Güney Amerika'da And dağlarında yetişen Kinoa bitkisi nedir? Besin değeri oldukça fazla olan Kinoa Bitkisi hakkında siz değerli okuyucularımız için araştırdık.Kinoa nasıl tüketilir? Kinoa nasıl kullanılır? Çok önceki zamanlarda Güney Amerika'da And dağlarında yerli halıkn İnka uygarlığının en önemli besin kaynağı olan bu bitki besin değeri öğrenilince en popüler bitki olmuştur.NASA uzaya gönderilen astronotların beslenmesinde kinoa kullanmış, Birleşmiş Milletler 2013 yılını "Kinoa Yılı" ilan etmiştir. Görünümü açısından tahıl türlerine benzeyen Kinoa ıspanakgiller familyasına ait bir çeşit bitkidir.Etli ve besleyici yaprakları bulunur. Salkım salkım çiçekler açar ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşürler. Yenilen kısmı da bu kurutulmuş boncuk görünümlü minik tohumlardır. Kinoa gübre ve su problemi olmayan pirinçten iki kat daha fazla protein içeren ve her türlü toprağa uyum sağlayabilen kinoa alternatif ürün olarak düşünülebilir. Kino bitkisi nasıl tüketilir? Kinoa bitkisinin kendine has bir tadı vardır. Kinoanın tadı ve kokusu pek baskın değildir. Kinoa bitkisi oldukça hafif ve lezzetlidir.Kinoayı buldur ve pirincin kullandılıdığı heryerde kullanabilirsiniz.Kinoa ile pilav yapabilir. Kinoayı çorbalara koyabilirisniz.Özellikle çocuklar için çok besleyici olma özelliği vardır. Garnitür olarak yemeklere ekleyebilirsiniz. Haşladıktan sonra salatalara koyabilirsiniz. Sebze, et ve tavuk gibi yemeklere de yakışıyor. Ekmek, kek ve kurabiyelerde, pilavlarda ve dolma içlerinde kullanabilirsiniz. Süt ile haşlayıp veya kavurup irice dövdükten sonra müslilere ekleyebilirsiniz, un haline getirip pasta, kek, kurabiye ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca kinoa tohumlarını çimlendirip bu filizleri salata ve soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz. Bu güzel ve besin değeri yüksek bitki Kinoa nasıl tüketilir? Kinoayı yarım saat suda beklettikten sonra kabuğundaki saponin maddesinin acı tadının yok olması için süzgeçe koyarak iyice yıkayın ve süzün. 1 ölçü kinoa kullanacaksanız 2 ölçü su kullanın.Su kullanmak yerinetavuk suyu ve et suyu da kullanabilirsiniz.Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ısısını azaltın. Kısık ateşte 12-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra tencereyi ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin. Pişen kinoa taneleri şeffaflaşır ve dışında belirgin beyaz spiral çizgiler oluşur. Ayrıca Kinoa paketlerinin üzerinde de nasıl pişirileceği ve bazı tarifler yer almaktadır. Görüldüğü gibi bir çok yemekte, ve salatalarda kullanılan kinoa tam bir enerji kaynağı ve tam bir protein içermektedir. Ülkemizde kullanım açısından çok sık olammakla birlikte kullanmayan kişilerin mutlaka denemelerini öneririz.