MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Engelliler Haftası’nda engellilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Tanrıkulu’nun, engellilerin toplumsal yaşama tam, eşit ve etkin katılımları ile hizmetlerden diğer bireylerle eşit yararlanmalarını sağlayacak tüm fiziki düzenlemelerin, TBMM tarafından tespit edilmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulması hakkındaki önergesi görüşüldü ve reddedildi. Tanrıkulu, TBMM’de yaptığı konuşmada, iktidar tarafından çıkarılan kanunlarla yaşamın engelliler için çekilmez hale geldiğini öne sürerek, şöyle dedi:
“Evde bakımla ilgili ödemeler ’sosyal yardım’ olarak tanımlandı ve sosyal yardım, hane yaklaşımı çerçevesine dönüştürüldü. Böylece, Ocak 2015’ten sonra engelli vatandaşlarımızın evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımların verilebilmesi, gelir testine girme şartına bağlandı. Gelir testiyle, haneye giren toplam aylık gelirin kişi başı asgari ücretin üçte birinden, ağır engelli evde bakım hizmetinden faydalananlar için ise üçte ikisinden bir lira bile fazla olması halinde engelli aylıkları kesildi. Bu yetmiyormuş gibi bir de engellilik raporlarının güncellenmesi istenerek, onlara ve ailelerine ağır bir eziyet yaşatılıyor.”
“ENGELLİ KADROLARI BOŞ TUTULUYOR”
MHP’li Tanrıkulu, İzmir’in Kiraz İlçesi’de biri yüzde 90, diğeri yüzde 60 oranında engelli iki kardeşin aylıklarının kesildiğini söyledi. Yüzde 90 engelli kardeşe ayda 800 lira verilmesi nedeniyle diğer yüzde 60 engelli kardeşe evde bakım desteğinin kaldırıldığını belirterek, ailenin içine düştüğü perişan duruma dikkat çekti. Tanrıkulu, kamudaki engelli personel kadrolarının boş tutulduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:
“Kamuda memur için yüzde 3, işçiler için yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu olmasına rağmen kamuda 22 bin 551 engelli kadrosu halen boş tutuluyor. Engelli vatandaşlarımıza yeni istihdam alanları açacak kanun tekliflerimiz dahi gündeme alınmıyor. Engelli girişimcilere yeteri kadar vergi, SGK primi desteği sunulmuyor.”
“HASTANELERDE İŞARET DİLİ BİLEN PERSONEL YOK”
MHP İzmir Milletvekili Tanrıkulu engellilerin rehabilitasyon hizmetleri, yardımcı cihaz, tıbbi sarf malzemesi gibi hayati öneme sahip ihtiyaçlarının büyük bölümünün devlet tarafından ya yetersiz bir şekilde karşılandığını ya da hiç ödenmediğini belirterek, “İşaret dili bilen personel ve özellikle doktor olmayışı ciddi sorunlar yaratıyor. Toplam 469 hastaneden bilgi edinmeye cevap veren 385 hastanenin sadece yüzde 63’ünde işaret dili bilen personel var. Ancak geri kalan 143 hastanede nasıl hizmet alınacağı meçhul. İşitme, konuşma, görme engelliler için daha olumsuz bir tablo söz konusu. Engelli spor kulüplerine son 14 yıldır gerekli ve yeterli destek sağlanmadı. Engelli sporcularımız uluslararası spor müsabakalarında ya yalnız ya da mahrum bırakılıyor.” Tanrıkulu’nun TBMM’de engelli sorunlarının tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulmasını istediği araştırma komisyonu kurulması önergesi reddedildi.