At Nasıl Tımarlanır?
At biniciliğinde; yarışmalara katılan atların kalitelerinin iyi olmasını sağlayan, cinslerinin yanında at bakımının da iyi yapılmasındandır. Böylece at her türlü yarışa hazır olarak, başarı gösterebilir. Bu anlamda at sahipleri atlarının bakımlarına önem gösterirler. Yapılan bakımlardan biri de atların tımarlanması yani temizliğidir.
At tımarlamasının yapım şekli; öncelikle atın boynunda, vücudunda kaşağı ile oluşabilecek kirleri kabartılır, arkasından yumuşak fırçayla kabartılan kirler temizlenir. Vücudun bütün bölümleri kaşağı ile temizlendikten sonra nemli havluyla atın derisi silinir. Böylece atın derisinin nefes alması sağlanır.
Biniş sonrasında da bakım yapılırken; yani at tımarlanmadan önce atın üzerindeki binicinin kullandığı dizgin kayışları ve binicinin oturduğu eyer çıkarılmalıdır. Dizgin kayışları çıkarılırken, çenesinin altındaki kayış sökülerek serbest bırakılır. Burnunun üzerinden geçen kayışı da açtıktan sonra başlık tamamen çıkartılırken ağzında bulunan demir kısmı atın ağzına zarar vermeden yavaşça çıkartılır. Son olarak eyer atın üzerinden alınır. Eyer atın üzerinden alınırken de bağlantı kayışının yüzünüze çarpmaması açısından dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Bu işlemlerden sonra, atın terleyen yüzeyini kurutmak ve temizlemek üzere tımarı yapılmaya başlanabilir.
At tımarlamasında ilk başta dikkat edilmesi gereken şey kullanılacak kaşağının cinsidir. Kullanırken, hem metal hem de plastik kaşağı mevcuttur. Normalde plastik olan kaşağıyı atın üstünde, kurumuş olan ve temizlenmesi zor olan bölgelerde dairesel hareketler yaparak, uçları plastik ve yumuşak olduğu için atın canını yakmayacak şekilde kullanılır. En sık yapılan yanlışlardan biri, daha dayanıklı olduğu için metal kaşağıları alıp, atlar üzerinde kullanılmasıdır. Metal kaşağı sert olduğundan, atın derisine sürtüldüğünde canını yakıp tepki göstermesine neden olacaktır. Özellikle kalçalarının üzerindeki bölgelerde ya da kemikli alanlarında kullanılması atın ciddi anlamda canını yakacaktır. Bu yüzden hiçbir zaman metal kaşağı kullanmayın. Ancak metal kaşağıyı, tek bir görev için kullanabilirsiniz. O da atın yüzeyinde kullandığınız vücut fırçalarının, temizlemeden sonra fırçanın temizliği için kullanılmasıdır. Yani fırçanın üzerinde biriken tozları almak için metal kaşağı kullanılmalıdır.
Bunun yanında özellikle kış aylarında atın tüyleri uzun olduğu ve kuruması daha zor olduğundan, tımar yapmadan önce ahırlarda bulunan otlardan bir miktar alarak, otları atın üstüne sürtmek suretiyle, yumuşak hareketlerle kullanılabilir. Böylece atın hem çalışmış olan adalelerine masaj yapılmış olur, hem de terinin kurumasına yardımcı olur