan yemekler arasında; Islama Köfte, Sütlü Kabak Tatlısı, Kabak Tatlısı, Kabaklı Kol Böreği, Çerkes Tavuğu, Çerkes Pastası (Peynirli), Ezme Fasulye, Dartılı Keşkek, Dartı, Üre Tatlısı bulunmaktadır.
Sakarya Yöresel Yemekleri
ADA KIVIRMA
ARNAVUT BÖREĞİ
BİRYAN
BULGUR ÇORBASI
ÇERKEZ PASTASI VE PEYNİRİ
ÇERKEZ PEYNİRİ
ÇERKEZ TAVUĞU
DARTI
DARTILI KEŞKEK
EKŞİMİKLİ ÇÖKELEK
ERİK SIZBALI
EV MAKARNASI
***GANA
HAMSİLİ PİLAV
HOŞMELİM
ISIRGAN BÖREĞİ
ISLAMA KÖFTE
İNCİR UYUTMASI
İSLİ ÇERKEZ PEYNİRİ
KABAK DOLMASI
KABAK DONDURMASI
KABAK KIVIRMA
KABAK LOKUMU
KABAK ŞEKERLEME
KABAK TATLILARI
KABAKLI KEŞKÜL
KABAKLI LAHMACUN
KARA LAHANA HAŞLAMASI
KARADENİZ HAMSİ
KARALAHANA SARMASI
KAZIMPAŞA KÖFTESİ
KEŞKEK
KIZILCIK SUYU
KÖPÜKLÜ TARAKLI HELVASI
KURU BÖREK
KUYMAK
LİMANDERE KAVURMASI
MANTAR KAVURMA
PIRASALI BÖREK
SÜTLÜ KABAK TATLISI
TARHANA ÇORBASI
TURŞU KAVURMA
UHUT TATLISI
Sakarya Yöresel Yemek TarifleriSakarya BiryanSakarya Biryan Malzemeleri
Tavuk (veya Kuşbaşı Et) 1 Adet (_ Kilogram )
Pirinç 1 Kase
Margarin 100 Gram
Tuz 1-2 Çay Kaşığı
Sakarya Biryan Nasıl Yapılır?Tavuk ya da kuşbaşı et suda haşlanır. Haşlanırken üzerinde oluşan kef alınır. 1 Kase pirinç yıkandıktan sonra 100 gram margarin ile 10-15 dakika kadar kavrulur. Fırın 250 derecede ısıtılır ve kavrulan pirinç fırına dayanıklı bir kabın içine alınır. Üzerine 2.5 kase kadar kaynamış et veya tavuk suyundan (sıcak olarak) ilave edilir ve önceden ısıtılmış fırına konulur. Pirinç suyunu çekmeye başlayınca fırından çıkarılır. Üzerine ayıklanmış tavuk eti veya kuşbaşı etler konularak tekrar fırına sürülür. 5 Dakika daha demlenen pirinçlerimiz fırından çıkarılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Sakarya Sütlü Kabak Tatlısı Malzemeleri
Yarım adet balkabağı
2 su bardağı şeker
3 su bardağı süt
Ceviz
Sakarya Sütlü Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Sakarya-S%C3%BCtl%C3%BC-Kabak-Tatl%C4%B1s%C4%B1.jpg
Balkabağı soyulur, doğranır, bir tencereye konur. Üzerine 1 su bardağı kadar su konur, kapak kapatılır, yumuşayana kadar pişirilir. Diğer yanda süt ve şeker bir taşım kaynatılır. Kabağın üzerine dökülür. Blenderden geçirerek püre kıvamına getirilir. Bir kaba dökülür, düzeltilir. Buzdolabında 2 saat dinlendirilir, sonra cevizle süslenir.
