Tavşan Cinsiyet Ayrımı

Tavşanlarda cinsiyet ayrımı 3 aydan itibaren yapılır. Bu zamandan önce yapılması, yavru Tavşanların cinsel olgunluğa ulaşmamaları nedeniyle zordur. Tavşanların cinsiyetini belirlemek için 2 ayrı yol bulunur.
Bu yollardan birincisi; 3 aydan itibaren resimde görüldüğü gibi baş parmak yardımıyla üreme organı gerilir. Dişilerin üreme organı ayrık, erkeklerin ise yuvarlak biçimdedir. Ayrıca erkek üreme organı dışa doğru çıkıntı halindedir.




İkincisi; üreme organıyla anüs arasındaki mesafedir. Bu aralık dişilerde daha kısa, erkeklerde daha geniştir. Bunun nedeni, erkek Tavşanların testislerinin bulunmasıdır. 2-3 aydan önce erkekler yeterli olgunluğa ulaşmadığı için testisler görünmez ya da çok küçüktür.
Üreme

Evcil tavşanlar, doğada yaşayan yabani tavşanların aksine yılın herhangi bir ayında, çiftleşmeye hazırdır. Kızgınlık dönemine giren erkek ve dişi Tavşanlar aynı kafese konularak bir süre yalnız başlarına bırakılır. Elbette birbirlerine zarar verip vermediklerini kontrol için, hissetmeden gözlemlemek faydalı olacaktır. Kızgınlık dönemine giren dişi, çiftleşmek için bazı hareketlerde bulunur. Arkasını dönerek, erkeğe mesaj verir. Arka kısmını yukarı kaldırır. Aynı şekilde kızgınlık dönemine girmiş olan erkek Tavşan’ın da çiftleşmeye hazır olması durumunda, çiftleşme gerçekleşir ve bu süre yaklaşık 1 dakika sürer. Çoğu zaman 1 dakikayı geçmez.
Çiftleşme’nin ardından erkek, dişiden ayrılmalıdır. Gebelik süresince dişi Tavşan, bir daha çiftleşmez. Yavruları büyütüp, kendi kendilerine yeter hale gelene kadar tekrar çiftleşmeyi kabul etmez.

Çiftleşmek istemeyen bir Tavşan’ın vereceği tepkiler ise çok açıktır. Özellikle dişiler köşeye çekilerek, erkeğe karşı saldırgan davranışlar gösterebilir. Böyle bir durumda da dişi ile erkek ayrılmalıdır.
Tavşanlar kaç aydan itibaren çiftleşmeye hazır olur?

Üreme olgunluğuna erişmemiş Tavşanların çiftleştirilmesi, özellikle anne Tavşan tecrübesiz olacağı için çoğu zaman yavru kayıplarıyla sonuçlanır. Farklı tavşan türlerinde değişmekle beraber, Tavşanlar en az 4 aylıkken çiftleştirilmelidir. Erkeklerin, dişilere göre birkaç ay daha geç olgunlaştığı unutulmamalıdır.
Gebelik Süresi ve Yavru Bakımı

Tavşanlarda gebelik süresi ortalama 1 aydır. Yavrular doğduktan sonra, 6 hafta ile 2 ay arası emzirme dönemi sürer.
Yavrular, doğar doğmaz dış dünyaya karşı savunmasızdır. Anne Tavşan’ın bakımına ve beslemesine muhtaçtır. Güçsüz ve kardeşlerinden küçük kalan yavruları anne Tavşan yiyebilir. Bu durum Hamsterlarda da görülür veKannibalizm olarak adlandırılır. Kannibalizm, yukarıda yazılan nedenlerle beraber, anne Tavşan’ın yetersiz beslenmesi durumunda da görülebilir. Çoğu zaman tecrübesiz ve genç dişilerde görülür.

Yavrular, en az 30 gün boyunca anne sütü içmelidir. Bağışıklık sistemlerinin gelişmesi ve hastalıklardan korunmak için bu süre çok önemlidir. Bu sürenin ardından kuru yemleri de yemeye başlarlar. Çabuk gelişen bazı yavrular, 20. günden itibaren taze otlarla ve kuru tohularla beslenmeye başlayabilir. Meyve ve sebze gibi bazı gıdalar yavrular 2 aylığa ulaşmadan verilmemelidir. Aksi halde, ishal olabilirler. Yavrulara, anne sütü yerine inek sütü vermeye kalkmak da çok büyük bir hata olur. İnek sütünün yavrulara hiçbir faydası olmayacağı gibi, pek çok zararı bulunur.