Gülgillerden, yurdumuzun hemen her yerinde yetişen bir meyva ağacıdır. Boyu 4-5 metre yüksekliğe kadar erişir. İnce ve uzun yaprakları vardır. Pembe renkli çiçekleri yapraklarından önce açar. Meyvaları tazeyken çağla şeklinde yenir. Çağla bademinin üzeri tüylüdür. Asıl badem, içindeki çekirdekte bulunan kısımdır. Dış kabuğu yeşildir, kuruduğu zaman ortadan yarılarak içi açılır. Bunun içinde sarı bir kabuk daha vardır.Besleyici ve lezzetli bir yemiş olan bademden, sarı renkte, zeytin yağı kıvamında bir yağ çıkarılır, buna «badem yağı» denir. Bu yağın «tatlı» ve «acı» (diş bademi yağı) denilen çeşitleri vardır. Tatlı badem yağı müshil olarak çocuklara verilir. Acı badem yağı ise ayakkabı boyası ve diğer deri yumuşatıcı maddeler yapılışında kullanılır. İç badem kuru ve taze olarak yendiği gibi, bundan şeker ve badem ezmesi de yapılır. Yurdumuzda çok çeşitleri olan badem ağaçlarından yılda 10-11 bin tona yakın badem alınmaktadır. Badem, daha çok, Marmara, Ege, Van Gölü bölge’jprincte yetişir.