Bayram tatilinde başka şehirlere giden araçların İstanbul içinde meydana getirdiği yoğunluk gece saatleri iribariyle ortadan kalktı ve şehirde neredeyse tüm yollar boşaldı.
Bayram tatilinin başlaması ile birlikte beklenen trafik yoğunluğu yaşanmadı. Akşam saatlerinde her zamanki Cuma trafiği yaşanırken, iftar sonrası İstanbul trafiğindeki yoğunluk sona erdi.
9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla, bayram tatili başlangıcında İstanbul içinde oluşan trafik yoğunluğu bu kez yaşanmadı. Her Cuma akşamı görülen trafik yoğunluğu iftar saatine kadar sürerken, iftar sonrasında yoğunluğu azaldı. Çevre yollarda trafik yoğunluğu tamamen sona ererken Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü girişi ve üzerinde yoğunluk olduğu görüldü.
Sabah saatlerinde trafik yoğunluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre ise sadece yüzde 15’ti. Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprüsü ve bunlara bağlanan otobanlarda herhangi bir yoğunluk yaşanmadı. Toplu taşıma araçları da boş kaldı.
11:45 itibariyle trafik yoğunluğu
[[http://tkm.ibb.gov.tr/YHarita]]
Bayramın tatilinin ilk büyük kazası
Bolu'nun Mengen İlçesi'nde tiner yüklü TIR'ın tünel girişine çarpması sonucu meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre 5 kişi öldü.
Kaza, sabah saatlerinde Bolu- Zonguldak yolunun Mengen İlçesi çıkışındaki Dorukan Tüneli'nde meydana geldi. Zonguldak yönüne giden TIR, henüz bilinmeyen nedenle tünel girişine duvara çarptı. Tiner yüklü TIR'da yangın çıktı. Kazada ilk belirlemelere göre TIR'da bulunan 5 kişi hayatını kaybetti.
İstanbul dışında trafik yoğunluğu
Çanakkale Boğazı'nı geçmek isteyen tatilcilerin, feribot iskelesinde oluşturdukları kuyruğun uzunluğu yaklaşık 5 kilometreyi buldu. Tatilci yoğunluğunun giderek arttığı kentte, yolcu ve araç taşımacılığı yapan Gestaş firması, toplam 11 feribot ile seferlerini sıklaştırmasına rağmen sıra saatlerce sürdü.
İstanbul ve Trakya'dan yola çıkarak 9 günlük Ramazan Bayramı tatilini geçirecekleri bölgelere gitmek isteyen tatilciler, Çanakkale'deki feribot iskelesinde uzun araç kuyrukları oluşturdu. Tatilciler, Avrupa'dan Anadolu yakasına geçebilmek için Gelibolu-Lapseki, Gelibolu-Çardak, Eceabat-Çanakkale ve Kilitbahir-Çanakkale hatlarını kullanıyor. Avrupa yakasında 3 ayrı noktadan 'Dolmuş usulü' araç ve yolcu taşımacılığı yapılmasına rağmen feribot iskelelerinde uzun araç kuyruklarının oluşması önlenemiyor. Her bayram öncesinde ortaya çıkan klasik manzara yine tekrarlandı.
Sıra 3 saatte geliyor
Çanakkale'de tatilcilerin bayram yolculuğu yoğunluğu, gece başlayıp sabaha dek sürdü. Gestaş'a ait feribotlar, sabaha kadar saatsiz çalışıp, tatilcileri boğazın diğer yakasına taşımaya çalıştı. Gece, zaman zaman 2 kilometreyi bulan araç kuyrukları oluştu. Günün ilk ışıklarıyla birlikte tatilci yoğunluğu daha da artmaya başladı. Her geçen dakika araç kuyruklarına eklenen yeni tatilciler, kuyruğun daha da uzamasına neden oldu. Gelibolu'da Sanayi Kavşağı'na, Eceabat'ta Kilye Koyu'na, Kilitbahir'de ise Eceabat'a kadar uzanan araç kuyrukları oluştu. İstanbul'dan Çanakkale'ye 3 saatte geldiklerini belirten tatilciler, Eceabat ve Kilitbahir'de kendilerine sıra gelmesi için de 3 saat beklemek zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, tek çözümün yapılacak boğaz köprüsü olduğunu söyledi.
Otogara giriş çilesi
Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte büyük hareketliliğin yaşandığı Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'na giriş felç oldu.