ADA KIVIRMA
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/ada-kivirma-33.jpg
ARNAVUT BÖREĞİ
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/arnavut-boregi-156.jpg
BİRYAN
Tavuk (veya Kuşbaşı Et) 1 Adet (_ Kilogram )
Pirinç 1 Kase
Margarin 100 Gram
Tuz 1-2 Çay Kaşığı
Tavuk ya da kuşbaşı et suda haşlanır. Haşlanırken üzerinde oluşan kef alınır. 1 Kase pirinç yıkandıktan sonra 100 gram margarin ile 10-15 dakika kadar kavrulur. Fırın 250 derecede ısıtılır ve kavrulan pirinç fırına dayanıklı bir kabın içine alınır. Üzerine 2.5 kase kadar kaynamış et veya tavuk suyundan (sıcak olarak) ilave edilir ve önceden ısıtılmış fırına konulur. Pirinç suyunu çekmeye başlayınca fırından çıkarılır. Üzerine ayıklanmış tavuk eti veya kuşbaşı etler konularak tekrar fırına sürülür. 5 Dakika daha demlenen pirinçlerimiz fırından çıkarılır. Sıcak olarak servis yapılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/biryan-288.jpg
BULĞUR ÇORBASI
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/bulgur-corbasi-318.jpg
ÇERKEZ PASTASI
MALZEMELER:
2 su bardağı fırınlanmış mısır unu,
5 su bardağı su,
Tuz,
YAPILIŞI:
Tencereye su konulur (varsa bakır tencere) tuz ilave edilir kaynatılır.
Mısır unu yavaş yavaş katılır, sürekli karıştırılarak 20-25 dakika pişirilir. Unun topaklanmması lazım. Koyulaşınca ocaktan alınır.
Yuvarlak tepsiye boşaltılır kubbe şekili verilir, ortası oyulur, kenarları ıslak kaşık ile düzeltilir. Oyulan yere hafif kızdırılmış tuzlu tereyağı dökülür.
Sıcak servis yapılır.Tereyağına batırılarak yenilir.
Afiyet olsun...
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/cerkez-pastasi-ve-peyniri-426.jpg
ÇERKEZ TAVUĞU
1 adet kemikli tavuk göğsü ve 1 adet but
1 tutam maydanoz
1 su bardağı ceviz
3-4 dilim bayat ekmek içi
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
2 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Karabiber
Tuz
2 edet defne yaprağı
2 kaşık tereyağı
Üzerini süslemek içi;
3 dilim pastırma veya kırmızı biber, pulbiber
Tavuğu, maydanoz, defne yaprağı, soğan, tuz, ve karabiber ekleyerek 4 su bardağı su ile haşlayın. Süzüp didikleyin.
Ceviz, kırmızı biber, ekmek ve sarımsağı rondoda çekin. Yavaş yavaş tavuk suyunu ekleyin. Çok sulu olmayacak şekilde ayarlayın. Karışımın yarısını tavuk etiyle harmanlayın. Servis tabağına alın. Kalan sosu üzerine döküp buzdolabında en az birkaç saat dinlendirin.
Servisten önce tereyağında, kıyılmış pastırmayı veya toz biberi kavurup üzerine gezdirin.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/cerkez-tavugu-428.jpg
ÇERKEZ PEYNİRİ
Yurdumuzun Sakarya ili bölgesinde çok yapılan peynir cinslerinden biri de çerkez peyniridir. Bu bölgede genellikle çerkez peynirinin mayası da köylüler tarafından şöyle hazırlanmaktadır.
Çerkez Peynirinin Yapımı:
Kıtna iyice kurutulduktan sonra büyük bir şişenin içine tuzlu ılık su konur. Sonra bu kıtna ufak parçalara doğranır ve bu tuzlu suyun içine atılır.
Salamuradaki kıtna bir hafta kadar sıcak bir yerde tutulur. Böylece çerkez peyniri için gerekli maya hazırlanmış olur.
Çerkez Peynirinin Mayası:
İçine su katılmamış bir litre çiğ süt çok hafif bir ateşte hafifçe ısıtılır. Süt ılıyınca içine hazırlanmış olan mayadan üç kaşık kadar atılır. Sonra süt sıkıca örtülür ve ısısını kaybetmemesi için sıcak bir yerde bekletilir.
