Prof. Dr. BÜLENT TIRAŞ
Tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olmakta zorlanan çiftlerin başvurdukları en önemli tedavi yöntemleri arasında yer alıyor ve tabii ki anne baba adaylarının aklına gelen ilk soru, tüp bebek tedavisi zor mu sorusu. Bu sorunun cevabı ise aslında sanıldığı kadar zor değil. Sizler için tüp bebek tedavisi sürecine bir göz atalım ve bu işlerin zorluğunun ne düzeyde olduğuna değinelim.
Tüp bebek tedavisi nedir?

Tüp bebek tedavisi, anne adayının yumurtalarının ve baba adayının spermlerinin laboratuvar ortamında döllenmesi neticesinde embriyo oluşturulması, bu embriyonun ise annenin rahmine gebelik için aktarılması şeklinde özetlenebilecek bir tedavidir. Tüm bu işlemler sırasında uzmanların kullandığı teknik cihazlar ise tedavinin başarı oranını artıRmak için bu işe özel olarak üretiliyor. Yani tüp bebek sürecinde hem uzmanların deneyimleri hem de teknik imkanları, tedavinin başarı ihtimalini oldukça değiştiriyor.
Tüp bebek tedavisinde aşamaları neler?

Tüp bebek tedavisinde izlenen temel aşamalar, yumurta gelişimi, yumurta toplama, döllenme ve embriyo transferi olarak özetleniyor. Bu aşamalar sırasında uzmanlar anne ve baba adayını beklentiler konusunda bilgilendiriyor, sürecin nasıl ilerleyeceğini onlara anlatıyor. Böylelikle tedavi sırasında sürpriz durumlarla karşılaşma olasılığı da ortadan kalkıyor.
Yumurta gelişimi aşamasında kullanılan hormon ilaçları nedeniyle zaman zaman hafif rahatsızlıklar hissetmek mümkün olsa da, bunların hiçbiri hastaların hayat kalitesini ciddi anlamda düşürebilecek rahatsızlıklar olmuyor.
Tüp bebek tedavisi zor mu?

Tedavinin büyük bir kısmında herhangi bir ağrı ve sızı hissetmek oldukça zor. Lakin tüp bebek tedavisinin en zor kısmı, döllenmenin ardından embriyonun rahme tutunması. Yapılan araştırmalar ve deneyimler, tüp bebek tedavisindeki başarı oranlarının yaklaşık olarak %50 olduğunu gösteriyor ve başarısız olan anne baba adayları için ikinci, üçüncü ve dördüncü denemeler de yapılabiliyor.
Zira pek çok adayda, ilk denemede embriyonun rahme tutunması mümkün olmasa dahi, daha sonraki denemelerde başarı yakalanıyor ve çiftlerin çocuk istekleri karşılanıyor.
Sakin bir yapı çok önemli

Tüp bebek tedavisinde doktorun önerilerini takip etmek, heyecanı ve endişeyi bir nebze de olsa kenara koymak gerekiyor. Fazla endişe ve uzmanı dinlememek, maalesef tedavinin başarı ihtimalini düşürebiliyor.