ABD’de tutuklanan Zarrab’dan sızıntı Erdoğan Ailesi ile başladı.
Zarrab’ın reddedilen kefalet dilekçesinde, Emine Erdoğan'ın derneği TOGEMDER'in olduğu bağış ve yardımlar yer aldı.
Amerika Birleşik Devletleri'nde tutuklu bulunan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab, New York Güney Bölge Mahkemesi'ne 22 sayfalık kefalet teklifi gönderdi. Avukatlar Zarrab'ın yardımseverliğini kanıtlamak için mahkemeye 176 sayfalık ek belgeler sundu.
Belgelerde Zarrab'ın yardımsever bir kişi olduğunu, hayır için 5 milyon dolar bağışta bulunduğunu dekontlarla ispat etmeye çalıştılar.
Bu liste Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde kurulan Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği'ne(TOGEMDER) yüklü para yardımı yaptığını ortaya çıkardı.
150 BAĞIŞ. 4.6 MİLYON DOLAR
Başkanlığını Emine Erdoğan'ın yengesi Saadet Gülbaran'ın yaptığı derneğin yönetim kurulu üyeleri arasında, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından istifa eden eski Bakan Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış da bulunuyor.
Zarrab'ın avukatları tarafından mahkemeye sunulan kefalet dilekçesinde, belgeleriyle sunulan listeye göre 10 Ekim 2013'te başlayan yardımlar aralıksız devam etti. Zarrab, TOGEMDER'e 2013'te 850 bin dolar, 2014'te 1.5 milyon dolar, 2016'da da 2 milyon 300 bin dolar bağışta bulundu.
Zarrab, 17 Aralık 2013'ten 28 Şubat 2014'e kadar yaklaşık 100 gün hapiste kaldı. Mahkemeye sunulan bağış çetelesindeki tarihler, Reza Zarrab'ın hapisteyken bile Emine Erdoğan'ın derneği TOGEMDER'e bağış yaptığını ortaya koyuyor.
Zarrab'ın, 28 Şubat 2014'te tahliye edildikten bir hafta sonra, 3 Mart 2014'te bir günde 2 milyon lira değerindeki 7 havaleyi yine TOGEMDER'e yaptığı görülüyor.
TOGEMDER'e 150 ayrı bağışta bulunulmuş. Bağışların çoğu, Zarrab'ın şirketleri Volgam Gıda ve Royal Denizcilik aracılığı ile gerçekleşmiş. Zarrab'ın TOGEMDER'e bağışının miktarı yaklaşık 4 milyon 650 bin dolar. Yapılan bağışların belgeleri ile kefalet dilekçesinde sunulmasına karşın, TOGEMDER'in sitesinde yer alan ‘Hayırseverlerimiz' listesinde Zarrab'ın adı bulunmuyor. Bu arada Zarrab, mahkemeye Türkiye'de hapis yattığını söylemedi.
POLİSLERE YARDIM
“Türkiye Organ Nakli Vakfı’na 500 bin TL, Cemal Hoca isimli şahıs aracılığıyla Kur’an kursları ve TÜRGEV’e bağışlar. Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile çok sayıda öğrenciye burs, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne 175 bin TL ve Darüşşafaka Fizik Tedavi Merkezi’nde yatan İsa Öztürk için 60 bin TL ve Mehmet Özkul’un hac yardımı için 10 bin dolar ödeme.”Zarrab, Beşiktaş Polis Hizmetleri ve Derneği’ne 200 bin TL, Kilyos Polis Okulu’na M. Aslan aracılığı ile 4 bin 50 TL nakit yardımı ve Polis Amca Derneği’ne ise Tarkan konseri için 11 bin 500 TL yardımda bulunduğu da dilekçede yer aldı.
KAÇMA KARAKTERİ YOK
Dilekçede, Zarrab’ın Türkiye’de 250 kişiye iş sağlayan bir işadamı olduğu, 2015 yılında en çok vergi ödeyenler arasında 56’ncı sırada bulunduğu da belirtiliyor.
Zarrab’ın “şiddet, narkotik, **** suçu, terörizm ya da silah suçlarından yargılanmadığı, bu nedenle kefaletle serbest yargılanmasında bir sakınca olmadığı” savunulan dilekçede ayrıca “kaçma riskine işaret eden bir geçmişe ve karaktere sahip olmadığı” ileri sürülüyor.
Babasının annesiyle 45 yıldır evli olduğu, iki kardeşinden dört yeğeni olduğu, Müslüman olduğu ve aynı inançtan eşiyle çocuklarını da bir Müslüman olarak büyüttüğü vurgulanıyor.
KENDİNİ TÜRK HİSSEDİYOR
1983’te Tahran’da doğan Zarrab’ın üç kardeşin en küçüğü olduğu, ailesinin Zarrab bir yaşındayken Türkiye’ye göç ettiği, hem İran hem Türkiye hem de Makedonya pasaportuna sahip olduğu belirtilen başvuru dilekçesinde ömrünün büyük bölümünü Türkiye’de geçirdiğinden kendini her zaman bir Türk olarak hissettiği yazıyor. Dilekçede ayrıca Zarrab’ın ilk işini 16 yaşında Dubai’de kurduğu belirtiliyor.(cnnturk)