Aşkından ölen kraliçe Dido; İstanbul'un Fethi için anlatılan Rumeli Hisarı'nın yapılışı efsanesinde yer alan mitolojik öykünün de kaynağında yer almaktadır.
Aslen Fenikeli, Tireli şehrinin prensestir, sonradan Kartaca kraliçesi ve Aeneas’ın terk edil*miş aşkı olur.Latin yazarların kullandığı Dido adının, Finikece'deki anlamı "gezgin, göçebe" demektir. Romalı şair Virgil'in Aeneid hikâyesinde de adı geçer, bazı kaynaklarda adından Elissa diye de söz edilir. Elissa kelimesinin Finikece'deki Elişat kelimesinin eski Yunanca'da telaffuzu oldupğu sanılmaktadır.
Kartaca Kraliçesi Dido, Yunan ve Roma kaynaklarına göre, Kartaca'yı (günümüzde Tunus) kuran ilk kraliçedir (Muhtemelen MÖ 814 yıllarına tekabül etmektedir.) .
Ağabeyi kocasını öldürüp Tir krallığının başına geçer. Dido kendisini takip eden az sayıda kişiyle birlikte Feni*ke’den kaçarak bugünkü Tunus topraklarına gelir ve Kartaca şeh*rini kurmak için yeteri kadar arazi satın alır. Bulundukları yerin yö*neticisi ona bir boğanın derisi kadar arazi satmaya razı olmuştur, Dido da boğanın derisini şeritler halinde keserek yeterli miktarda bir arazinin sınırlarını oluşturur.
Troya düştükten sonra sağ kurtulanlar, yeni bir yurt kurmak için Aeneas önderliğinde denize açılır ve Dido'nun ülkesine giderler. Kraliçe Dido, kendilerini iyi karşılar
Dido, Truva’dan İtalya’ya gi*den yolunun üzerinde Kartaca’ya da uğrayan Truvalı kahraman Aeneas’ı ve beraberindeki mültecileri büyük bir anlayışla ve konuksever*likle karşılar. Aeneas ve Dido çok geçmeden birbirlerine aşık olur*lar.
Aeneas'a bu topraklarda bir kent kurmak için hazırlıklara başlar ama Hermes; Zeus'un İtalya'da kent kurma emrini hatırlatı ve Aeneas’a bir an önce yolculuğuna başlaması talimatını verir.
Dido'nun kendisine çok bağlandığını ve g,tmesine izin vermeyeceğini bilen Aeneas gizlice gemilerini hazırlatıp yola çıkar.
Aeneas denize açılır. Dido sevgi*lisinin bırakıp gidişine o kadar üzülür ki önce kendisini hançerler ve sonra da bir odun yığınının alevleri içine at*layarak intihar eder.