PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Trabzon Mutfağı



aRZuU
20.Ocak.2016, 15:51
TRABZON’A GİDİNCE NELER YENİR, TRABZON’UN YÖRESEL YEMEKLERİ (TRABZON’UN ÖZELLİKLERİ, TRABZON İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)

Pek çok yemeği yapılan hamsi, karalahana ve mısır ekmeği, hamsi kuşu, hamsi pilavı, hamsili kaygana, hamsi tava, lahana kavurması, hoşmerim, Akçaabat Köftesi, kıymalı ve peynirli Trabzon pidesi, Hamsiköy sütlacı yöre yemeklerindendir.




Meşhur Yemekleri; Trabzon Helvası, Muhlama, Pazı Tavası, Patlıcan Tava, Mısır Çorbası, Pazılı Kaygana, Trabzon Hurmalı Kek, Kabak Tavası, Hamsili Pilav, Pazılı Hamsi Tava, Hamsili Bulgur Pilavı, Hamsi Tava, Hamsi Çitlemesi, Hamsiköy Sütlacı, Trabzon Hurmalı Tart, Haluşka, Gongoş, Mamzana, Balkabağı Tavası, Huliya, Malhota, Akçaabat Köftesi, Hamsiköy Sütlacı, Sütlü Mısır Ekmeği, Gongoş Sarması, Hodan Böreği, Kuymak (Mıhlama), Trabzon Hurmalı Tart, Fasulye Pilaki

http://www.karadenizgezi.net/trabzon_image/y1.jpg

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:52
Hamsi Tava (4 kişilik)
Malzeme
800 gr-1 kg iri hamsi , Mısır unu , Tuz , Zeytinyağı
Yapılışı
Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan ve kılçıklarını çıkartmadan temizleyin. Bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamı gidinceye kadar yıkayın.
Hamsileri tuzlayıp bir tarafta 10-15 dakika dinlendirin. Tavada yağı iyice kızdırın.
Hamsileri mısır ununa bulayın ve fazla unu atmak için hafifçe silkeleyip tavaya serbest bir şekilde ve azar azar dizin. Bir tarafı kızarmış balıkları maşa ile ters çevirip öbür taraflarını da kızartın.
Sıcak servis yapın.


Notlar: Mısır unu balığa çok hoş bir gevreklik verir. Bu nedenle kılçıkları çıkarılmadan pişirilmesi ve böylece yenmesi tavsiye olunur. Mısır unu fazla yağ emmeyeceği için kağıt havluya gerek yoktur. Yağın kızgın olmasına dikkat edin ve yağı soğutmamak için hamsileri azar azar tavaya koyun.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:52
Hamsi Buğlama (4 kişilik)
Malzeme
500 Gr. Hamsi , 1 adet iri olgun domates , 2 demet taze soğan , 1/2 demet maydanoz , 1 adet limon , 1 kahve fincanı zeytinyağı, Tuz , Karabiber.


Yapılışı
Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırın. Küçük doğranmış domatesleri üstüne yayın. Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlayın. Karışımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir tepsiye serin. Kalan harcı üzerine yayın. Limonu ince dilimler halinde kesip üstüne dizin. Zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın 15 dakika kadar hafif ateşte pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın. Hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Buzdolabında saklanmış buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:52
Hamsi Çorbası (4 kişilik)
Malzeme
100 Gr. Hamsi , 1 adet iri olgun domates , 1 adet kuru soğan , 1 demet maydanoz , 1 çorba kaşığı un , 1 çorba kaşığı tereyağı , 4 su bardağı su , Tuz , Karabiber


Yapılışı
Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ve 1 cm uzunluğunda parçalar halinde kesiniz. 5 dakika kadar 4 bardak tuzlu suda haşlayınız. Haşlanmış hamsileri suyunu süzüp kenara alınız. Bu suyu daha sonra kullanacağınızdan dökmeyiniz.
Domatesin kabuğunu soyup rendeleyiniz. Soğanı da rendeleyiniz.


Tereyağını tavada eritip unu kavurunuz. Rendelenmiş domates ve soğanı ilave edip birkaç dakika çeviriniz. Beklettiğiniz suyu ilave ediniz. Su kaynamaya yaklaşınca hamsileri ve kıyılmış maydanozu ilave edip 5 dakika daha pişiriniz.Sıcak servis yapınız.


