Uçuk Tedavisi
Uçuk yaygın görülen bir hastalıktır. Dünya nüfusunun yaklaşık %80′inin yaşamı boyunca en az bir defa uçuk geçirdiği tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bu sayının her yıl 8 milyonu bulduğu düşünülmektedir.

Uçuk genelde yaygın olarak görülen belirtilere paralel olarak ortaya çıkar. Bu durum uçuk çıkmadan önce erken teşhisin konulabilmesini sağlar.


Uçuk Belirtileri

Uçuk bölgesinde gıdıklanma, kaşınma, sızlama ve zaman zaman karıncalanma hissedilebilir.
Bu belirtileri takiben, ilgili bölgede kızarma, şişme ve kabarcıklar oluşmaya başlar. Başlarda kaşınan ve hafif hafif sızlayan bölge ileriki aşamalarda acı vermeye başlar.


Uçuk konusunda en çok merak edilen soruların başında UÇUK BULAŞICI MI? sorusu gelir.


Uçuk yukarıda değinilen ilk belirtilerin yaşandığı dönem ve açık yaranın kapanması süreçleri arasındaki dönemde bulaşıcı etki gösterir. Uçuğun bulaşmasını önlemek için hasta kişinin havlu, bardak gibi eşyalarını kullanmamak gerekir. Ayrıca uçuklu kişi ile öpüşmek en yaygın görülen bulaşıcı nedenlerden biridir. Uçuk sadece başkaları için değil hastanın kendisi için de bulaşıcı olmaya devam eder. Eğer uçuğa temas edilirse uçuk vücuda yayılmaya devam eder. Bu yüzden uçuk ellenmemeli ve tedavisinin en hızlı şekilde gerçekleşmesi için gereken önlemler alınmalıdır.


Uçukluyken gözlere temastan şiddetle kaçınılması gerekir. Uçuğun bulaşıcı etkisini en hızlı gösterdiği bölgelerin başında gelen göz, hassas bir biçimde korunmalıdır. Özelllikle bayan hastalar makyaj temizliği yaparken uçuğun bulaşıcı etkilerini göz önünde bulundurarak hareket etmelidir.


Çocuk ve Bebeklerden Uzak Durulmalıdır.

Uçuk belirtileri görülmeye başlandığı andan itibaren çocuk ve bebeklerden uzak durulmalıdır. Uçuklu hastanın kullandığı kişisel eşyalar (havlu, bardak, dudak kremi, ruj vs.) ayrılmalı ve başkaları tarafından kullanılmamalıdır. Uçuk yarası veya kabuğuna parmakla temas edilmemelidir. Temas halinde uçuk virüsünün parmak yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılması sık görülen bir durumdur. Ayrıca parmaktaki mikroplar da uçuğa bulaşıp güçlendirici etki yaratabilir.


Uçuk Tedavisi – Uçuk Nasıl Geçer

Uçuk hastalığına virüsler yol açmaktadır. Tip1 ve Tip2 olmak üzere iki tür uçuk virüsü bulunmaktadır.

Tip1: genel olarak ağız ve çevresinde uçuklamaya yol açsa da genital bölgeyi de etkileyebilir. İlk uçuklamadan sonra tekrar etme olasılığı düşüktür.
Tip2: yalnızca genital bölgeyi etkiler.


Bu virüsler genelde kendilerini dudakta uçuk, ağızda uçuk veya genital bölgede uçuk şeklinde gösterirler. Hafif şişme ve yanma gözlemlenir. İlk uçuklamalarda genel bir rahatsızlık hali ve idararda yanma görülebilir. Tine de ağız bölgesi uçuklarında olduğu gibi uçuklama öncesi karıncalanma ve kaşıntı hissedebilirsiniz.


Uçuk Tedavisi: Uçuk için bir tedavi yoktur. Hayatınızda bir kere virüs bulaştığında tüm ömrünüz boyunca virüsü taşırsınız. İlk uçuklamalarda anti-viral ilaç verilebilir. Çoğu kişide ilk uçuklama sonrası gelen uçuklamalar daha hafif ve kısa dönemli olur. Nadiren görülen uzun süreli ve ağrılı uçuklamalarda anti-viral ilaçlar kullanılmalıdır. İsteğe bağlı olarak daha hızlı iyileşmek için uçuk kremi de kullanılabilir.