PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ev Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler



aRZuU
24.Ocak.2016, 11:13
EV ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER (PRATİK BİLGİLER)

Ev alırken çatıya dikkat!

Almak ya da kiralamak istediğiniz ev çatı katı olmasa dahi sızıntı, küf ve koku ara katları da etkileyeceğinden çatıyı mutlaka gözden geçirin. Eski ya da yeni olması, kullanılan malzemeler ve tahliye borularının durumu size genel bir bilgi verecektir.

Baktığınız kadar koklayın!

Sahip olmayı ya da oturmayı düşündüğünüz evi gezerken öncelikle koklayın. Küf ve rutubet kokusu evin su yalıtımı ile ilgili ciddi bir ipucudur.
Dokunarak bakın!

Ev seçerken tavanları, pencere kenarlarını hem gözle hem elle kontrol edin. Rutubetten kaynaklanan kabarmalar gözle olmasa da elle belli olacaktır. Bu arada boyadaki sararma sızıntıya işarettir.

Bodrumu ihmal etmeyin.

Bodrumu ziyaret edin. Perde duvar, kiriş ya da kolonlarda nemden kaynaklanan siyah lekeler ya da pamukçuklar su yalıtım problemini gösterir.

Faturalarınızı kontrol edin.

Oturduğunuz evin ya da oturmayı düşündüğünüz evin faturalarını gözden geçirip başka faturalarla kıyaslayın. Sapmalar evinizde çeşitli kullanım hatalarına ve yalıtım gerekliliklerine işaret eder.

Marka görmek iyidir.

Evlerin pencere ve kapılarında kullanılan ürünler üzerinde marka arayın. Marka çoğu zaman kalite ve satış sonrası hizmet anlamı taşır.

Tesisatınıza bir göz atın.

Tesisat yalıtımı enerji kayıp veya kazançları dışında, hattı oluşturan boruların terleme sebebiyle korozyona uğramasını ve ileride daha büyük bir soruna yol açmasını önler.

Yangına karşı

Evinizde yangın merdiveni ve merdivene bakan pencereler olmalı. Ama birde genel kullanılan malzemeleri kontrol edin. Yanıcı ve zehirleyici özelliği olan ürünlere dikkat!

Gürültüye dikkat!

Evinizde pencereler kapalıyken çevre gürültüsü içeri giriyor mu? Alt, üst ve yan dairelerden konuşma ve ayak sesleri duyuluyor mu? Makine dairesinden gürültü geliyor mu? Birine bile cevabınız evetse yalıtımsız bir binadasınız.

aRZuU
24.Ocak.2016, 11:14
EVİN (KONUTUN) DEĞERİNİ, KALİTESİNİ, FİYATINI ARTIRAN NEDENLER (PRATİK BİLGİLER)

1) İnşaat kalitesi

Demirden çimentoya, sıvadan işçiliğe kadar bütün unsurlar inşaatın kalitesini oluşturur.


2) Arsa alanı

Site ve toplu konut uygulamalarında konuta düşen arsa payı önemli. Bu pay arttıkça fiyat da artar. Satın alırken arsa payı geniş olan projeleri tercih edin.


3) İnşaat alanı

Binanın oturum alanının arsaya oranı küçüldükçe konut değerlenir. Projede yeşil afan ve sosyal donatılara daha fazla yer verildiği anlamına gelir.


4) Toplam kullanım alanı

Konutun kullanım alanı arttıkça fiyat Artar. Konutlarda fiyatlar brüt metrekare bazında belirlenir.


5) Net alan

Oda, salon, koridor ve balkonun toplam alanı. Net alanın fazla olması değeri artırır.


6) Sosyal tesisler

Spor alanları ve toplantı salonları gibi sosyal tesisler konuta değer katar. Son dönemde sosyal tesisi olmayan proje neredeyse ilgi görmüyor.


7) Yeşil alan

Konutun değerini yükseltir. Çevre düzenlemesi her zaman fiyatı artırıyor. Ayrıca yeşil alanların değerlendiriliş tarzı da konut fiyatlarına etki ediyor.

8) Mevki

Binanın bulunduğu semt ve ilçe. Kent göre değişmekle birlikte gelir seviyesi yüksek kesimin yaşadığı semtlerdeki konutlar orta ve alt gelir grubunun yaşadığı semtlere göre daha değerlidir


9) Doğa manzarası

Doğa manzarası konutlann fiyatını yükseltir. Doğaya yakın olan projeler, ciddi ulaşım sorunu yoksa çok fazla rağbet görür. Aynca ikinci el piyasası hareketli olur.


10) Güvenlik sistemi

Binada güvenlik sistemi varsa, bu fıya olumlu yönde etkiler. Özellikle son yıllarda güvenlik, site yaşamının artmasında önemli bir paya sahip.


