PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sebze Yemekleri ile Pratik Bilgiler



aRZuU
24.Ocak.2016, 11:37
SEBZE YEMEKLERİ İLE İLGİLİ PRATİK BİLGİLER

Konserve bezelye pişirirken içine 1 kesme şeker atın.

Bezelyeyi, diğer sebzelerin aksine az suda haşlamak gerekir. Rengini ve vitaminlerini koruması için haşlamak yerine buharda pişirmek daha uygundur.

Renkli dolmalık biberlerin kabukları genelde kalın olur ve yerken rahatsızlık verir. Bunun için biberleri kullanmadan önce 3-4 dakika ızgarada çevirin; kabuklarının çok kolay ayrıldığını göreceksiniz.

Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.

Domatesler porsumuş ise Yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.

Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli.

Havuç salatasından hoşlanıyorsanız sirke yerine limon suyu kullanırsanız daha lezzetli olur. Temizlenmesi , Havuç kabuğunu soymak sıkıcı bir iştir, üstelik parmaklarınızı da boyar. Yapışkan, sarı tabakanın oluşmasına yol açar. Oysa, bu işi kurulama bezi ve biraz tuzla kolayca halledebilirsiniz. Kabuklarını temizlemek istediğiniz havuçları, bir kurulama bezinin üztüne sıralayın ve üzerlerine bolca tuz dökün. Hepsini birbirine sürtün. Böylece havuçların kabuk kısımları kalkacağından, suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Pişmesi, Havuçları pişirirken suyuna bir tutam pudra şekeri atarsanız çok daha lezzetli olmasını sağlarsınız.

Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.

Kabağın kabuklarını soymanıza gerek yok; çok iyi yıkamanız yeterli. Eğer soyacaksanız da çok ince soyun. Soyduğunuz kabukları spagetti kalınlığında kesip mezelerde kullanabilirsiniz; güzel bir görünüm ve hoş bir tat verir.

Etrafa yayılan kokuyu önlemek için tencereye birkaç dilim ekmek koyun. Ekmeğin ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanızı öneririz.

Rendelenir rendelenmez rengini kararmaması için üzerine biraz limon sıkın. Salatası, Rendelediğiniz kerevizi kaynar sudan geçirirseniz salatanız daha lezzetli olacaktır.

Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur.

Yıkamak için soğuk su yerine ılık suyu tercih edin. Böylece nişastanın etkisi yok olacaktır.

Kızartmalarınıza değişik bir tat vermek istiyorsanız kızartma yağına bıçakla doğradığınız birkaç sarımsak dişi atın.

Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı. Yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.

Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur.

Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de kokusu çabuk yok olur.

Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce içine biraz tuz ve limon suyu koyduğunuz suda 5 dakika kadar bekletin. Daha sonra pişirin. Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze bölümünde saklayabilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler.

Mantarları hiçbir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar

Mantar soteleşirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.

Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz. Aynı zamanda patatesler daha çabuk pişer.

Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur.

Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun, hem patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz, hem de patatesler daha çabuk pişer.

Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.

Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.

Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.

Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun.

Soğuyan püreyi tekrar ısıtmak için üzerine biraz süt dökün. Sonra püre kabını ateşe oturtturduğunuz su dolu bir kabın içine koyun ve kısık ateşe bir amyant tabakası koyup püre kabını bunun üzerine oturtun.

Brokoli gibi sebzeler pişerken eve kötü bir koku yayarlar. Bunu önlemek için brokoliyi haşlarken haşlama suyunun veya yemeğin içine çok az miktarda sirke koyun. Ayrıca sebzeyi çok fazla pişirmeyin. Brokoliyi satın aldıktan hemen sonra, fazla bekletmeden pişirmek de çok önemli.

Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için tencerenin kapagı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya yemek tencerenin kapağı sık sık açılarak pişirilmelidir.

Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.

Yemeğiniz tuzlu olduysa Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir

Haşladığınız yeşil fasulyelerin rengini kaybetmemesi için tencerenin ağzını kapatmayın.

Zeytinyağlı dolmaya katacağınız baharatı, pirinç ve fıstığı kavurduktan sonra ekleyin ve tencerenin kapağını hemen kapatıp 5-10 dakika bekletin. Böylece demlenen pirincin içine baharat kokusu iyice siner. Ve dolmanız çok daha lezzetli ve güzel kokulu olur.

Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir nokta da, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.