Notlar:
1. Bu çorba da tipik bir Trabzon yemeğidir.
2. Arzu edenler, çorbaya limon sıkabilirler.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:52
Hamsi Diblesi (4 kişilik)
Malzeme
500 gr iri hamsi , 250 gr pirinç (1 su bardağından 1 parmak fazla) , 5 adet karalahana yaprağı , 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz , 1 adet kuru soğan , 2 çay kaşığı karabiber , 2 çorba kaşığı tereyağı , Tuz


Yapılışı
Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin. Kılçıklarını çıkararıp fileto haline getirin. Bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın.
Lahana yapraklarını ince ince kıyıp pirinçle ve maydanozla harmanlayın. Tuz ve karabiber ilavesiyle tadlandırın.


Tereyağını tavada eritip soğanı kavurun. Pirinçli lahanayı ekleyip karıştırın. Tencereye karışımın yarısını koyun. Hamsi filetoların yarısını açarak karışımın üstüne serin. Kalan karışımı üzerine ilave edin. Onun da üstüne kalan hamsi filetoları açarak dizin. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip orta ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.


Not: Dible ye istenirse 1 çorba kaşığı çam fıstığı ilave edilebilir, daha güzel bir tat verir.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:53
Hamsi Dolması (4 kişilik)
Malzeme
500 Gr. İri hamsi , 2 adet kuru soğan , 1 demet maydanoz , ½ çay bardağı sıvı yağ , Tuz , Karabiber
Yapılışı
Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.


Soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.


Ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve hamsiler hafif yağlanmış bir tepsiye dizilip sıvı yağın kalanı üzerine dökülür ve 150 C sıcaklığa ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilir. Sıcak veya ılık servis yapılır.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:53
Hamsi Kuşu (4 kişilik)
Malzeme
500 Gr. İri hamsi , 2 adet kuru soğan , 1 demet maydanoz , Yeterince un , 2 yumurta , Yeterince sıvı yağ , Tuz , Karabiber


Yapılışı
Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.


Soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.


Ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve her iki tarafı iyice unlanır ve çırpılmış yumurtaya bulanır.


Sıvı yağ bir tavada iyice kızdırıldıktan sonra hazırlanmış hamsi dolmalar yağın içine konup her iki yüzü çevrilerek kızartılır.


Sıcak servis yapılır.½ kg hamsi, 2 kahve fincanı un, 1 demet maydanoz, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı kekik, 1 adet kuru soğan, 2 adet yumurta, Sıvı yağ (yeterince), tuz, karabiber, sumak Yapılışı: Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Bilahare çok küçük parçalara doğrayınız Maydanozları ince kıyınız. Soğanları rendeleyiniz. İçine diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice harmanlayınız.Yumurtaları çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız (Mutfak robotunuz varsa karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz). Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz. Kızgın yağda çevirerek kızartınız. Sıcak servis yapınız. Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadeniz’e özgüdür.


Not:Kızartma işlemi esnasında özellikle hamsiyi çevirirken çok dikkat etmek gerekir, dağılabilir.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:53
Hamsi Köftesi (4 Kişilik)
Malzeme
½ kg hamsi , 2 kahve fincanı un , 1 demet maydanoz , 1 çay kaşığı kuru nane , 1 çay kaşığı kekik , 1 adet kuru soğan , 2 adet yumurta , Sıvı yağ (yeterince) , tuz , karabiber , sumak


Yapılışı
Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Bilahare çok küçük parçalara doğrayınız. Maydanozları ince kıyınız. Soğanları rendeleyiniz. İçine diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice harmanlayınız.


Yumurtaları çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız (Mutfak robotunuz varsa karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz). Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz. Kızgın yağda çevirerek kızartınız. Sıcak servis yapınız.


Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadeniz’e özgüdür.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:53
Hamsi Mücver (4 Kişilik)
Malzeme
250 Gr. hamsi, 2 adet iri patates, 2 adet yumurta, 1 tutam dereotu, 1 su bardağı un, Sıvı yağ (Zeytinyağı olabilir), Tuz , Karabiber


Yapılışı
Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. İkiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın ve her filetoyu tekrar ikiye bölün. Patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp suyunu çıkarın. Rendelenmiş patatesleri bir kaba alin ve önce yumurtaları ilave edip iyice karıştırın.


Sonra sırası ile unu, ince kıyılmış dereotunu, hamsiyi, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırın. Tavada sıvı yağı iyice kızdırın. Çorba kaşığı ile karışımı yağa dökün ve mümkün olduğu kadar yassılaştırın. Bir yüzü kızardıktan sonra diğer yüzünü çevirerek kızartın. Bu işlemi karışımın tamamı bitene kadar tekrarlayın. Kızarmış mücverleri kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın. Sıcak servis yapın.


