Batman’ın Gercüş ilçesinde DBP’li Belediye Başkanı Abdulkerim Kaya,‘terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme’ soruşturması nedeniyle görevden uzaklaştırıldı.
Fotoğraflar: DHA

Kaya, görevden uzaklaştırıldığını 24 Haziran tarihinde İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından kendisine gönderilen yazıyla öğrendiğini belirtti.
‘Yargılama yapılmadan görevden uzaklaştırıldım’

Herhangi bir örgüte yardım etmediğini ve yargılama yapılmadan görevden uzaklaştırıldığını belirten Kaya şunları söyledi: “Gercüş’e bağlı bir köyde yapımı devam eden bir taziye evi vardı. Bu taziye evi yapımına kendi cebimden para verdim. Ramazan ayında oruç tutar, fitre ve zekatlarımızı veririz ya işte ben de kendi zekat ve fitremi böylesi hayır kurumlarına veriyorum. Yaklaşık bir ay önce savcılık beni ifadeye çağırdı. Gittim ifademi verdim. Herhangi bir yargılama yapılmadan görevden uzaklaştırıldım.”
Kararı ‘hukuksuzluk’ diye niteleyen Kaya, “Avukatlarımla konuyu değerlendirdikten sonra gerekli mercilere itirazlarımızı yapacağız”dedi.
‘Belediye kanunu’nun hazır olduğu duyurulmuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘terörle bağlantısı olan’ belediye başkanlarının görevden alınmasına dair kanun maddesinin hazır olduğunu söylemişti: “Teröristin cenazesine omuz veriyorlar, garip tipleri barındırıyorlar. Belediyeleri, devletten parayı alıyor, yatırım yapmaları lazım ama yapmıyorlar. Teröre ilişen belediye başkanı görevden alınır.”
Başbakan Binali Yıldırım ise, “Kaynakları millet için kullanmayan bu yerel yöneticilerden bunun hesabını soracağız, burunlarından fitil fitil getireceğiz” demişti.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bu açıklamalara yanıtı ise,“Bu belediyeler bizim değil, halkındır. Herhalde halk kendi belediyelerine sahip çıkacaktır. Atanacak olan memurları tanımayacaktır” olmuştu.