Probiyotik ve prebiyotik aynı şey mi? Bu iki terim yazılış olarak oldukça benzeyen, birbiriyle ilgili terimler olsa da farklı anlamlara sahip.
PROBİYOTİKLER NEDİR?
Probiyotikler, sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve besinlerle birlikte alındığında bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve/veya bileşenleri tanımlıyor.
Probiyotik gıdalar hangileridir?
Yoğurt, ayran, kefir, turşu gibi ürünler probiyotik gıdalar için örnek olarak gösterilebilir.
PREBİYOTİKLER NEDİR?
Prebiyotikler ise bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını ve faaliyetini ve probiyotiklerin etkisini arttıran, sindirilmeyen bileşenler. Prebiyotik bileşen içeren gıdalara prebiyotik gıda deniyor.
Prebiyotik bileşenler, daha çok karbonhidrat grubunda yer alan ve genellikle çözünür lif işlevi gören oligosakkarit veya polisakkaritler.
Prebiyotikler; bağırsak mikroflorasının bileşimini ve aktivitesini olumlu yönde etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini ve biyoyararlılığını (vücutta kullanım etkinliği) arttırmakta ve patojen mikroorganizmaların çoğalmasını önleyebilmekte.
Prebiyotik gıdalar hangileri?
Hindiba, soğan, pırasa, yer elması, kuşkonmaz, muz, lahana, enginar, baklagiller ve elma, önemli prebiyotik gıdalar arasında.
PROBİYOTİKLERLE İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER
Yanlış bilgi 1: Probiyotikler yalnızca sindirim sorunu yaşayan insanlar için gerekli.
Tüketiciler, probiyotikleri geçici bir sorunu ve rahatsızlığı tedavi edebilen bir şey gibi görebiliyor. Probiyotikler, sorunları çözmenin doğal bir yolu olarak da algılanıyor.
Ancak mevcut bilgilere göre herkes için faydalı olan probiyotikler bundan fazlasını yapabiliyor.
Probiyotiklerin insanların enerji seviyesini arttırması, kilo kaybını kolaylaştırması, açlık hissini azaltması, uyku kalitesini arttırması, cilt sağlığını düzeltmesi ve daha birçok faydası tüketicilere anlatılmalı.
Yanlış bilgi 2: Tek probiyotik kaynağı yoğurt
Birçok tüketici, probiyotik alabileceği tek kaynağın yoğurt olduğunu düşünüyor.
Yoğurt, oldukça iyi bir probiyotik kaynağı olsa da, diğer alternatifleri göz ardı etmemek, yoğurtla birlikte onlardan da faydalanmak gerekiyor. Yukarda bahsettiğimiz diğer probiyotik gıdalara da beslenmede yer vermek önemli.
Probiyotik ve prebiyotik konusunda tüketiciler kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Tüm bunlar, tüketicilerin firmalar tarafından bilgilendirilmesinin ve ürünleri hakkında şeffaf olmasının önemini gösteriyor.