Bektaşi üzümünün meyveleri normal üzüme benziyor. İçerdiği mineral ve vitaminler ile sağlığa birçok faydası bulunuyor.


Bektaşi üzümü, daha çok Hindistan kıyıları ve orta Amerika’da yetiştirilen bir üzüm türü. Ülkemizde tüketimi çok yaygın olmayan ufak, sarımsı-yeşil veya kırmızımsı renkte, şeffaf, tüylü kabuklu ve yumuşak bir meyve.


7


Taze halinde yüzde 80’den fazla su, protein, mineraller, karbonhidratlar ve lif içeriyor. Potasyum, demir, fosfor, bakır ve manganezden yana zengin bir meyve. İçerdiği A, B, C ve E vitaminleriyle de şifa deposu


7


Bektaşi üzümü müshil etkisi yarattığından bağırsaklara faydalı. Ayrıca meyveleri idrar söktürücü özelliğe sahip. Bu nedenle dikkatli tüketilmeli. Bu üzümün safra kesesini temizleyici özelliği de bulunuyor


7


Bektaşi üzümü, yüksek tansiyonu düşürme ve kalp damar hastalıklarının tedavisinde de etkili. Ayrıca kandaki toksinleri temizliyor ve kolesterolü düşürüyor. Diğer yandan bakır ve hemoglobin üretimine yardımcı oluyor.





Bektaşi üzümünün en önemli özelliklerinden biri ise, yüksek antioksidan kapasitesine sahip olması. Kansere karşı koruma sağlayan meyveler arasında.



7


Bektaşi üzümünün meyveleri veya yapraklarından yapılan çay regl düzensizliğini ve uzamış menopoz kanamasını normal hale getirmeye yardımcı oluyor.






Bektaşi üzümü çayı mide, bağırsak, iltihaplı romatizma, damla ve osteokondroz gibi hastalıkların tedavisinde fayda sağlıyor. Bu yararlı meyvenin ağrıyan bölgeler için ağrı kesme ve vücutta özellikle karın bölgesindeki şişkinlikleri indirme özelliği de bulunuyor.