Tatilin ilk gününde otogara girmeye çalışan otobüsler kilometrelerce uzunlukta kuyruk oluşturdu. Otogarın girişinde otobüslerdeki yolcular beklemekten sıkılınca yolcular otobüslerden inip yürümeyi tercih etti. Bavullarını alan yolcular otogarın içine yaya olarak girdi. Bazı yolcular otogara ulaşmak için geldikleri taksilerden inip kalkacak otobüslerine yetişmeye çalıştı.
Otobüs şoförlerinin ise isyanı vardı. Muş'tan 24 saatte İstanbul'a geldiğini ve yolların açık olduğunu söyleyen bir otobüs şoförü, "Burada 2 saattir bekliyorum. Şu ana kadar beklediğim sürede 250 kilometre yol gitmiştim. Her sene bu rezilliği yaşıyoruz biz. Hiç bir önlem yok. Garajın içi dolu. Ek arabalar, ek servisler var. Hep böyle kalıyoruz." dedi. Bir saattir otogarın girişinden girmeyi beklediğini söylene bir şoför de 16 saatte Kahramanmaraş Afşin'de geldiğini, her sene de bu çileyi çektiğini söyledi.
Yunan sınırındaki İpsala’da bayram kuyruğu
Edirne’de Yunanistan’a açılan İpsala Sınır Kapısı’nda bayram yoğunluğu yaşanıyor. Yurt dışına çıkış yapmak için İpsala Sınır Kapısı’na araçları ile gelen bayram tatilcileri yaklaşık 3 kilometre kuyruk oluşturdu. Kuyrukta bekleyenler sosyal medya üzerinden tepki göstererek işlemlerin hızlı yapılmasını istedi.
Ramazan Bayramı tatilini Yunanistan’da geçirmek isteyen tatilciler, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İpsala sınır Kapısı’nda yoğunluğa neden oldu. Sabah erken saatlerden itibaren çıkış yapmak için İpsala Sınır Kapısı’na gidenler sınırda kuyruk oluşturdu. Bir anda çıkış yapmak isteyen araçlarla dolan gümrükte yaklaşık 3 kilometre kuyruk meydana geldi. Küçük araçların kuyruğu zaman zaman gümrük sahası dışına kadar taştı.
Yunanistan’ın sıkı denetim yaparak araçların çıkışlarını uzun sürelerde yapması nedeniyle Türk tarafında kuyruk oluştuğu belirtilirken, sırada bekleyenler ise sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı İpsala Sınır Kapısı’nda ‘mahsur’ kaldıklarını ve uzun kuyruklarda beklediklerini yazdı. Bazıları ise Yunanistan’da gümrük görevlilerinin grev yaptığını öne sürerek Gümrük Bakanlığı’nın kuyruklara çözüm bulmasını istedi.
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise bir anda çok sayıda aracın gelmesiyle kuyruk oluştuğu, Yunan tarafında sıkı aramalar yapması nedeniyle işlemlerin yavaş yapıldığı bilgisini verdi.
İpsala Sınır Kapısı’nda küçük araçların yanı sıra çıkış yapmak için bekleyen TIR araçları yaklaşık 5 kilometre kuyruk oluşturdu.
Tekirdağ feribotlarında bayram kuyruğu
Tekirdağ’da Ramazan bayramı tatillerini Marmara Denizi'ndeki adalarda geçirmek isteyenler, araçlarıyla sahildeki feribotlar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Feribot şirketleri yoğunluk nedeniyle ek seferler düzenledi.
Ramazan Bayramı nedeniyle verilen 9 günlük tatil, trafikte yoğunluğa neden oldu. Bayram tatilini Avşa, Erdek ve Marmara Adası'nda geçirmek isteyenler ise feribotların kalktığı Tekirdağ kent girişinden itibaren trafikte yoğunluğa neden oldu. Tekirdağ-Çanakkale güzergahını tercih edenler Tekirdağ kent merkezinde uzun kuyruk oluşmasına neden olurken, çevre yolunda da zaman zaman trafik durma noktasına geldi. Şehir içerisinde büyük şehir belediyesinin yol çalışmaları trafik aksamasına ve yavaş ilerlemesine neden oldu.
Sahil yolu kuyruk
Tekirdağ Limanı'ndan Avşa, Erdek ve Marmara Adası'na araçlarıyla gitmek isteyenler iskele önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Şirketler yoğunluk nedeniyle ek seferler düzenledi. Saatlerdir kuyrukta beklediğini ifade eden Mehmet Yılmaz, “Yaklaşık 1.5 saatten bu yana Avşa'ya gitmek için feribot bekliyorum. Ne zaman sıra geleceğini bilmiyorum. İnşallah bir an önce Marmara adasına varmak istiyoruz. Havada çok sıcak, sıcakta beklemek çok daha zor” dedi.
Kaynak: DHA