Yüksek miktarda C vitamini ve antioksidan maddeler içeren gilaburu nasıl kullanılır?

Gilaburu, “kartopu ağacı” olarak da bilinen ve ülkemizde en çok Kayseri ve çevresinde yetişen bir ağaçtır. Gilaburunun, ayrıca gilaburu, gilebolu, gilabı, giraoğlu, giligili, gilaboru, giraboğulu, geleboru gibi çok farklı söylenişlerle de bulunmaktadır.
Latince adı “Viburnum opulus” olan bu ağacın, kırmızı nohut büyüklüğünde meyveleri vardır. Meyveleri üzümü andırır ve 30-40 meyve bir salkım oluşturur. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Gilaburu oldukça bodur ve çalı şeklinde bir ağaçtır.
Güzel görünümü nedeniyle süs bitkisi olarak da tercih edilmektedir.
Yetiştirilmesi sırasında bol su ister. Acımtırak bir tadı olduğu için çoğunlukla şekerle karıştırılır. Bunun için de suyu sıkılarak tüketilir. Meyvelerinin acılığını azaltmak için salamura da yapılır. Üstelik bu sayede tazeliğini de neredeyse bir yıl korur.
Sağlık açısından en bilinen faydası böbrek kumu ve taşının oluşumunu engellemesidir.
C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olan Gilaburu, ayrıca, reçine, tanen, organik asitler, saponin, arbutin, şekerler ve acı madde içerir. Mineraller açısından da zengindir.




Gilaburunun faydaları nelerdir?
Gilaburunun öncelikli ve en bilinen faydası, böbrek hastalıklarına yöneliktir. Bunun dışında astım, romatizma, yüksek tansiyon, sara nöbetleri (epilepsi), kabakulak, doğum sonrası spazmlar, uyku bozukluğu gibi birçok hastalığın tedavisinde bu bitkiden faydalanılır.
Gilaburu suyu, safra kesesi ile bazı karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Bilimsel araştırmalar, gilaburunun bazı kanser tümörlerinin azalmasına fayda sağladığını ortaya koymuştur.
İdrar söktürücü özelliği vardır, kabızlığı da giderir.
İçeriğindeki yüksek antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Bu etki sayesinde adet sancılarını da hafifletir.
İdrar yolu hastalıklarına karşı koruyucudur.
Yaşlanma etkilerini geciktirir.

Gilaburu nasıl kullanılır?
Gilaburu meyvesi taze olarak yenebileceği gibi meyvesini sıkarak elde edilen gilaburu suyu da tüketilir.
Gilaburu ağacının gövde kabukları ve yaprakları da çeşitli bitki çaylarının hazırlanmasında kullanılır.

Dikkat edilmesi gerekenler
Gilaburunun içeriğindeki mineral, vitamin ve antioksidanlardan maksimum yararlanmak için tazeliğini korumak çok önemlidir.
Meyvesi ve suyu direkt gün ışığından korunmalıdır. Serin yerde muhafaza edilmelidir.
Asitli içeriği nedeniyle bağırsak ve mide rahatsızlığı bulunanların tüketmemesi tavsiye edilmektedir.