65. Hükümet programıyla ilgili Meclis görüşmelerine HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in açıklamaları damga vurdu.
Önder, Oslo, Kandil, İmralı ve Dolmabahçe görüşmelerine ait tutanakları Meclis'te açıklamaya hazır olduklarını belirtti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise şeffaflık ve yolsuzlukla mücadelenin hükümet programından çıkarılmasını eleştirdi
65. hükümet programı TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Muhalefet hükümet programını çok sert bir dille eleştirdi. Programın Ahmet Davutoğlu hükümeti programının kopyası olduğu vurgulandı. Davutoğlu hükümetinin gerçekleştirdiği vaatlerin bile 65. Hükümet programında yer aldığına dikkat çekildi. Programda yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık konularının olmadığının altı çizildi.
HER GÖRÜŞMEMİZ MGK'DA DEĞERLENDİRİLDİ
Hükümet programı görüşmelerine CHP ile HDP arasında yaşanan hükümete destek kavgası damga vurdu. HDP'li Sırrı Sürayya Önder, “Ben Kandil'e gittim, orada, o sığınaklarda günlerce kaldım, günlerce barış için emek verdim. Bunların hepsi, komutanlarınız dâhil, devletin Millî Güvenlik Kurulu dâhil, bizim her İmralı'ya gidişimiz, her Kandil'e gidişimiz, her görüşmemiz, onlardan aldığımız sonuç ve önerilerin tümü, Millî Güvenlik Kurulu'nda önce gizli Kriz Yönetmeliği… Biz bunları sevmiyoruz, şeffaflıktan yanayız. Bu müstenit edilerek orada kararlaştırıldı, orada da değerlendirildi” dedi.
HDP'li Ahmet Yıldırım konuşmasında CHP'yi hükümete destek vermekle suçladı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bunu bir hakaret olarak yorumladı. HDP'li Sırrı Süreyya Önder, “Al başkanlığı, ver özerkliği. Bunu herhangi bir partilimiz söylemişse alçaktır. Eğer bunu birisi iftira olarak söylüyorsa o da bu tabiri aynen hak ediyor” ifadelerini kullandı.
OSLO TUTANAKLARI MECLİS'TE GÖRÜŞÜLSÜN
Engin Altay ise “İspatı mümkün. Ad soyad olarak hanginizin ağızından çıktığını ben bilmem. Siyasette yapılan müzakerelerin ruhu kamuoyuna yansır. Kamuoyuna yansıyan sizin Oslo'dan başlayan İmralı'da, Dolmabahçe'de, Kandil'de yapılan müzakerelerden ortaya, kamu vicdanında böyle bir kabul çıktı kardeşim, ben de bunu söyledim. Kim alçak kim değil, bunu merak ediyorsan çok basit, burada yeni de bir Hükûmet var Oslo'nun, İmralı'nın, Kandil'in, Dolmabahçe'nin görüşme tutanaklarını bir kapalı oturumda Mecliste açıklarız, kimin alçak olduğu ortaya çıkar” karşılığını verdi. Bunun üzerine Önder, “Gerek yok kapalı oturuma, açık oturum yapalım. Biz, konuşulan her şeyi burada sizinle paylaşmaya hazırız” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, cumhuriyet tarihinde ilk defa kurulduğu gün bir hükümet programının okunduğunu ifade etti. Bu program ne zaman hazırlandı, tartışıldı, yazıldı diye sordu. “Binali Yıldırım'a sarayda 3 sarı zarf verildi. Birinci zarf başbakan atama yazısıydı. ikinci zarf bakanlar kurulu listesiydi. Üçüncü zarfta da hükümet programı vardı. Hepsi saraydan hazırlandı verildi. TBMM'nde oylanmak isteniyor. Sarayın güveni yetiyorsa güven oylamasını da kaldırın bu tiyatroya ne gerek var” dedi.
PARTİ DEVLETİ KURULDU
Tezcan şunları söyledi: “Türkiye'de despotik bir parti devleti kuruldu. Programda birinci vazifemiz yeni anayasa diyor. Mevcut anayasayı uyguladınız mı? Anayasaya uyan sistem, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve iktidar grubu var mı? Açıkça anayasayı ihlal edeceksiniz. Sonra yeni anayasayı hükümet programına koyacaksınız. Türkiye bir anayasasızlaştırma ile karşı karşıya. Mesele fiili durumu kabul ettirme çabası.” Tezcan ayrıca programda yolsuzluktan hiç bahsedilmemesini de eleştirdi.
HAYATA GEÇİRİLEN VAATLER PROGRAMDA
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, hükümet programının birbirini tekzip eden ifadelerle dolu olduğunu kaydetti. “Bir taraftan tek adam yönetimi olan başkanlık, diğer yandan hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığından bahsediliyor.
Bu program Davutoğlu hükümeti programının kopyasıdır. Ama Davutoğlu hükümetinin gerçekleştirdiği vaatler dahi bu programda yer alıyor. Yeni iş kuran gençlere 3 yıl gelir vergisi muafiyeti, ilk kez iş bulan her gencin bir yıl maaşını devletin karşılaması, gençlere ücretsiz internet yasalaştı. Ama bu programda var” dedi.
ŞEFFAFLIK ÇIKTI
Akçay, Davutoğlu programında yer alan şeffaflık bölümünün tamamen çıkarıldığını kaydetti. Önceki programda geçen yolsuzluk ifadesinin bu programda olmadığını vurguladı.
HIZLANDIRILMIŞ ÇİZGİ FİLM GİBİ
HDP Adana Milletvekili Meral Daniş Beştaş, hükümet programında yer alan başkanlık sistemini eleştirdi. “Ortada bir saray vesayeti var. Programda yer alan yeni anayasa saray baskısının, yönetiminin, başkanlık sisteminin ve otoriterliğin yükseltilmesidir” dedi. Beştaş, yeni hükümetin kurulma sürecini hızlandırılmış bir çizgi filme benzetti.
HİÇBİR RAKAMSAL HEDEF YOK
MHP Milletvekili Erhan Usta, “Bu Hükümet programının bir hedefi, iddiası, bir özgünlüğü yok. Hiçbir rakamsal hedefi olmayan bir Hükümet programı olabilir mi? Tek bir misyon çizilmiş, ülkeye bir şekilde başkanlık sistemini getirmek. Bu sunulurken de maalesef bu toplum kandırılıyor. Türkiye'de başkanlık sistemi geldiği zaman toplumun bütün meseleleri çözülecekmiş gibi bir şey takdim ediliyor” ifadelerini kullandı.
Özgür Düşünce Gazetesi