Etobur bitkiler arasında en çok bilineni sinek kapandır. Sinek kapan nasıl bir bitkidir? Neden böceklerle beslenir?



Sinek kapan ya da “venüs sinek kapanı” en çok bilinen etobur bitki türüdür. ABD’nin güneydoğusunda bataklık alanlarda yetişen sinek kapanı, 20-30 yıl yaşayabilen bir bitkidir.

Yaprak sapı fotosentez yaparken, yaprak ayası tuzak mekanizmasını oluşturur.Sinek kapanının çanak benzeri yaprakları ve hoş bir kokusu vardır. Rozet biçiminde yayılmış 4 ile 8 yaprağı ve şemsiyemsi beyaz çiçeklerle son bulan bir sapı vardır. Yaprakların yüzeyi tüylerle kaplıdır, bir böcek bunlara dokunur dokunmaz menteşemsi iki kanadı harekete geçerek üst üste gelir ve kenardaki kıllar birbirine girerek hayvanı içeriye hapseder. Böylece böcek, bitkinin emebileceği proteince zengin peltemsi bir besin haline gelir. Öğütme işlemi, 5 ile 15 gün arasında sürer.

Sinek kapanının kapanması için üzerine konan böceğin ya üzerindeki iki kıla aynı anda temas etmesi ya da tek kıla 20-30 kez aralıkla temas etmesi gerekir. Bu sayede bitki, üzerine konanın canlı bir böcek olduğunu algılayarak kapanır.

Sinek kapanlar, saniyede 200 kere kanat çırpan sinekleri bile avlarlar.

Sinek kapanı ismini taşısa da bu bitkinin öncelikli avlarının arasında karıncalar, örümcekler,tırtıllar ve çekirgeler vardır.Sinek kapan neden etçildir?

Bilindiği gibi canlılar beslenme türlerine göre üçe ayrılırlar: etçil, otçul ve hepçiller. İnsanlar hem et hem otla beslendikleri için hepçil canlılardır.

Aslan, köpek, çakal, kaplan, köpek balığı, kurt gibi hayvanlar etçil (etobur) hayvanlardır. İnek, zürafa, koyun, keçi gibi hayvanlar ise otçul (otobur) hayvanlardır.

Bitkiler ise bu canlıların dışında fotosentez yoluyla beslenirler. Yapraklarındaki klorofil güneş ışığı ile kimyasal tepkimeye girerek, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besini yaratır.Hayvan yiyen ya da etçil olan bitkiler genelde azottan yoksun bataklık gibi ortamlarda yaşar. Azot; protein, nükleik asit ve ATP (Adenozin trifosfat) gibi yaşamsal organik moleküllerin yapısına katılan önemli bir elementtir.

Bu tür azottan yoksun, bataklık bölgelerde yaşayan bazı bitkiler, ihtiyaç duydukları azotu hayvanlardan karşılar. Bu bitkilerde, hayvanları yakalama ve sindirme görevi için yapılar bulunur.

Dolayısıyla etçil bitkiler, topraktan alamadıkları besini avladıkları hayvanlardan elde ederler.


Sent from my iPhone using Tapatalk