Not: Daha hafif olmasını istiyorsanız, karışımın tamamını yağlanmış tepsiye döküp 180 C’a ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:54
Mısır Ekmeği
Malzeme
Mısır unu, sıcak su, tuz.
Yapılışı
Mısır unu derin bir kap içerisine koyu*larak sıcak su ile topaklanmayacak şekilde yavaş ya*vaş yoğrulur. Yoğrulma esnasında bir miktar tuz İlave edilir. Diğer taraftan pleki ısıtılır. Isıtılmış olan plekinin içerisine hazırlanmış olan mısır unu hamuru konulur üzeri saçla kapatılır. Saçın üzerine köz dökülerek pişirilir. (Veya pilitada pişirilir.)


Papa (Haşıl)
Malzeme
1 Lt. su, 1 kase mısır unu, tuz, tereyağı
Yapılışı
1 Lt Su kaynatılıp içerisine 1 kase mısır unu yavaş yavaş ilave edilir. Yeteri kadar tuz ilave edilerek kısık ateşte karıştırılarak mısır unu katılaşana kadar kaynatılır. Katılaşan unun içerisine tereyağı ilave edilir servis yapılır.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:54
İç Hoğiç (Sebzeli Ekmek)
Malzeme
1 kg mısır unu, 1 çay bardağı sıvı yağ, tuz, 1 kg ıspanak, pazı
Yapılışı
Pazı yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Doğranmış olan yeşil sebzelerin içerisinde bir miktar tuz koyularak suyu çıkartılır. Yoğrulmuş hamuru bir tepsiye alarak ortası açılır, ortasına yeşil sebzeler koyulur. Üzerine hamurun kalan yarısı koyu*larak kapatılıp. Üzerine sıvı yağ veya tereyağı konularak fırına verilir.




Fasulye Kavurması
Malzeme
Taze fasulye, sarımsak, soğan, tereyağı, maydanoz, tuz
Yapılışı
Fasulyenin kılçıklarını temizleyerek bol suda yıkanır. Ortadan ikiye bölerek haşlanır süzdükten sonra soğumak üzere bir kenara ayrılır ve suyu sıkılır. kuru soğanı temizleyip, ince ince kıyılır. Bir tencerede tereyağı eritilir. Soğan ve taze fasulyeyi ilave ederek kavrulur. Kavrulan fasulyenin içerisine ince kıyılmış sarımsak, maydanoz ilave edilerek tuzla birlikte 1-2 dakika daha kavrulur.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:54
Kuru Fasulye
Malzeme
Kuru fasulye, soğan, kuşbaşı et, tereyağı, içyağı nane
Yapılışı
Kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Bir ten*cerede tereyağı, soğan, içyağı ve et kavrulur. Kavrul*duktan sonra içerisine fasulye ilave edilerek su ile Piştikten sonra üzerine nane ilave edilir.




Kete
Malzeme
Un, süt, tuz - İçi için malzeme (Hoğüs): Tereyağı, mısır unu, şeker
Yapılışı
Un, süt ve tuz karıştırılarak bir hamur yapılır, içi için tereyağı eritilir. Mısır unu katılarak iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra şeker ilave edilir. Hamur açılır. Kare olarak kesilir, Malzemeden içine 1çorba kaşığı koyulup, köşelerinden dörde katlanır. Isıtılmış sal üzerinde veya tepsiye konularak plekide veya pilita'da pişirilir.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:55
Fasulye Turşusu
Malzeme
Fasulye, su, tuz, sarımsak
Yapılışı
Taze yeşil fasulye ayıklanarak yıkandıktan sonra kılçıkları alınarak tekrar yıkanır. Bir tencereye kaynar su doldurularak fasulyeler kendi rengi sararana kadar bekletildikten sonra çıkartılır. Çıkartılan fasulyeler büyük bir tepsiye doldurularak soğumaya bırakılır, iyice soğuduktan sonra bir küp içerisine doldurularak su, tuz ve sarımsak konularak üzeri asma yaprağı ile kapatılır. Malzemelerin suyun içinde kalması için üzerine bir ağırlık konulur.




Sebzeli Hamsi
Malzeme
1/2 Hamsi, 4 domates, 2 patates, 4 soğan, 1 demet pazı, 4 çarliston biber, 1 demet maydanoz, sıvı yağ, 1 bardak mısır unu tuz, kuru nane.
Yapılışı
Patates dışındaki tüm sebzeler ince ince doğranıp. Patates rendelenir. Hazırlanan karışıma mısır unu ve temizlenmiş hamsi eklenir, tuz ve nane ilave edilerek, karıştırılır. Tepsiyi yağlayıp karışım tep*siye konarak fırında ya da plekide pişirilir.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:55
Muhlama
Malzeme
Peynir, un, tereyağı, az miktarda su
Yapılışı
Peynir ince ince doğrandıktan sonra içeri*sine un ve bir miktar su katılır diğer taraftan tereyağı ocakta kızdırılır. Kızdırmış olduğumuz tereyağın içeri*sine hazırlanmış karışımı üzerine dökerek içindeki peynir eriyene kadar pişirilir. Bazı köylerde muhlamalara soğan, yumurta ilave edilerek yapılır.




