Farz edelim o gün çok önemli bir programınız var. Giymek istediğiniz kıyafet aklınızda hazır. Ama tam giyindiğinizde bir bakıyorsunuz, karnınız şişmiş ve ortaya çıkmış! Bu duruma düşmemek için alabileceğiniz önlemler bu yazıda...




Şişkinlik çoğumuzun sık sık yaşadığı, neredeyse normal kabul ettiği bir problem. Eğer tıbbi bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa, şişkinliğin sebebi yediklerimizin veya yanlış besin kombinasyonlarının oluşturduğu gaz.

Herkesin sindirimi, metabolizması birbirinden farklı. Birine gaz yapan yiyecek, diğeri için hiç sorun çıkarmayabilir. Ama çoğu kişi için gaz problemine sebep olabilecek bazı besinler var.

Çeşitli kaynaklardan bu besinlerin listesini sizler için toparladık. Bu besinleri yedikten sonra nasıl hissettiğinizi not alın. Eğer gaz problemine sebep olanları belirleyebilirseniz, önlem alıp karın şişkinliğinden kurtulabilirsiniz.

İşte dikkat etmeniz gereken 10 besin ve sindirime yardımcı olmak için yapabilecekleriniz:

Fasulye ve nohut






Fasulye ve nohut aslında genel olarak harika birer lif ve protein kaynağıdırlar. Ancak, sindirimi zor olan bazı şekerler barındırdıklarından şişkinlik yapabilirler. Bunları sindirime yardımcı kimyon gibi baharatlarla beraber tüketebilirsiniz.

Mercimek




Mercimek fitik asit denilen insan vücudunun sindiremediği bir çeşit fosfor içerir. Bu da pek çok kişide şişliğine sebep olabilir.

Mercimeği gece boyunca limonlu veya sirkeli soğuk suda bekletmek, fitik asit oranını düşürür, böylece karın şişliği ihtimali de azalmış olur. Mercimeği pişirmeden önce su ile durulayın ve iyice pişirin.

Brokoli, Lahana ve Brüksel Lahanası




Brokoli, lahana ve bürüksel lahanası gaz yapan şeker ve nişasta türleri içerir. Ama son derece faydalı olan bu besinlerden vazgeçmek yerine onları haşlamayı veya kavurmayı deneyin. Böylece sindirimleri kolaylaşır ve şişkinlik yapma ihtimalleri azalır.

Süt Ürünleri




Bazı insanlar için laktozu sindirmek zordur, bu yüzden gaz ve şişkinlik yapar. Sürekli şişkinlik hissediyor ve her gün peynir, yoğurt, süt veya sütlü tatlılar tüketiyorsanız, 10 gün ara verin. Şişkinlik probleminiz azalırsa, 10 günün sonunda tekrar sütlü ürünler tüketin ve nasıl hissettiğinize dikkat edin. Tekrar problem yaşamaya başlarsanız sebebi sütlü ürünler demektir.

Eğer sütlü ürünler tükettikten sonra şişkinlik ve rahatsızlık hissediyorsanız inek sütü yerine çok daha sağlıklı bir alternatif olan badem sütünü denebilirsiniz. Bunu evde yapmanız çok kolay. Bir bardak bademi geceden ıslatın. Ertesi gün üzerine 3 bardak su ekleyip 3 dakika blenderdan geçirin. Sonra biz süzgeç yardımıyla süzün. Nefis lezzette badem sütünüz hazır!

Buğday ve işlenmiş beyaz unlu ürünler




İşlenmiş buğdaydan üretilen beyaz unlu ürünlerinin sindirimi zordur. Gün geçtikçe daha çok insan glüten ve buğdaya karşı intoleransları olduğunu fark ediyor. İşlenmiş buğday yerine sağlıklı alternatifler deneyin. Kinoa, darı ve esmer pirinç gibi.

Soğan




Birçok insan soğanı sindirmekte zorluk yaşar, özellikle de çiğ tüketildiğinde. Rahatsızlığı minimuma indirmek için, daha küçük boyutlarda ve iyi pişirilmiş bir şekilde yiyin.

Elma




Elma, sağlıklı bir atıştırmalık olarak harikadır. Ancak birçok insanda şişkinlik ve gaz yapar. Yüksek seviyede lif barındıran gıdalar sağlığımız için çok faydalı olmakla beraber sindirimleri zordur.

Aslında bütün taze meyveler için dikkat etmeniz gereken, yemek üzerine değil, öğün veya ara öğün olarak tüketmektir. Çünkü midenizde yediklerinizin sindirimi sırayla gerçekleşir. Örneğin önce et, üstüne meyve yediyseniz, mideniz önce eti sindirmeye başlar ve bu yaklaşık 3 saat sürer. Üç saat boyunca midenizde sindirilmeden bekleyen meyve mayalanır. Bu da gaz ve şişkinliğe sebep olur.

Kurutulmuş Meyveler






Kurutulmuş meyveler çok miktarda früktoz içerir. Mideniz hassassa früktozun sindirimi zor olabilir. Eğer kuru meyve yedikten sonra şişkinlik hissediyorsanız, yerine taze meyve yemeyi deneyin.

Trans yağ asitleri, doymuş yağlar ve Omega-6 yağları




Mide yanması ve şişkinlikle ilişkilendirilen yağlar aşağıdaki gibidir:

• Trans yağlar (ağırlıklı olarak kızartmalarda bulunur)
• Doymuş yağlar (kırmızı et gibi ürünlerde bulunur)
• Omega-6 yağları (sebze yağı, kuruyemiş ve buğdayda bulunur)

Omega-6 yağı, sağlık için son derece gerekli ve faydalı Omega-3 yağları ile beraber ve dengeli seviyede tüketilirse sorun teşkil etmez. Ancak çoğumuz farkında olmadan Omega-3’den çok daha fazla Omega-6 tüketiyoruz. Bu dengesizlik midenizi rahatsız edebilir.

Sakız






Şekersiz sakızlar sindirimi zor bir madde olan sorbitol içerir. Eğer sakız çiğnemek sizin için vazgeçilmezse, sorbitol içermeyen sakızlar seçmeye özen gösterin.

Peki, şişkinlik ve gazı azaltabilmek veya engelleyebilmek için ne yapabilirsiniz?




1. Yavaş yiyin ve iyice çiğneyin
Şişkinliği ve gazı minimuma indirmek için daha yavaş yemeyi ve iyice çiğnemeyi deneyin. Küçük porsiyonlar tüketin ve gereğinden fazla yemeyin.

2. Sindirime yardımcı bitki ve baharatlar deneyin
Sindirimi kolaylaştıracak birçok bitki ve baharat var: Yıldız anason, kimyon, kakule, tarçın, kişniş, rezene, sarımsak, zencefil gibi.

3. Nane çayı
Şişkin hissettiğinizde nane çayı deneyin, iyi gelebilir.

4. Sebzeler
Pırasa, salatalık, ıspanak gibi sebzeler şişkinliği hafifletebilir.

5. Sebzelerinizi pişirin
Sebzeleri pişirmek lifleri kırdığı için sindirimi kolaylaştırır.

6. Probiyotikler
Probiyotik açısından zengin besinler tüketmek veya probiyotik takviyesi almak bağırsaklarınıza iyi gelir ve şişkinliği önlemede yardımcı olabilir.