Süt bir saat sonra telemeleşmeye yani pıhtılaşmaya başlar. Maya bazan kuvvetli geleceğinden telemeleşme daha çabuk da olabilir. Hattâ 10-15 dakika gibi kısa bir zaman içinde pıhtılaşmanın olduğu görülmüştür. Bunun için sütü sık sık kontrol etmek gerekir. Pıhtılaşan süt kepçe gibi yapılan iki elle toplanır ve sıkılır. Böylece suyu çıkarıldıktan sonra geniş bir tabağın içine konur. Elle basarak tabağın içinde daire biçimine getirilir ve tuzlamadan kaldırılır. Birkaç gün sonra hafif kurumaya başlayan peynir yine ılık bir suyun içine ince ince didilerek atılır. Birkaç dakika bekletilir. Sonra iyice yumuşayan bu peynir parçacıkları mıncıklanarak âdeta yoğurulur. Peynir parçacıkları iyice yoğurulduktan sonra iyice sıkılarak sudan çıkarılır. Yine tabağın içine konur, yassı bir daire biçiminde bastırılır. Tuzlanır ve 3-4 gün bir kenarda bekletildikten sonra güneşte kurutulur. Böylece çerkez peyniri elde edilmiş olur.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/cerkez-peyniri-427.jpg
DARTI
Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta (hafif ateşte) kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. Pırtık pırtık bir şekil alınca ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir. Yağlı bölüm üste, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme; kahvaltılarda ve makarnalarda sos olarak kullanılan dartı özellikle keşkek yapımında tüketilir.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/darti-497.jpg
DARTILI KEŞKEK
Yurdumuzun birçok yöresinde yapılan Keşkeğin, Sakarya yemek kültüründe ayrı bir yeri bulunmaktadır ilde özellikle düğünlerde yapılan özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir. Herkesin yapamadığı keşkek, yemek olarak ayrı bir ustalık ve maharet gerektirmesi nedeniylede oldukça önemlidir.
DARTI: Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta (hafif ateşte) kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. Pırtık pırtık bir şekil alınca ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir. Yağlı bölüm üste, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme; kahvaltılarda ve makarnalarda sos olarak kullanılan dartı özellikle keşkek yapımında tüketilir.
KEŞKEK: Kılçıklı sivri beyaz (döğme-dövülerek kabuğu çıkarılmış buğday-/aşurelik) buğdaydan yapılır. Keşkek yapılmadan bir gün önce buğday akşamdan yıkanarak ıslanır ve biraz kabarması sağlanır.
Ertesi gün ise, hazırlanan tavuk iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1,5 saat kadar suda haşlanır. Tavuk haşlandıktan sonra bir kepçeyle tencereden alınır. Diğer tarafta akşamdan hazırlanan buğday tavuk suyuna atılır, 1-2 kez tahta bir kaşıkla çevrilerek ocakta kaynatılır. Suyu az ise üzerini 1 parmak örtecek kadar su ilave edilir ve yeterince tuz konur. Ilınmış olan tavuk kemiklerinden ayıklanır, ince ince didiklenir ve küçük parçalar halinde, kaynatılan buğdayın içine katılır. Kaynatılan malzeme tahta kaşıkla ezilerek buğdayla etin birbirine yedirilmesi sağlanır. Koyulaştığı zaman servis tabağına alınır.
Diğer tarafta bir tavanın içinde tereyağı kavrulur. İçine hazırlanan dartı, kırmızı ve kara biber konur. Hazırlanan keşkeğin içine üzerine dökülerek sıcak servis yapılır.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/dartili-keskek-498.jpg
ERİK SIZBALI
Yeşil Erik 1 kg
Mısır Unu 2 Yemek kaşığı
Su 4 Su bardağı
Taze Kişniş Yarım demet
Yoğurt 2 Su bardağı
Yumurta 2 Adet
Taze Soğan İsteğe göre
Tuz isteğe göre
Yapılışı
1. Ekşi yeşil erik haşlanır.
2. Mısır unu ipek elekten geçirilir. 2 yemek kaşığı su ve tuz ile karıştırılır, pişirilir.
3. Erik bu karışıma konulur ve sıcakken kevgirden geçirilir.
4. Taze yarım demet kişniş yıkanır, doğranır, sıcak karışıma katılır. katı yoğurt karıştırılarak yenir.
5. Üzerine haşlanmış yumurta ve taze soğanla süs yapılır.
