ABD’de genetik mühendisler, bir sıçanın kalp hücrelerini, silikon ve altınla birleştirerek 'canlı bir robot' üretmeyi başardı.




Web Tekno'da yer alan habere göre; Harvard Üniversitesi’nden Kit Parker liderliğindeki bilim insanlarının ürettiği vatoza benzer robot, sadece 10 gram ağırlığında. Vücudu silikondan, iskelet sistemi ise altın telden üretilen robotun en ilginç kısmı, alt kısmına yerleştirilen 200 bin adet sıçan kalbi hücresi.
Özelleştirilen hücreler, belirli dalga boyutlarındaki ışığa tepki vermesi yönünde değiştirildiler. Işık aldığı anda kasılma ve gevşeme hareketleri yapan hücreler, içerisinde bulunduğu robotun su içerisinde hareket etmesini, yani yüzmesini sağlıyor.



Şimdilik laboratuvar ortamının dışında hayatta kalabilme becerisine sahip olmayan biyonik robot, canlılığını sürdürebilmek adına sterilize edilmiş bir ortama ihtiyaç duyuyor. Bunun nedeni robotun iç kısmında bulunan fare kalbi hücrelerinin bağışıklık sistemine sahip olmaması.



Popular Mechanics dergisine konuşan Parker, “biyolojik yaşam formu” diye nitelediği robotun gelecekte canlı hücrelerden yapay kalp üretilmesine yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Robot deniz canlılarıyla ilgili araştırmalara da yardımcı olacak.