Britanya’da dün gerçekleşen ve Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma yanlılarının galip çıktığı referandumun ardından, seçim sonuçlarını yansıtan harita ülkede bölünme kaygılarını güçlendirdi.
Harita: Reuters
Referandumda sonuçlar birbirine çok yakındı.
Yüzde 51,9 ‘AB’den ayrılma’ yönünde oy kullanırken, ‘Ayrılalım’diyenlerin büyük kısmı ülkenin güney bölgelerindendi. Ülkenin kuzeyinde yer alan İskoçya ve Kuzey İrlanda neredeyse blok halde ‘AB’de kalma’taraftarıydı.
Yine Londra ve çevresi de yüzde 60 civarında kalma yanlısı olarak görülüyor.
Oyların büyük kısmının sayıldığı ve katılımın geçen yıl yapılan seçimlere kıyasla oldukça yüksek olduğu ülkede, göçmen karşıtı popülist sağ politikaların baskın çıkması, “Kalma taraftarları Britanya’dan ayrılmayı talep eder mi?” sorusunu gündeme getirdi.
Kuzey İrlanda ve İskoçya ‘AB’ dedi
Dört bölgeden oluşan Britanya’da, İngiltere ve Galler’in AB’den ayrılma, İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın ise kalma yanlısı olduğu görülüyor.
Nitekim BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Kuzey İrlanda Sinn Fein partisi, sonuçların ortaya çıkmasının ardından yapılan ilk açıklamasında birleşik bir İrlanda için referandum yapılması gerektiğini söyledi. Parti, Britanya’nın AB’den çıkması durumunda bu ülkenin Kuzey İrlanda halkının çıkarlarını temsil etme yetisinden mahrum olacağını savundu.
İskoçya Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon da, “İskoçya, AB’de kalma yönünde güçlü, kararlı bir oy kullandı. Halkımız geleceğini AB’de görüyor” diye konuştu. Bölgeden gelen ilk sonuçlar, İskoç seçmenlerin yüzde 62’sinin AB’ye ‘evet’, yüzde 38’inin ‘hayır’ dediğini gösteriyor.
İskoçya’da üç yıl önce yapılan referandumda halk Britanya’da kalmaktan yana oy kullanmıştı. Ancak analistler Brexit referandumu sonrası, ilk referandumda Britanya’ya ‘Evet’ diyenlerin karar değiştirebileceğini düşünüyor.