Bir sinek yemeğinizin üzerine konduğunda neler döndüğünü hiç düşündünüz mü?

Muhtemelen yemeye devam ettiniz. Sonuçta, altı üstü bir sinek... Öyle değil mi?



Gerçekten pek çok insan böyle düşünüyor.



Bir araştırma, katılımcılarına "Bir yerde yemeyi bırakmanız için hangi canlıyla karşılaşmanız yeterli olur?" diye sormuş. Yani sinek mi, karıncalar mı, hamamböcekleri mi? Hangisi anında çatal fırlattırıyor?
Ve katılımcıların %61'i, hamamböceğini seçmiş.



Ama hey, ne diyeceğiz... Sinekler yemeğinize mikrop bulaştırmak konusunda hamamböceklerini solda sıfır bırakıyor.



Bu bir gerçek. Nedeni de çok basit birkaç izahta yatıyor.
Bunlar, yenebilecek en iğrenç şeyleri yiyorlar. Hayvan leşi, çöp, bok...



Ve çiğneme özelliğinden yoksun oldukları için, kondukları yüzeye salyalarını bırakıyorlar. Enzimler gıdayla bütünleştiğinde ise bu tükürüklerini tekrardan hüpürdetiyorlar.
Bu ziyafetten biraz daha bahsedersek öğürmeye başlayacağınız için yarıda kesiyoruz. Ama iş basit bir estetik yoksunluğundan ibaret değil.



Bu arkadaşlar çok sayıda zararlı bakteriyi vücutlarında taşıyorlar ve temas yoluyla diğer canlılara aktarabiliyorlar.



Ve bunun için zemine tükürmeleri, ya da onu tekrar emmelerine filan gerek yok. Yemeğinizin üzerine konduğu an bakterileri bulaştırabiliyorlar.
Sineklerin bulaştırabileceği hastalıkları küçümsemeyin. Sağ baştan saymak gerekirse bunların başlıcaları kolera, dizanteri, tifo...



Sonuç: Sineklerin tepenizde uçuşup yemeklerinize ziyaretler düzenlediği bir sofrada o kadar da rahat olmanın alemi yok.



İki çatal az yiyin, sağlığınızı koruyun.:))