Kolesterol sınır değerleri, vücudun işlevlerini görebilmesi için gerekli olan kolesterol seviyesini ifade eder. Kolesterol sınır değerleri üzerine çıkarsa, vücutta kolesterol yüksekliği ortaya çıkar. LDL kötü kolesterol ve HDL iyi kolesterol olarak değerlendirilen kolesterolün belirli oranlarda bulunması gerekir. Kolesterol bir lipid türüdür. Hayvansal besinlerde ve bütün hücrelerde olan mumsu yapıda yapa benzer. Kanda total kolesterol ile kötü kolesterolün yüksek seviyede olması, iyi kolesterol HDL düşük olması risk oluşturur. Kolesterol sınır değerlerini aşarsa, yavaş yavaş damar çeperlerinde birikir, kalp krizi, inme, damar tıkanıklığı, böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Yüksek kolesterol problemi günümüzde toplumdaki en önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu kalp damar hastalıkları bakımında risk kabul edilir.Kolesterol aslında hücre zarının oldukça önemli yapı taşıdır. Bu kan yağı olarak algılansa da, aslında yağ değildir. Kolesterol kortizon olarak bilinen anti enflamatuar maddelerden olan streoiddir. Organlardaki tüm hücrelerde, daha çok beyin, gözler, sinir sistemi ve bağışıklık sistemindeki hücrelerde, hücre zarında kolesterol olmadığında, bebeklerdeki beyin ve sinir sisteminin gelişmesi mümkün olmaz. Kolesterol doğal olarak sınırda kaldığı sürece, hücreler ve bağışıklık sistemi güçlü ve kuvvetli olur. Bu konuda yapılan araştırmalardaki tespite göre, kolesterolün düşük olması halinde, diğer nedenlerle birlikte ölüm oranları yükselmektedir.
Kolesterolün sınır değerlerinin üzerinde olmasının belirtileri
Kolesterolün sınır değerleri üzerine çıkması halinde, bu durum kalp hastalığı ve felç gibi ciddi hastalıklarla bağlantılıdır. Arterlerin içinde biriken kolesterol damar tıkanıklığına neden olur. Bu şekildeki birikimde plaklar oluşur ve arterlerde kan akışı engellenir. Bunun belirtileri içinde kalbe daha az kan gittiğinden göğüs ağrısı, bacak ağrısı ve damarlarda pıhtı oluşumu gözlenebilir. Bu kan pıhtıları kişide kalp yetmezliğini ortaya çıkarır. Göz çevresinde ve ciltte sarı lekeler oluşabilir. Bu genetik olarak kolesterolün yüksek olması durumunda da görülebilir.
Kolesterolün sınır değerleri nasıl belirlenir?
Kolesterolün belirlenmesi için genellikle kan tahlili yapılarak işlem yapılır. Beslenmenin bunda etkili olmaması için, önceden 9-12 saat açlık gerekmektedir. Bu şekilde LDL kötü kolesterol, HDL iyi kolesterol ve trigliserid seviyeleri belirlenir. Kanda kolesterol seviyesi bir litre kanda milimol birimiyle ölçülür. Kolesterol için tercih edilen değer 200 miligramdan daha düşük, trigliserid için 150 mg / dl değerinden düşük, iyi kolesterol HDL için 40 mg / dl değerinden yüksek olmasıdır. Pek çok insanda tavsiye edilen LDL sınır değeri 130 mg / dl oranından düşüktür. Fakat kalp hastalığı, şeker hastalığı bulunan kişilerde ise, 70 mg / dl değerinden düşük oranlar önerilir.