At Neden Üstünden Atar?
Uysallığı ve güçlülüğü ile yüzyıllardan beri insanların en yakın dostu olan at, özenli bir bakım isteyen binek türlerinden birisidir. Atların bakımı, atların uysallığını da etkilemektedir. Bu nedenle biniclik sporu yapan sporcular atları her zaman sakin olmaları için eğitmektedirler.
Atların binicisini üstünden atmasının pek çok sebebi vardır. Fakat bu sebeplerin içerisinde en yaygın olanı atların binicisini yabancı olarak algılamasıdır Bir atın iyi bir şekilde yetiştirilmesi de bu durumu değiştirememektedir. Atlar, birçok hayvanda bulunmayan duygusal özelliklere sahiptir. Her at, kendi binicisini ve bakıcısını sahibi olarak görür ve sahiplerine duygusal olarak bağlanır. Profesyonel olarak yetiştiren atlar, belirlenmiş hareketlere göre eğitilmektedir. Bu sayede her uzman binici istediği atı yönlendirebilmektedir. Profesyonel eğitim almış atlar, her komutu ezberler ve buna göre hareket edeir. Ancak, daha önceden binilmemiş bir at, sahibini benimseyemediği için binicisini üzerinden atabilmektedir.
Biniciler atın huzursuz olduğunu gördüğü anda binme pozisyonundayken ayaklarını ve ellerini hafif bir şekilde kullanarak atı idare altına almalıdır. Bu durumda ata nazik davranılmalıdır. Ata, sert davranmak onu daha da hırçın bir hale getirebilmektedir. Atlar, dışarıdan gelen seslere ve canlılara hızlı bir şekilde tepki verebilmektedir. Bundan dolayı bazı durumlarda aniden hızlanabilmektedirler. Atlara, at gözlüğünün takılmasının nedeni de budur.
At üzerindeyken binicinin her zaman dikkatli olması gerekmektedir. Biniciler, kontrolü hiçbir zaman elden bırakmamalıdır.
Atların sahibini üzerinden atmaması için profesyonel eğitim tay iken verilmelidir. Tayların çok iyi bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Bunun yanında sürekli olarak idman yapması ve kondisyon kazanması da atı geliştiren eğitimlerden biridir. Atların sevgi ortamında büyümesi çok önemlidir. Kendisini huzursuz hisseden at, üzerine binen kim olursa olursa o kişiyi atmak için uğraşır.
Atların beslenmesinde süt ve özel besinler kullanmak da gerekmektedir. Özellikle tayların bu şekilde beslenmesi önerilmektedir. Atların eğitimine zamanında başlanmalıdır. Eğitime geç başlayan atların uysallaşması da aynı şekilde geç olur. Bazu uzmanlara göre atlar, doğar doğmaz eğitilmeye başlanmalıdır. Atların sağlık kontrolü de düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Kalp ritimleri her zaman kontrol edilmelidir.