Pikan Cevizi - Faydaları
Pikan Cevizi (Carya illinoensis): Pikan Cevizi , diğer kabuklu kuruyemişlerden çok daha fazla antioksidan içerdiğinden dolayı sağlıklı beslenme yöntemleri içersinde çok önemli bir yere sahiptir. Son yapılan araştırmalarda, yiyeceklerde bulunan antioksidanların, hücre hasarlarına karşı bir koruma görevi gördüğü anlaşılmıştır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki , antioksidanlar özellikle kalp hastalikları, Alzheimer, Parkinson ve Kanser gibi önemli hastalıklara karşı insan vücudunun en önemli yardımcılardandır.

Bir avuç Pikan; Vitamin E, Kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve elyaf ve antioksidan içerir. Pikan Cevizi vejeteryenler için çok önemli bir yere sahiptir. Bir porsiyon Pikan 30 gr etteki kadar protein içerir.

Pikan Cevizinin Faydaları
Pikan cevizinin mide asidini almak ve mideyi rahatlatmak gibi önemli özellikleri bulunmakta olup, özellikle yaz mevsimi yaklaşırken, tadıyla ve besleyiciliğiyle geleneksel kuruyemişlere iyi bir alternatif olacaktır. Pikan, %90,6 doymamış yağlardan oluşmaktadır. Protein ve mineral zengini olan pikan cevizi, sağlıklı bir diyet için son derece cazip besinlerden biridir. Ayrıca önemli bir doğal antioksidan olan pikan, E vitamini bakımından da besleyici özellikler taşımaktadır. Bünyesinde 19 adet vitamin ve mineral içerirken, kolesterol barındırmamaktadır. Sert kabuklu kuru meyveler arasında en yüksek antioksidan miktarına sahip olan pikan cevizi, uzmanlar tarafından özellikle kalp ve damar sağlığı için şiddetle tavsiye edilmektedir.

Kan Basıncı Yapılan çalışmalar sonucu DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diyetinin bir parçası olarak önerilen Pikan Cevizinin önerilen miktarda tüketildiğinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu belirtilmiştir . Bu miktar haftada 4-5 porsiyondur.

Meme Kanseri Pikan Cevizi, Zeytin yağı ile aynı şekilde, oleic asit bakımından çok zengin bir kaynaktır. Chicago’ daki Northwestern Üniversitesindeki araştırmacılar, yaptıkları laboratuvar testlerinde , Oleic Asidin, Meme Kanserini tetikleyen hücre içindeki genlerin yok edilmesinde önemli bir rolünün olduğu görülmüştir. Bu araştırmalar halen devam etmektedir. Araştırmalar sonuçlandığında bir Oleic Asit bakımından zengin Zeytin ve Pikan Cevizi bir öneri olarak sunulacaktır. Bir posiyon Pikan Cevizi , bir kaşık Zeytin yağında %25 daha fazla Oleic Asit içermektedir.

Kalp Sağlığı California ‘daki Loma Linda Üniversitesi ve New Mexico State Üniversitesindeki arastırmacılar, günlük diyetin bir parçası olan Pikan Cevizinin kötü kolestrol seviyesini düzenlediğini onaylamışlardır. Pikan bu özelliğini içerdiği yağ asidinden ve beta-sitosterol bileşiminden alır. Günde yenilen 1 porsiyon Pikan kalp hastalığı riskinin azaltılmasında çok önemlidir.

Prostat Sağlığı Kalp Hastalığında olduğu gibi aynı kolesterol düşürücü doğal bileşimin, iyi huylu prostat büyümesi (benign prostatic hyperplasia (BPH)) belirtilerinin iyileştirilmesi konusunda da aktif rol oynadığını göstermiştir (Kanserojen olmayan prostat bezi büyümelerinde). 2 porsiyon (yaklaşık 60 gr Pikan) etili beta-sitosterol miktarını temin etmektedir. Buna ek olarak son zamanlarda Purdue Üniversitesinde yapılan Laboratuvar çalışmalarında Pikan Cevizi içersinde, sağlıklı prostat hücrelerini olduğu gibi bırakıp , kanserli hücreleri öldürme özelliğine sahip bir E Vitamini çeşidi olan gamma-tocopherol bulunmuştur.turkeyarena.com Şu anda araştırmacılar hayvanlar üzerinde bu ve diğer E vitamini tiplerinin etkilerinin etkilerini test etmektedirler.

Aşırı Kilo Kontrolü Bilinenin aksine kabuklu meyvelerin yenilmesi insanları şişmanlatmaz, kilo düşürmeye yardımcı olur. Yapılan klinik çalışmalar bunu net bir şekilde ortaya koymuştur. Pikan Cevizinin düşük karbonhidratlı mükemmel besin içeriği, kilo vermek isteyen insanlar için Pikanı mükemmel bir seçim yapmıştır. Harvard School of Public Health’ de yapılan bir çalışma geleneksel kilo verme diyetlerinin bir parçası olan %35 kalorinini klasik kaynaklar yerine Pikandan alındığında, kilo vermeye daha fazla yardımcı olduğunu göstermiştir.

Pikan Cevizi Nasıl Kullanılır? Bütün bu etkileri sağlamak üzere, cevizin taze ya da gölge, havadar yerde kurutulmuş yapraklarıyla %2'lik bir infüzyon yapılır. Yani, l litre kaynar suya 20 gr. yaprak atılır, 10-15 dakika demlendirilerek yapılan infüzyondan günde 2-3 bardak içilir. Yaprakların içine, sonbaharda gövek ya da ceviz içi katılabilir.