Yaklaşık 300 milyon yıldır her koşulda hayatta kalmayı başarabilmiş hamam böceklerini tanıyoruz! Belki de o kadar mükemmel ve üstün değildir insanoğlu...



1. Amerikan hamam böceğinin alkollü içeceklere, özellikle biraya ilgisi olduğu gözlemlenmiş.



Alkol ve glukoz karışımının onları cezbettiği düşünülüyor.


2. Kafaları olmadan bir hafta boyunca yaşayabilirler.



Böceklerin segmentli vücut yapıları olduğundan, bu segmentlerde oksijen girişini sağlayan küçük delikler bulunur. Yani nefes almak için kafaları gerekmez. Yalnızca ağızları olmadığı için bir süre sonra susuzluktan ölürler. Diğer hayati fonksiyonlarını kontrol eden organları ise zaten gövdelerinde yer alır.


3. Bir hamam böceği 40 dakika nefesini tutabilir.



Bu canlılar metabolizma hızlarını düşürerek, beslenmeden yaklaşık bir ay yaşayabilirler. Fakat hamam böcekleri için, su yaşamsal önem olarak birinci sıradadır. Bu nedenle su kaybına karşı nefeslerini tutmayı biliyorlar.


4. Kendi vücutlarından daha dar alanlarda yaşayabilirler.



Tüm hamam böceklerinin dokunmaya duyarlı tüyleri vardır. Bunlarla sığınacakları yeri algılamaya çalışarak bu bölgelere yavaş yavaş sürünerek yerleşirler.


5. Hamam böcekleri birçok ülkede besin kaynağı olması sebebiyle üretim çiftlikleri de var.



Hamam böceği talebi Çin'de arttığı için bu üretim tesisleri kurulmuş. Besin olarak tüketilmesinin yanı sıra, hamam böceği tozu bazı kozmetik şirketleri tarafından da kullanılıyor.


6. Hamam böceği yeme yarışmaları bile düzenleniyor.



2012'de Amerika'da hamam böceği yeme yarışına katılan Edward Archbold, yarışmadan hemen sonra ölmüş. Bazı kaynaklar yerken böceklerin boğazına tıkandığını, bazı kaynaklar ise hamam böceklerine alerjisi olduğu için öldüğünü söylüyor.


7. Sizin yemeklerinizi de yiyebilirler!



Hamam böcekleri hepçil canlılardır. Ölü böcekler, kağıt, bez, sabun, ahşap, saç kıl, nişastalı tatlılar, etler de tüketebilirler. Biranızı da içebilirler tabi ki :)


8. Çok yüksek radyasyon seviyelerini tolere edebilirler.



300 milyon yıldır yaşam sürmelerinin sebeplerinden biri de bu zor koşullara çok dayanıklı olmaları. Bilim insanları Çernobil ve Hiroşima'yı bile atlatan bu canlı grubunun dayanalıklılığının yavaş hücre döngüleriyle alakalı olduğunu düşünüyorlar.


9. Gruplar halinde yaşıyorlar.



Eğer bir hamam böceğine rastlarsanız bilin ki bir yerlerde devamı da var! Salgıladıkları feromonlar sayesinde birbirleriyle iletişim halinde kalıyorlar. Dolayısıyla bu kimyasal iletişim özellikle besin kaynağı bulunduğunda aktif olarak sağlanıyor.


10. Bazı dişiler için hayatları boyunca tek çiftleşme yeterlidir.



Dişiler bir kez çiftleşmeden sonra kendilerine ömür boyu yetecek spermi saklayabilirler. Hatta bazı dişilerin çok ağır koşullar altında, erkek olmadan da üreyebildikleri düşünülüyor.


11. Evcil hayvan olarak da besleniyorlar.



Aslında az bakım gerektiren ve kokusuz hayvanlar olduğu için tercih ediliyorlar. Bunun yanı sıra her şeyi yiyebildikleri için beslenme problemleri de yok. Yine de hastalıklar açısından taşıyıcı olabilirler.


12. Türkiye'nin endemik türü Doğu Hamam Böceği'dir.



Bu hamam böceği karafatma böcekleriyle aynı boyut ve renktedir. Bu nedenle karafatma ile karıştırılır. Oysa ki bulundukları takım birbirinden farklıdır.


13. Vücutlarındaki bakterilerle simbiyotik ilişki içindeler.



Bu bakteriler anne tarafından yavruya aktarılır. Bakterinin yağ doku içinde konforlu yaşamı karşılığında, böcek ise bakteriden yaşam için gerekli olan aminoasit ve vitaminleri sağlar.


14. Saatte 4 kilometre hızla gidiyorlar.



Hamam böcekleri vücutlarındaki tüyler sayesinde hava akımlarındaki değişiklikleri algılar ve hemen ortadan kaybolurlar. Koşarken bacakları bir saniyede 27 kez hareket ediyor.


15. Dinazorlardan bile yaşlılar.




Modern hamam böceklerinin 200 milyon yıl önce, primitif olanlarının ise 300 milyon yıl önce karbonifer döneminde ortaya çıktığı biliniyor. Yani ''Jurasic'' döneminde ortaya çıkarn dinazorlardan daha önceleri hayattaydılar hala da hayattalar!