Tüp Bebek Dini Açıdan Haram mıdır ?
Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin laboratuar ortamında birleştirilmesi ve kadının rahmine transfer edilmesi işlemidir. Kadın ve erkek çeşitli sağlık sorunları sebebiyle normal yollardan çocuk sahibi olamayabilir. Bu sebeple de tıpkı herhangi bir hastalığın tedavisi gibi, kısırlık sorunu da tüp bebek yöntemiyle tedavi edilmektedir. Evli çiftlere uygulanan bu tedavi yönteminde, yalnızca çiftlerin sperm ve yumurta hücresinden faydalanılır. Yani çifte tıbbi olarak gebelik sağlanması için yardımcı olunur.
Her kişinin dini inancı farklı olmakla birlikte bakış açısı da farklıdır. Ancak İslami yönden; çiftin evli olması ve tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olması herhangi bir sakınca teşkil etmemektedir. Çiftin yani anne adayının ve baba adayının kendi üreme hücreleri ile yalnızca tıbbi yardım alınarak uygulanan bu yöntemde, çiftin inancına zeval getirebilecek herhangi bir durum olmamaktadır.
Normal yoldan gebe kalması ve anne olması mümkün olmayan evli çiftlerin, çeşitli tıbbi yöntemlerle hamilelik sağlaması, İslâmî hükümler açısından herhangi bir olumsuzluğa yol açmamaktadır.
Kısırlığa yol açan sorunlardan örnek olarak tüplerin tıkanması, tıbbi olarak tedavi edilemeyebilir. Tüplerin cerrahi olarak açılması, henüz tıbbi olarak başarılı şekillerde uygulanamamaktadır. Tüpler açılsa dahi kadın doğal yollarla gebelik sağlayamayabilir. Sperm ve yumurta da kadının tüplerinde döllendiğinden normal yollardan gebelik mümkün olmayabilir. Bu sebeple de tüp bebek tedavisine başvurulabilir. Bu faktörler tamamen tıbbi ve bilimsel yöntemlerdir. Kişinin kanser olması ve bunun için tedavi olması gibi, kısırlık yöntemleri de tıbbi olarak tedavi edilebilir. Bu durum dinen bir sakıncaya yol açmamaktadır. İslam otoriterleri ve tıp otoriterleri bu konuda hem fikir olarak, evli çiftin yalnızca kendi üreme hücrelerinin kullanılması şartı ile herhangi bir sakıncaya yol açmayacağını belirtmektedir.
Sperm ya da yumurta donasyonu haram mıdır?
Tüp bebek tedavisinde tamamen çiftin kendi sperm ve yumurta hücreleri kullanıldığından herhangi bir sorun meydana gelmemektedir. Ancak sperm ya da yumurta bağışında yabancı kişilerin üreme hücresi kullanıldığından İslami açıdan sorun teşkil edebilmektedir. Bu durum, İslam otoriteleri tarafından caiz olarak kabul edilmemektedir.