Tüp bebek tedavisinde kullanılan sperm ve yumurtalar eşlerin kendisine mi aittir?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan sperm ve yumurtalar eşlerin kendisine ait olmaktadır. Anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan sperm hücreleri laboratuar ortamında birleştirilerek ardından anne adayının rahmine transfer edilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde resmi olarak evli çiftlerden; anne adayına ait yumurta hücresi, baba adayına ait sperm hücresi alınır. Alınan bu üreme hücreleri büyük güvenlik önlemleri ve titizlikle laboratuara teslim edilir. Ardından da bu alanda döllendirilir. Döllenme aşamasından sonra gene anne ve baba adayına ait embriyo, anne adayının rahmine transfer edilmektedir.
Tüp bebek tedavisi; yumurta bağışı, sperm bağışı ya da embriyo bağışı gibi yöntemlerle uygulanabilir. Bu yöntemlerde yumurta, sperm ya da embriyo başka kişilerden alınabilir. Ancak bu yöntemler ülkemizde yasal değildir.

Çiftten alınan sperm ve yumurtanın başka çiftlerle karışma riski var mıdır?
Anne ve baba olmak isteyen çiftlerin güvenliği, deneyimli ve güvenilir tüp bebek merkezleri için başarı oranlarından daha öncelikli bir konudur. Hastaların embriyolarının ya da yumurta-sperm hücrelerinin karışması söz konusu değildir. Bu durum, telafisi olmayan ve oldukça ciddi bir konu olduğu için tüp bebek merkezlerinin öncelikli konusudur. Bu sebeple de laboratuar şartları oldukça sıkı kontrol altında tutulmaktadır. Bu konuda risk oranı yüzde 0 olmak zorundadır. Deneyimli, güvenilir ve başarılı merkezlerde alınan önlemler ve tedbirler sayesinde risk yüzdesi 0’da sabit olarak tutulabilmektedir.
Laboratuar aşamalarında; tanımlanmış güvenli bir akış şeması mevcuttur. Baba adayı sperm verdikten sonra; sperm hücrelerinin bulunduğu steril kap, biyolog tarafından laboratuar ortamından, özel bir barkod tarayıcı sistemle, anne ve babanın kimlik bilgileri yazılarak laboratuara teslim edilir.
Çift kontrol yapılması zorunludur!
Hastaların kimlik kontrolleri en az 2 defa kontrol edilmektedir. Düzenlenmiş teknolojik kontrol sistemleri ise, her laboratuar aşamasında kimlik kontrolleri en az 2 defa yapılmaktadır. Özellikle de yumurta toplama aşaması ve embriyo transferlerinde bizzat biyolog tarafından yapılan bu kontrollerde yanlışlık payı sıfır olmak zorundadır. Ardından da onaylı bilgisayar destekli imzalarla, sistem içerisine kayıt edilmektedir.
Elektronik olarak etiketleme!
Laboratuar ortamında kullanılan sperm, yumurta ve embriyolar bilgisayar destekli etiketlerle kayıt alında tutulmaktadır. Kimlik kontrolleri sürekli olarak yapılan bu kayıtlar, kod okuyucu tarafından bilgisayarlarda kayıt altında tutulur.
Embriyo kabına kimlik bilgileri!
Embriyo transferi yapılmadan önce, hastanın kabın üzerine kimlik bilgileri girilmesi istenir. Ardından da ekrandan izletilerek onay alınır. Alınacak bu önlemler sayesinde risk oranı 0’da sabit tutulur ve tüp bebek merkezlerinin bu gibi hatalara yer verme şansı bulunmamaktadır.