11) Spor kompleksi

Spor yapılabilecek kapalı salon ve saği merkezinin bulunması konutun fiyatını yükseltir.


12) Kapıcı dairesi

Binada kapıcı dairesi, villada müştemil bölümü değeri artırır.


13) Asansör

Asansörlü binalardaki konutlar, her zar için daha kıymetlidir.


14) Hidrofor ve su deposu

Konutta su deposunun ve hidrofor sisteminin bulunması konutun değerini artırır.


15) Açık otopark

Binadaki açık otopark alanı konuta değ katar.


16) Kapalı otopark

Konutun kapalı otoparka sahip olması fiyatı açısından olumlu avantajdır. Son yıllarda büyük kentlerdeki merkezi lokasyonda yapılan projelerde kapalı otopark anlayışı ön plana çıktı.


17) Şömine ve barbekü

Konutta şömine ve barbekü bulunması, konutun fiyatını yükseltir. Şömine ve barbekülü villa ve daireler, bu özelliğe sahip olmayan konutlara göre her zaman daha kıymetli olur.


18) Balkon

Konutlarda aranan özelliklerdendir. Genişliği ve birden fazla olması fiyatını etkiler. Özellikle iklimin yumuşak olduğu kentlerde balkon daha önemlidir.


19) Oda sayısı

Konutun fiyatını etkileyen bir diğer önemli faktör de oda sayısı. Oda sayısı ve odaların kullanılışlı olması fiyatı artırır.


20) Satış kabiliyeti

Konut satılığa çıkartıldığında eğer kısa sürede satılabilecek özellikteyse daha değerlidir.


21) Havuz

Binanın yüzme havuzunun olup olmaması fiyat üzerinde etkilidir. Yüzme havuzlu site ve apartmanlarda konutlar daha pahalıdır.


22) Ulaşım

Konuta ulaşımın kolay ya da zor olması fiyata etki eder. Toplu ulaşım araçlarıyla ulaşımın kolay olduğu semtlerde emlak fiyatları her zaman yüksek olur. Ayrıca ulaşım yatırımları bir bölgedeki emlak fiyatları üzerinde doğrudan etkilidir.


23) Semt özelliği

Konutun bulunduğu semt fıyatlandırma açısından çok önemlidir. İyi ve seçkin muhitlerde, konutların fiyatı her zaman için daha yüksek olur. Ayrıca ilgi gören meslek gruplarının tercih ettiği semtlerde fiyatlar yüksek olur.


24) Tapu durumu

Konutun tapusunun ortak veya müstakil olması fiyat üzerinde etkilidir. Müstakil tapulu evler her zaman için ortak tapulu evlere göre avantajlıdır.


25) Zemin durumu

Konutun yapıldığı alanın zemin sağlamlığı fiyatı etkiler. Zemini sağlam olan bölgelerdeki konutlar daha pahalı olur. Deprem dönemlerinde bu tür konutlar değer kaybetmez. Tam tersi değer kazanır.


26) Isınma

Binanın ısıtılmasında kullanılan yöntem fiyata etki eder. En pahalısı A tipi binalarda kullanılan fancoil sistemi. Bundan sonra sırasıyla kat kaloriferi, merkezi kalorifer, doğalgaz soba ve normal sobayla ısıtılan konutlar geliyor.


27) Katı

Konutun bulunduğu kat fiyat açısından önemlidir. Bodrum, giriş ve en üst katlardaki konutların değeri her zaman düşük olur.


28) Prim getiri potansiyeli

Konutun orta ve uzun vadede prim yapabilecek noktalarda olması fiyatına olumlu yönde etki yapar. Maliyetine göre kâr payı az olan projelerdeki konutların prim potansiyeli yüksektir.


29) Deniz manzarası

Deniz gören konutlar her zaman daha pahalıdır. Göl ve akarsu manzaraları da konutun değerini artırır.


30) Alış veriş merkezine yakınlığı

Konutun alışveriş merkezlerine ve çarşıya yakınlığı önemlidir. Fiyatını yükseltir. Alışveriş olanaklarının zor olduğu bir sitedeki konutlar çok fazla talep görmez.


31) Aidat

Merkezi ısıtma ve güvenlik gibi etkenler aidatları yükseltir. Alınan hizmetlere göre aidatların düşük olması konutun bulunduğu apartmanın ve sitenin değerini artırır. Alınan hizmete göre aidatın yüksek olması konut açısından dezavantajdır.


32) Malzeme kalitesi

Kapı, pencere, elektrik ve su tesisatında kullanılan malzemenin belli markaların ürünleri olması konutun fiyatını artırır. İthal markalar (Çin hariç) yerli markalara oranla daha değerlidir.


