Tutankamon'la ilgili neredeyse her şey havalı. Geçtiğimiz günlerde bunların arasına bir yenisi eklendi: Tutankamon'un hançeri ve onun kökeni.
Kısa bir süreliğine antik Mısır uygarlığının hükümdarı olsa da, tarihteki firavunlar arasında en çok bilinenlerden biri o.
Muhteşem işlemeli büstünü görmeyen yoktur mesela.
Yine de ismi haşmetli Tutankamon, çocuk sayılabilecek bir yaşta hükmetmişti ve herhangi bir savaşta değil, hastalıktan ölmüştü.
Bir heykeli.
Mumyalanmış bedeninde yapılan incelemelere dayanan bilgisayar simülasyonları da onun aslında, pek de karizmatik bir karakter olmadığını ortaya koymuştu.
Bkz. Taner Tolga Tarlacı. Yok yok, bildiğin Tutankamon!
Tutankamon'un olası yüzü. Maskede ortaya koyulanın aksine ters yönde akan bir zarafet ve estetik mevcut.
Tutankamon'un firavun olduğu yaştasın!
Günümüzde yaşayan Dota bağımlısı akranlarının aksine, koca bir imparatorluğa hükmetmiş bu saygıdeğer firavuna daha fazla karakter katliamı yapmadan esas mevzuya geçelim...
Bir süredir devam eden incelemeler geçtiğimiz gün sonuç verdi ve Tutankamon'un süslü hançeriyle ilgili sıradışı bir bulguya rastlandı.
Hançer, dünyaya uzaydan düşen bir demir meteorundan dövülmüş!
Zaten dönemi itibariyle (M.Ö. 1300, Demir Çağının arifesi) sıradışı sayılabilecek bir tasarım olan hançere X-ray analizi denen özel bir metod uygulandı.
Bu taramada, cisimden gelen dalga boylarına göre hangi elementleri barındırdığı ölçülebiliyor. Tamamı demirden olan ve eser miktarda nikel ve kobalt barındıran hançerin demir meteorlarının özelliğine birebir sahip olduğu ortaya kondu.
Bu gelişme "Mısırlılar uzaydan gelmiş" geyiklerini bir an ateşleyecek gibi olsa da, neyse ki mesneti epey yerindeydi ve spekülasyona mahal bırakmadı.
Bu dönem dünyaya çakılan demir meteorların varlığı çeşitli kayıtlarda yer alıyor zira.
Aynı zamanda dönemin hiyerogliflerinde eş zamanlı olarak yer almaya başlayan sürpriz bir ifade var: Gökteki demir
Taşlar böylece yerine oturur gibi oluyor.