Lahana Yemeği
Malzeme
Karalahana, Barbunya Fasulyesi, sıvı yağ, mısır unu, içyağı, tuz.
Yapılışı
Barbunyalar akşamdan ıslatılır. Lahanaları çok ince olmayan parçalar halinde doğranır ve haşlanır. Barbunyaları haşlanır ve haşlanmış la*hanalarla birlikte karıştırılır. Soğan küçük küçük doğranır. Sıvı yağ ve içyağı ile beraber pembeleşinceye kadar kavrulur. Lahana ve fasulyeyi de kavrulan soğanla karıştırılır. Tuz ve biber ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakır. Piştikten sonra 1 kase mısır unu içerisine ilave ederek pişirilip geriye alınır. İmkanlar dahilinde içerisine et veya kavurma konulabilir.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:55
Ezme Lahana
Malzeme
Kara Lahana, içyağı, mısır unu, tuz.
Yapılışı
Lahanayı yıkayın ince ince doğradıktan sonra suda haşlanır. Pişen lahananın suyunu döküp, tekrar suyun içine konur ve içine içyağı ve tuz ilave edilip pişirilir, piştikten sonra mısır unu lahana ezeceği ile ezilir. Tekrar 10 dk. pişirilip geri alınır.




Etli Karalahana Sarması
Malzeme
Karalahana, kuşbaşı et, soğan, pirinç, sıvıyağ, maydanoz, sarımsak, nane, karabiber, tuz.
Yapılışı
Karalahana sapları kırılarak yıkanır ve içi su dolu bir tencereye koyularak haşlanır. Diğer taraftan sarma içi hazırlanır. Kuşbaşı et iyice inceltilerek doğranır, ince kıyılmış soğan, pirinç, sarımsak maydanoz, nane, tuz, karabiber ve sıvıyağ koyularak yoğrulur. Haşlanan kara lahana içerisine hazırlanan karışım koyularak parmak kalındığında sarılır ve bir tencereyi dizilir, içerisine sarmaların üzerine gelecek miktarda su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:57
http://www.karadenizgezi.net/trabzon_image/trabzon_yemek.jpg




https://img-yemek2.mncdn.com/uploads/2014/12/guliya-yemegi-trabzon.jpg

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:57
http://www.karadenizturlari.com.tr/wp-content/uploads/etli-karalahana-dolmasi.jpg



http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?attachments/dolma_10e852ab-d681-4a3a-83ae-1a108a0a694b_6-jpg.847658/

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:58
https://img-yemek2.mncdn.com/uploads/2014/11/akcaabat-koftesi.jpg





http://img.blogcu.com/uploads/mosto_dgdgsdgsdrgag.jpg



https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTn-2sb70pWZ-ewKeZv--YZ7lrTtcygfuUlMTTcX012W5gSVB1a

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:58
http://cdn.nasilkolay.com/static/LWB2H/trabzonun-yoresel-yemekleri_646x340.jpg

aRZuU
20.Ocak.2016, 15:59
http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?attachments/849585/

aRZuU
20.Ocak.2016, 16:00
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR5ACZ0hefvVe6g7yxUaFNRm_pt89HBp p00NDa6b86X_iyeiyOzxA



http://altinodunekmegi.com/wp-content/uploads/2012/11/urunlerimiz-23.jpg



http://www.dipnot.tv/wp-content/uploads/2013/03/trabzon_ekmegi1.jpg

aRZuU
20.Ocak.2016, 16:01
http://www.oburcan.com/wp-content/uploads/2013/10/P1020625.jpg

aRZuU
20.Ocak.2016, 16:02
kaygana

http://ustadyemekkebap.com/wp-content/uploads/2014/11/kaygana.jpg

aRZuU
20.Ocak.2016, 16:03
http://oburcan.files.wordpress.com/2010/02/cp001.jpg

aRZuU
20.Ocak.2016, 16:03
http://www.surmene.bel.tr/sanat-sokagi/images/Resimler/7.jpg


https://nereyegeldik.files.wordpress.com/2012/01/10012012193.jpg

aRZuU
20.Ocak.2016, 16:03
hırtlama köfte

http://www.biryemekfenomeni.com/wp-content/uploads/2012/12/hirtlama-kofte-tarifi.jpg