33) Yapım yılı

Binanın yapıldığı yıl. Binanın kullanıldığı süre uzadıkça konut fiyatları düşer. (Türkiye'de 1999'dan sonra yapılan binalar, deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için, fiyatı çok yüksek olur.)


34) Bina özelliği

Büıanın apartman veya bağımsız ev olması fiyat üzerinde etkilidir. Apartmanlarda arsa payı az olduğu için fiyat düşük olur. Villada ise arsa alanına göre inşaat alanının yoğun olması fiyatı yükseltir.


35) Güneş alma durumu

Konutun güneş alıp almaması, alıyorsa günde kaç saat aldığı önemlidir. Ayrıca konutta güneş almayan odalann bulunması konutun fiyatını düşürür. Güneye bakan konutlar her zaman daha fazla rağbet görür.


36) Özel dekorasyon

Konutta dekorasyon ve dekorasyonun kalitesi fiyatı yükselten etkenler arasındadır.


37) Kira geliri

Konutun aylık kira getirişi ve kiraya verilebilme durumu son derece önemlidir.


38) Depreme dayanıklılık

Konutun bulunduğu binanın, Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılması, konuta değer katar. Bilinçli bir konut alıcısı asla depreme dayanıklı olmayan bir binadaki konutu satın almaz.


39) Net alanla brüte arasındaki fark

Konutun net alanı ile brüt alanı arasındaki fark, inşaat kalitesi ve mimarlık durumuyla ilgili bilgi verir. Fark ne kadar az olursa o kadar iyidir.


40) Referanslar

Konutu inşa eden şirketin referansları önemli. Özellikle proje aşamasında konut satın alıyorsanız, şirketin önceki gerçekleştirdiği projeleri araştırın.

aRZuU
24.Ocak.2016, 11:15
GİYSİ, KIYAFET ALMADAN ÖNCE HAZIRLIK YAPIN (PRATİK BİLGİLER)

Aslında gelin işe en başından başlayalım.

Evden çıkmadan yapacaklarımıza bir göz atalım… Öncelikle gardırobunuzda alışverişe çıkmak şart elbette. Neler var neler yok, eksik parçalar neler, yenilenmesi gereken en sevdiğiniz beyaz bluz ne durumda, geçen yaz aldığınız pantolonu her giydiğinizde kemerleriniz uymadığı için tuniklerinizle giymek zorunda kalmıştınız ya hani, ona uygun nasıl bir kemer lazım? Aklınıza gelen, gözünüze ilişen eksiklerinizi listelemekle başlayın işe. Böylece bir sürü para harcayıp, eve gelip hala gerekli parçaların eksik olduğunu görüp hüsrana uğramazsınız.

Liste hazır, sıra sizde. Hazırlanmaya başlayabilirsiniz, üzerinize rahatça giyip çıkaracağınız, rahat yürüyeceğiniz, sizi yormayacak, terletmeyecek bir şeyler giyin. Ama yine de şıklığı elden bırakmamakta fayda var. Süklüm püklüm bir kıyafetle mağaza satış danışmanlarında bırakacağınız ilk izlenimler olumsuz olmasın. Onlar sizin için bedeninizi bulamadığınız etek ya da farklı bir rengini istediğiniz ayakkabıyı ararken, rahat ama zevkle seçilmiş kıyafetleriniz onlara sizin hakkınızda bir ipucu verecektir.

Alışverişe çıkacağınız zaman da önemli, kalabalıkların daha yoğun olduğu haftasonu saatlerine bırakmayın işinizi. Çok dar bir zaman aralığında tüm listeyi bitirmeye zorlamayın kendinizi. Düşünerek, inceleyerek alışveriş yapacağız, biraz zamana ihtiyacınız var. Bu arada karnınız çok tok ya da çok aç olmasın ki kıyafetlerin üzerinizde duruşu hakkında daha doğru bir fikriniz olurken açlıktan bayılma tehlikesiyle de karşılaşmayın.

Alışverişin altın kuralı satın alınan her şeyden azami karlı çıkmaktır. Bu her zaman en ucuzu almak değil, gerçekten ihtiyacınız olan ve istediğiniz bir şeyi en iyi fiyata almak olarak anlaşılmalı. Erken başlayan ucuzluklar bu konuda size hoş sürprizler sunabilir unutmayın. Ucuzlukların en büyük avantajı % 20’lerden %50’lere indirim sağlaması ancak bu arada istediğiniz renk ve aradığınız beden ölçüsünü bulamayabilirsiniz. Gerçekten ihtiyacınız olan, rengini ve modelini çok beğendiğiniz bir ayakkabıyı ucuzluğa bırakmak yerine her zaman bulabileceğiniz daha klasik kıyafetleri ucuzluk döneminde almak da uygun bir strateji olabilir sizin için. Alışveriş sırasında kaliteli dikiş detaylarını da gözden kaçırmayın.