Robotik alandaki başarılı ilerleyişimiz meyvelerini vermeye devam ediyor.
Giyilebilir dış iskelet teknolojisi, özellikle son yıllarda robotik yeniliklerin artması ile sık sık duyduğumuz bir şey haline geldi. Araştırma ekipleri ve bu araştırma ekiplerinin birlikte çalıştıkları şirketler, birbirinden farklı özelliklerde ve kullanım alanlarında pek çok dış iskelet üretmekte.
Bunlardan son dönemlerde karşımıza çıkanları ağır işlerle uğraşan işçiler ve askerler için olanları. Bu haberimizde bahsedeceğimiz dış iskelet ise yürüyemeyen, felçli hastaları yeniden ayağa kaldıracak eşsiz bir buluş.
Kaliforniya Üniversitesi'nde bulunan 'İnsan Mühendisliği ve Robotik Laboratuvar' tarafından beş senelik bir çalışma sonucunda geliştirilen Phoenix adlı robotik dış iskelet, felç olanların yeniden yürümesinde umut olacak.
Laboratuvara bağlı SuitX firması tarafından geliştirilen ve bu firma tarafından satışa sunulacak olan Phoenix hem ağırlığı, hem de fiyatı ile şu an sektörün en iyisi konumunda.
Normalde bu tarz dış iskeletler 80,000 dolar gibi fiyatlardan başlayarak iyice yüksek rakamlara çıkıyorlar. Üstelik söz konusu dış iskeletler ağırlığı ve kullanım alanındaki kısıtlılığı ile yeterli verim sağlayamamakta. Sadece 12,5 kilogram olan Phoenix ise hem kullanım alanı, hem de -dahil olduğu sektör baz alındığında- fiyatı ile ön plana çıkmakta.40,000 dolar civarı bir fiyata sahip olacak Phoenix'in yakın zamanda satışına başlanacak