Not: Erik sızbalı pasta ve söğüş etle yenir. Yoğurt yerine kaymak da kullanılabilir.
ABAZA Menşeili yemektir
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/erik-sizbali-634.jpg
EV MAKARNASI
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/ev-makarnasi-695.jpg
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/findik-718.jpg
HAMSİLİ PİLAV
Hamsinin kılçıklarını, baş ve kuyruk kısmını ayıklayın. İyice yıkayıp süzün. Kuşüzümünün sapını çöpünü ayıklayıp ılık suda ıslatın. Soğanları incecik kıyın. Fıstık ve bir tutam tuzla beraber zeytinyağında altın sarısı renk alana kadar kavuran. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanla birlikte 3-4 dakika kavurun. Daha sonra 4 su bardağı sıcak su ilave edin. Kuşüzümü, tuz, karabiber katın. Bir kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Önce harlı ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca hemen ateşi kısın. Pilav suyunu tam çekmeden ateşten alın. Fırını 220 (turbo 200) derecede ısıtın. Orta boy bir tepsiyi tereyağı ile yağlayın. Tepsinin tabanına ve kenarlarına, açılmış hamsileri sırt tarafı tepsiye gelecek şekilde düzgünce dizin. Pilavı üzerine dökün, kaşığın tersiyle üstünü düzleyin Tepsinin kenarındaki hamsileri pilavın üzerine doğru kapatın. Onun da üzerine biçimli bir şekilde kalan hamsiyi hafif üst üste bindirerek ve sırt kısmı üstte kalacak şekilde yerleştirin. Sıcak fırının orta rafında 40 dakika pişirin. Geniş bir tepsiye ters çevirerek sıcak servis yapın.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/hamsili-pilav-844.jpg
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/hosmelim-917.jpg
HÖŞMERİM
ISIRGAN BÖREGİ
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/isirgan-boregi-939.jpg
ISLAMA KÖFTE
Sakaryanın ulusal düzeyde tanınmış en önemli yemeği Islama Köftesidir. XX. yüzyılın başlarında Balkanlardan yöremize göçlerle geldiği sanılan ıslama köftenin, diğer yöre köftelerinden en belirgin farklılığı, yöredeki yaylalarda yetişen hayvanların etlerinden yapılan köftesi kadar, kemik unu ve toz biberli sosa batırılıp kızartılmış olan enfes ekmeğidir.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/islama-kofte-946.jpg
İNCİR UYUTMASI
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/incir-uyutmasi-987.jpg
İSLİ ÇERKEZ PEYNİRİ
Adapazarı ve Bolu yöresine özgü çok özel bir peynir çeşididir. Türkiye' de küf oranı sıfır, maya oranı en düşük peynir Çerkez Peyniridir. Mangalda kızartılabilen ateşe dayanıklılık oranı en yüksek mamüldür. Garantili çocuk ve bebek besinidir. Yüksek protein deposu ve güce dayalı sporların vazgeçilmez besinidir. Mide rahatsızlığı olanların korkmadan yiyebilecekleri bir besindir.
http://www.e-sehir.com/yemek_tarifleri/yoresel/resim/isli-cerkez-peyniri-995.jpg
http://www.bilginasil.com/wp-content/uploads/Sakarya-islama-kofte.jpg
http://www.sakaryarehberim.com/pictures/haber_detay/resim128844.jpg
http://www.bilginasil.com/wp-content/uploads/Kabakli-Kol-Boregi-Sakarya.jpg
http://resim.medyabar.com/b/95b68079f80f47e78eae9bc97ca0aa8b3b269935b0764c59ba c3939a2e71b738.jpg
http://users.metu.edu.tr/e166730/images/ezme.jpg
http://www.tarakli.bel.tr/images/yemek1_byk.jpg
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.