İngiltere'nin Avrupa Birliği'yle yollarını ayırma kararının yankıları sürüyor. Brexit için kampanya yürüten ayrılıkçıların en büyük kozu Türkiye'nin ana omurgasını oluşturduğu göçmen tehdidiydi. Ve bunun yanında, İngiltere'nin AB'ye her yıl verdiği 19 milyar poundun bundan sonra verilmemesini istiyorlardı.
İngiliz Guardian gazetesi, ayrılıkçıların tezlerinin hiç uğramadığı ve AB’den büyük katkı alan bir Galler kasabasının referandum tablosunu masaya yatırdı.
Galler vadilerinin kalbinde bulunan eski bir çelik üretim merkezi olan Ebbw Vale, AB’den ayrılmak isteyen Galler’de, bu yönde oy kullanan insanların en fazla olduğu yer. 18 bin nüfusu olan kasabada seçmenlerin yüzde 62’si ‘boşanma’ yönünde oy kullandı.
Carole Cadwalladr’ın haberine göre; çelik üretim atölyelerinin kapanmasıyla resmen mahvolan Ebbw Vale, Britanya’da herhangi bir kasabadan çok daha fazla AB desteği aldı. Haberde Cadwalladr, bu bölgeye yönelik AB’nin maddi desteğini şu ifadelerle aktarıyor:
AB BURAYA PARA AKITTI AMA…
“Eski çelik atölyelerinin olduğu alanda duruyoruz; 2002 yılında bir dönem Avrupa’nın en büyüğü olan fabrika kapatılınca, çürümeye bırakılmış zehirli endüstriyel bir çöplük… Şimdilerde “İmalathaneler”, AB yeniden geliştirme fonu tarafından sağlanan 350 milyon pound’luk en büyük projeye ve 35.5 milyon pound’luk Coleg Gwent’e ev sahipliği yapıyor. Burada Avrupa Sosyal Fonu, gençlerin bir zanaat öğrenmesine yardımcı olmak için ödeme yapıyor. Ek olarak 30 milyon pound’luk yeni demiryolu, 80 milyon pound’luk karayolu geliştirme projesi var. Kasaba merkezi de çeşitli iyileştirme ve geliştirmeler için 12.2 milyon pound aldı.”
Yöre sakinleri AB’nin verdiğinden daha çok parayı kendilerinin harcadığını ve bir değişimin gerektiğini düşünüyor. Aksi görüşte olanlar da var… Deborah Basini adlı bir dükkân sahibi, AB’de kalma yönünde oy kullandığını söylüyor ve ekliyor: “Tüm ailem de öyle yaptı. İç yatırımlar konusunda çok endişeliyim. 60 yaşındayım. Bu beni etkilemeyecek. Bundan henüz doğmamış büyük torunum etkilenecek.”
Basini’nin dükkânındaki müşteriler ise farklı açıdan bakıyor meseleye: “İnsanların aklında sadece bir tek sözcük vardı. Göç. Gerçeklere hiç bakmadılar.”
Peki Ebbw Vale’de göçmen var mı? Hayır. Neredeyse hiç yok.
Cadwalladr, haberinde, Galler’in AB’den sadece faydalanmadığını, AB fonlarının şirketleri buraya yatırım yapmak için de teşvik etmeye çalıştığını anlatıyor. Ebbw Vale’in girişim alanı olduğuna dair her yerde levhaların bulunduğunu yazıyor.
Ve şu soruyu soruyor: “AB’nin Galler için 2020’ye kadarki 1.8 milyar pound’luk vaadi hâlâ gerçekleşecek mi? Sonra ne olacak? Merkezi hükümet gerçekten Ebbw Vale’a AB’den daha fazla para verecek mi?”
Ebbw Vale’de yaşananı kısa şöyle özetliyor Cadwalladr:
Hemen hemen hiç göçmenin bulunmadığı bir kasaba, göçmenlerin gitmesi için oy kullandı. AB’nin paralarının yağdığı bir kasaba, artık AB’nin parçası olmamak istiyor. AB’de kalma mesajını, belki de, en rahat anlamak için elinde bazı ipuçları olan bir kasaba, bunu başaramadı. Gerçeklerin toplamından çok daha büyük bir adaletsizlik algısı var ve siyasi manzara parçaladı ve böldü.”