Zargana balığı belondiae familyasına ait ve uzun bir balık türüdür. Boyu, 60 – 70 santimetre arasında değişir. İstisna durumlarda 1,5 metreye kadar çıkabilir. Zargana, 15 – 20 yıla kadar yaşayabilir. Küçük balıklar ( çaça, hamsi ve kıraça ) ile hayatını idame ettirir. Vücut yapısının benzerliğiyle, kılıç balığıyla iyi anlaşamaz. Genellikle birbirlerine karşı her zaman saldırgan olurlar. Bazı cinsleri, 3,5 kilo ağırlığa kadar çıkabilmektedir. Zargana balığı deniz ve okyanuslarda bolca rastlanılır. Uzun ve ince yapı sayesinde kıvrak ve atiktir. Ayrıca süratli ve acımasız bir balık türüdür. Üst sularda gezici balık olduğu için, şamandarılı gibi olta takımlarla tutabilmeniz mümkündür. Zargananın su yüzeyinde sıçrayarak ilerlemesinin nedeni; kendini diğer büyük balıklara koruma isteğidir. Balığın yağlı olması, ızgara için iyi bir seçenek sunulması demektir. Eti gıda endüstrisi açıdan

Yaşam Alanları:
Ülkemizde bulunan her denize uyum sağlayabildiği gibi de bolca bulunması mümkündür. Kemikli balıklara ait olup Ege’de daha fazla bulunur. Zargana balığı, Ilıman kıyı kesimlerde yaşamaları için en uygun ortam diyebiliriz.
Üreme Ve Çiftleşme:
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar 25.000 ile 50.00 arası yumurtaları denize döker.
Zargana Balığı Avı – Nasıl Yakalanır?
Akya ve sinarit balıklarını yem olarak kullanınız. Amatör balıkçıları kıyıdan avlayabilmelerinden dolayı, oldukça sever. Avcılığı, nisan ayından eylül ayına kadar avlayabilirsiniz. Havanın durumu ve mevsimler avlanmayı etkileyebilir.