Dünyanın en büyük kurbağası golyat nerede yaşar? Bu kurbağalar neyle besleniyor, özellikleri neler öğrenmek ister misiniz?
Golyat kurbağası (Conraua goliath) dünyada hala varolan en büyük kurbağadır. Genellikle 32 santimetreye kadar büyüyebilen bu kurbağaların, kilolalarının da 3,25 kilogram ağırlığa ulaştığı tespit edilmiştir.Bu dev kurbağaların yaşam alanları görece küçük bir bölgede, Kamerun ve Ekvator Ginesi’nde yer alır. Gıda olarak tüketildikleri ve aynı zamanda pet ticaretinde kullanıldıkları için sayıları hızla azalmaktadır ve koruma altına alınmıştırlar.Golyat kurbağaları, yaklaşık 2,5 santimetre çapındaki gözleriyle dikkat çeker. Kendisinden sonra gelen en büyük kurbağa türü karakurbağaları arasındaki Afrika öküz kurbağasıdır. Bu kurbağa, Golyat’ın yaklaşık yarısı boyutlarındadır.Yumurtaları ve iribaşları (kurbağa yavrusu) diğer kurbağalarla aynı boyutlarda olan golyat kurbağası, genellikle kum tabanlı, hızlı akan akarsuların yakınında yaşar. Orta Afrika ülkeleri Kamerun ve Ekvator Ginesi bu hayvanın doğal yaşam ortamıdır. Bu ülkelerdeki nehirler yüksek oksijen değerine sahiptir ve debileri yüksektir ve bu golyat kurbağasının yaşadığı bölgeler son derece nemli ve yüksek sıcaklıktadır.Su tıpkı diğerlerinin olduğu gibi golyat kurbağasının üremesi için de hayati önem taşır. Bu gösterişli kurbağaların en ilginç özelliği ise seslerinin olmamasıdır. Diğer kurbağa türlerinde özellikle çiftleşme döneminde yüksek ses çıkarma görülürken golyat kurbağasının sesi yoktur.Golyat kurbağası koruma altında

Golyat kurbağasının yumurta yığınları birkaç yüz yumurtadan oluşur ve nehirlerin dibindeki bitkilere tutunurlar. Larva gelişimi yaklaşık 85 ila 95 gün sürer.Dünyanın en büyük kurbağasının yavruları yani iribaşlar, sadece tek bir bitkiyle beslenir. Bu su bitkisi, sadece şelaleler ve hırçın akarsuların yakınlarında bulunur. Golyat kurbağasının sadece çok sınırlı bir bölgede yaşayabilmesinin ve neslinin tükenme tehlikesi altında olmasının nedeni budur. Yetişkin golyat kurbağası, böcekler, solucanlar, pervaneler gibi canlılarla beslenir. Ayrıca, kendilerinden küçük kurbağaları, yengeçleri, yavru kaplumbağa ve yılanları da yiyebildikleri bilinir. Bazı ölü golyatların midesinde, yarasaların da olduğu görülmüştür.Golyat kurbağası, doğal ortamında yaklaşık 15 yıl yaşar. Ancak koruma altında oldukları bir ortamda 21 yıl yaşayabildikleri tespit edilmiştir. Bunun nedeni, golyatların da timsahlar ve büyük yılanlar gibi başka avcılara yem olmasıdır.Bu dev kurbağalar, dünyanın bazı bölgelerinde yiyecek olarak tüketilir. Ayrıca, çok yüksek oranda, pet ticareti için satılmaktadırlar. Ancak golyat kurbağası, doğal ortamı dışında neredeyse hiçbir şekilde üreyemez. Nesli tükenme tehlikesi altındaki bir tür olan golyat kurbağalarıyla ilgili bazı yasal önlemler alınmıştır. Ekvator Ginesi hükümeti, yılda 300′den fazla golyatın yurtdışına çıkarılmasını yasaklamıştır.