“Rüyalarınızı gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır”, “Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur”, “Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım”… Bu ve bunlar gibi daha nice sözleri ile hafızalara kazanmış efsanevi boksör Muhammed Ali, solunum rahatsızlığı nedeniyle geçen Perşembe kaldırıldığı hastanede 74 yaşında hayatını kaybetti. Muhammed Ali’nin ölümü tüm dünyada büyük üzüntüye sebep olurken hayatı, başarıları, mücadeleleri ile bir kez daha hatırlandı… Biz de ‘En Büyük’ Muhammed Ali’nin hayatından öne çıkanları, onu bir boksör olmanın çok daha ötesine taşıyan olayları derledik. İşte bir efsanenin hayatından öne çıkanlar…
Müslümanlıktan önceki adı Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942′de Kentucky Louisville’de doğdu. Siyah – beyaz çatışmasının en yoğun olduğu dönemlerde bir siyahi genç olarak o da birçok sıkıntı ile karşılaştı. 1954 yılının Ekim ayında babasının Noel’de hediye ettiği kırmızı bisikleti, bir panayırda çalınınca Muhammed Ali polisi arıyordu. Ancak ırkçılığın ve ayrımcılığın had safhada olduğu o yıllarda siyahi bir çocukla polisler ilgilenmiyordu. Fakat o kararlıydı. Aradığı polisi yakınlarda bir çadırda boks maçı izlerken buldu. Atmosferden öyle etkilendi ki bisikletini çalanlardan polise kadar herkesi, o ringde ki boksör gibi yere sermeyi istedi. Girdiği spor salonunda, ilk boks hocası Joe Elsby Martin’le tanıştı. Martin ile boksu öğrenen Ali, kısa sürede diğer çocukların arasından sıyrıldı. Columbia Gym adlı bu ufak spor salonunda başlayan bu macera, kısa sürede eyalet çapında 6 ödül kazanmasıyla bambaşka bir yola girdi.
29 Ekim 1960′da profesyonelliğe adım atan Muhammed Ali, 18 yaşına girdiğinde Roma Olimpiyatları’nda altın madalyayı kazanarak tüm dikkatleri üzerine çekti. Henüz 22 yaşındayken dönemin ağır siklet şampiyonu Sonny Liston’u yenerek kemeri eline aldı. Bundan bir yıl sonra 1975 yılında İslam dinine geçtiğini açıkladı ve adı da bundan sonra Muhammed Ali oldu.
Ali, yalnızca sporda ki başarıları ile değil, siyasi söylemleri ile de dikkatleri üzerine çekmişti. Vietnam Savaşı’na katılmayı reddederek büyük sansasyon yaratan Ali, durumla ilgili olarak “Katillere yardım edip fakirleri öldürmek için 15,000 km’lik bir mesafe katetmeyeceğim. Ölmek istesem, burada ölürüm. Şimdi, sizinle kapışarak ölürüm. Benim düşmanım sizlersiniz. Çinliler, Vietkonglar veya Japonlar değil. Özgürlüğümü istediğim zaman bana karşı çıktınız. Hakkımı aradığımda bana karşı çıktınız. Eşitlik istediğimde bana karşı çıktınız. Benden bir yere gidip sizlerin uğruna savaşmamı mı istiyorsunuz? Ben haklarımı ve dinî özgürlüğümü elde etmeye çalışırken sizler bana Amerika’da bile destek vermediniz. Kendi memleketimizde bile beni savunmadınız.” demişti. Savaşı reddetmesinin ardından 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırılmış, bokstan 5 yıl men edilmesi büyük olay olmuştu.Kariyerinde ki başarıları kadar mağlubiyetleri de büyük olay olan Ali’nin en çok konuşulan mağlubiyeti, 1971 yılında Joe Frazier ile olanıydı… Bu müsabaka, günlerce basın gündemini meşgul etti. Ali, 1974’de tekrar Fraizer’ın karşına çıktı. Yeniden dünya şampiyonu olması için önünde bir Joe Frazier, bir de yeni şampiyon George Foreman kalmıştı. Frazier’ı ilk rauntta nakavt eden Ali, yine aynı yıl Foreman’ın karşısına çıktı ve onu da nakavt ederek 2 kere dünya şampiyonu olan 2. boksör oldu. 1978 yılına geldiğimizde Leon Spinks’e yenilen Muhammed Ali, azmedip kaybettiği ünvanı aldı ve 3 kere dünya şampiyonluğunu geri kazanan tek boksör olarak tarihe geçti.
1981 yılında yine Vietnamlı olduğu söylenen ve intihar girişiminde bulunan birisini kurtarması ile manşetlerdeki yerini aldı. Yine aynı yılda emekliye ayrılıp mesleği bıraktığını açıklayarak üzüntü yarattı. Ali, emekliye ayrıldığında kariyerinde 56 galibiyet ve 5 mağlubiyet yer alıyordu..1984 yılında Parkinson’a yakalandığı açıklanan Ali, yıllarca bu hastalıkla mücadele etmeye devam etti…
Tüm dünyada yaptıkları ve kariyeri ile bu denli konuşulan bir efsanenin beyaz perdede yer alması şaşırtıcı olmaz tabii.. Bunlardan en öne çıkanı ise ‘Ali’ filmiydi. Muhammed Ali’nin hayatı, 2001 yılında Michael Mann yönetmenliğinde ‘Ali’ filmi ile beyaz perde de izleyicilere sunuldu. Muhammed Ali’yi canlandıran Will Smith, filmdeki performansı ile Akademi Ödülleri’ nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar adayı da oldu ancak Oscar’ı Denzel Washington’a kaptırdı.
2005 yılında A.B.D. Başkanı George W. Bush tarafından “Barış adamı” ödülü takdim edilen Muhammed Ali, 2012 yılına geldiğimizde Dünya Boks Konseyi tarafından ‘boksun kralı’ olarak ilan edildi. Parkinson ile mücadelesi onu yorduğundan bu saatten sonra oldukça az görünmeye başladı… Parkinson’dan dolayı zorlukla geçen zamanların ardından 74 yaşında solunum yetmezliği sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti… Hayır işleri, felsefesi, kariyeri, mücadelesi ile farklı görüşten her insanı bir araya getiren boksun en büyüğü Muhammed Ali, hayatını kaybetse de fikirleri ve başarıları ile bir efsane olarak nesiller boyunca anılmaya devam edeceği şüphesiz…
Sent from my iPhone using Tapatalk