Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada dönemin Trabzon İstihbarat Şube Amiri Ercan Demir tahliye edildi.
14’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam eden davada sanıkların ifadesinin alınmasına devam edildi. Söz alan tutuklu sanıklar ve avukatları müvekkillerinin tahliyesini istedi.
Kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Ercan Demir’in suç vasfının değişme ihtimali, tutuklu kaldığı süre, tutuklamadan elde edilmek istenen yararın adli kontrol uygulamasıyla da sağlanabilecek olduğunu belirterek, yurtdışı yasağıyla birlikte tahliyesine karar verdi. Davada tutuklu sayısı ikiye düştü.
Sanıklar Ahmet İskender, Coşgun Çakar ve Yunus Yazar hakkındaki yakalama emirlerinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 8-9-11-12 Ağustos 2016 tarihlerine ertelendi.
Duruşmada ‘gerizekalı’ tartışması

Ercan Demir

Duruşmada savunmasına devam eden Ercan Demir, “Katil gibi yargılanıyorum, 18 aydır tutukluyum” derken, cinayete ilişkin bilgileri önceden bildirdiğini savundu.
Demir, “Erhan Tuncel ile yapılan görüşmeye ihtiyaç olduğunda, yardım talep edildiğinde katıldım. Ben o zaman Erhan Tuncel’in niyetini anlamıştım. Erhan Tuncel cinayet bilgisini Şubat’ta söylüyor, Nisan ayında ayrılmak istiyor. Erhan Tuncel, kurnaz olabilir, bizde iyi kötü bir şeyler anlıyoruz. Erhan benim dengim değil. İhtiyaç olduğunda görüşmeye katılıyorum. Erhan Tuncel zaten beni tanımaz, beni ‘Renkli gözlü müdür’ diye bilir. Adımı bile bilmiyor”şeklinde konuştu.
Erhan Tuncel’in, savcıya gönderdiği yazısında, “…Şerefsizi def ettim gitti. Yapı kurabilecek imkan ve zekası yoktur” ifadelerini kullandığını söyleyen Demir, “Şahsıma ve personelime hakaret ediyor. Adama bakın bana ‘Gerizekalı’ diyor” diye konuştu.
Bunun üzerine sanık Demir ile Erhan Tuncel arasında tartışma çıktı.
DDK’ya tepki

Erhan Tuncel’in “Ogün Samast’la ilgili onlara bilgi vermedim” dediğini ve bunun kendi beyanlarında da mevcut olduğunu aktaran Demir, Devlet Denetleme Raporu’nu da eleştirerek, “DDK’nın bunu görmemesi imkansız. Erhan Tuncel, ‘Ankara’ya gidicem, sizi şikayet edicem’ diyor ve o dönemde cinayet ihbarında bulunuyor. Bütün bunlar çelişkidir. Biz anladık Ercan Demir feda edilmek isteniyor ortada. Ercan Demir’in feda edilmesiyle bu sorun çözülebilir mi? Çözülemez”ifadelerini kullandı.
‘Masumiyet ölmesin’

Demir, “Bir masum öldü. Kabul edilebilir değil. Emeğimiz ***retimiz var. Masum öldü diye masumiyeti de öldürmenin anlamı yok. Cinayeti önlemeye çalıştık. Birileri bu ***retimizi görmeyebilir. Ama çalışmalarımız ortada” diye konuştu.
Fethullah Gülen Cemaati’ne üye olmadığını söyleyen ve kendi telefonlarının da dinlendiğini ifade eden Demir, topu Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’e attı ve şöyle dedi: “Benim ne olduğumu Engin Dinç bilir. Engin Dinç Allah’tan korkuyorsa çıksın söylesin.”