CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile twitter’da karşılıklı yazışırken konu bir anda AKP ve yolsuzluklara geldi. Bir kullanıcı,“AKP’li olmak kolay değil, hırsızlık, çalma çırpma” diye yazdı. Ben de siyasetçilerin birbirinden farkı olmadığını anlatmak için CHP için “Şişli Belediyesi ***rimenkullerini 1 TL’ye başında olduğu vakfa peşkeş çeken Sarıgül’ü İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkan adayı yapmadılar mı?” diye yazdım. Bahsettiğim konu 14 Haziran 2016 günü Cumhuriyet’in manşetindeki, Sibel Bahçetepe’nin “1 Liralık Yağma” başlıklı haberiydi. Haberde Mustafa Sarıgül’ün Şişli Belediye Başkanı olduğu dönemde, değeri 500 milyon doları bulan belediyeye ait 9 ***rimenkulü, 30 yıllığına ve yalnızca 1 TL karşılığında yine Sarıgül’ün mütevelli heyeti başkanı olduğu Şişli Meslek Yüksekokulu’nu kiraladığı yazılıyordu.

Belediye çıkarılmış okul olmuş

Mustafa Sarıgül beni aradı ve açıklama yapacaklarını söyledi. Şişli Meslek Yüksek Okulu’nda görüşmeye davet etti. Adresi sorduğumda “Büyükdere Cad. No 100 Esentepe” diye mesaj geldi. Gözlerime inanamadım, 5-6 yıl önce Mustafa Sarıgül’ü başkan olarak makamında gördüğüm yılların Şişli Belediyesi binası, Şişli Meslek Yüksekokulu dönüşmüş. Kapıdaki görevlilere sordum belediye, Okmeydanı tarafına taşınmış. Yukarı çıktığımda Prof. Dr. Aynur Aydın, bana kiralama işinin hukuki boyutunu anlattı.

Belediye Meclisi kiralama işine onay verdiği sırada şu anda belediye başkanı olan Hayri İnönü’nün de meclis üyesi olarak oy ve imzasının olduğunu hatırlattı. Zaten Cumhuriyet’in haberine göre, iptali için dava açan belediye başkanı Hayri İnönü, “Ucu bana dahil kime dokunuyorsa dokunsun bu hak arama davasından vazgeçmeyeceğim” diyor.

Yasaya uygun olsa da...


Aynur Hanım'ın anlattıklarını dinledim. Evet, İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu özel bir eğitim kurumu değil, Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş kamu tüzel kişiliğine sahip. Evet, kamu gücü ayrıcalıklarına sahiptir ve kar amacı gütmemektedir. Evet, YÖK denetimine tabiidir. Evet 9 ***rimenkul mülkiyeti Şişli Belediyesi’nde kalma şartıyla kiralık değil 30 yıllık intifa hakkının devri işlemidir. Evet ***rimenkul sayısı 9 değil, 8. Evet ikisi bina biri kültür merkezi, biri sağlık merkezi, dördü de arsa. Evet, 9 ***rimenkul için 30 yıllığına 1 TL bedel tapuda sembolik bir rakamdır ve o dahi ödenmemiştir. Her şey kağıt üzerinde yasalara uygun yapılmış olabilir. Evet mahkemeler lehinize de karar verebilir. Ama bilin ki belediye başkanı olduğunuz dönemde, belediye binasının da arasında olduğu 500 milyon dolarlık ***rimenkulleri, mütevelli heyet başkanı olduğunuz okula 30 yıllığına devrini kimseye anlatamazsınız.

Yani bu kılıf bu minareye uymaz.