Business Casual tamam, günlük giyim tamam, gardrobunda olması gerekenler de tamam. Eksik olan bir şey var ve gerçekten önemli. O da takım elbise nasıl seçilir ve satın alınmalı mevzusu. Hazır mısın? Stil giyim için öerilerimze başlıyoruz Başgann!

Özel ortamlarda ve özellikle iş ortamında birçok kişi takım elbise giyinmeyi tercih ediyor değil mi? Şöyle bir baktığında peki kaçı gerçek anlamda üstüne uyan ve fit olan takımı giyiyor. Evet, çok azı değil mi? Altı şişhane, üstü tophane bol bol pantolonlar ve ceketler giyinmiş yaşlısı genci bir çok adam var ortamda. Peki, hangi konuda hata yapıyorlar Başgann! Tabi ki doğru seçimi yapamıyorlar. Neydi doğru seçimin birinci kuralı,
üstüne fit olan seçimler yapabilmek değil mi?

Birçok kişi sırf bu yüzden takım elbise giyindiğinde rahat edemiyor. İş yerlerinde serbest Cuma günü gelsin diye dört gözle bekliyor. Rahatlık mevzu yalan brocum. Çünkü adam stil giyim nasıl olur bilemiyor. Takım elbise doğru seçildiğinde ve giyildiğinde bir erkeğe en çok yakışan kıyafettir. Üstüne üstlük takım elbiseden daha çok seni erkeksi kılabilecek bir kıyafette yoktur. Sen artık o goygoycu kitleden olmayacaksın çünkü senin için burada işin ufak sırlarını ifşa ediyor olacağız. Başlıyoruz…

HANGİ AMAÇ İLE TAKIM ELBİSE ALIYORSUN?

İlk cevaplaman gereken sorumuz takım elbiseyi hangi ortamlarda giyinmeyi planladığınla ilgili, çünkü giyineceğin ortamın ağırlığına, durumuna, kullanım alanine göre takım elbise seçimin değişebilir. İş yerinde mi giyineceksin, yoksa düğün, dernek, nikah vs. gibi özel bir ortamda mı giyineceksin, önemli.

Eğer iş ortamında hafta içerisinde giyinmeyi planlıyorsan, kesinlikle gri bir takım elbise alman gerekiyor. Ki gri takım elbise
bir erkeğin gardrobunda kesinlikle bulunması gerekenler konusunda üst sıralarda yer alıyor; biliyorsun. Gri bir takım elbise ile hafta içerisinde farklı renkte gömleklerle, kıravatlarla, farklı farklı kombinasyonlar yapabilirsin ve rahatlıkla kullanabilirsin. Hangi renkler, hangi renkler ile giyinilir konusuna girmiyoruz, ama hatırlamak istersen,TIKLA! Unutmadan! Çoraplar da önemli biliyorsun.

Eğer özel bir organizasyon içerisinde yer alacaksan, yani nikah, kokteyl vb. kesinlikle siyah ya da lacivert bir takımı öneriyoruz. Böylece, organizasyona ağırlığını ve farkını koymuş olacaksın. Tabi ki bir tık daha kaliteli bir kumaş almanda fayda var.

NELERE DİKKAT ETMELİSİN Kİ, TAKIM ELBİSE ÜSTÜNE TAM OTURSUN?

Bir takım elbisenin üstüne yakışması demek, üzerine tam oturması anlamına gelir. Tam oturması demek vücuduna göre giyinmenden geçer. Bu kurallarımızı biliyorsun. Nelere mi dikkat etmeliyiz diyorsun bro.

Omuz kısımları,omuzlarını sarmalı. Tabi ki sıkmamalı, yani dar bir şekilde değil. İçerisindeki vatka kısımları da kesinlikle omuzlarınızdan büyük olmamalı.

Göğüs kısımları, gömleğin ile ceket arasına bir yumruk girebilecek kadar sana yakın olmalı. Kesinlikle daha fazlası değil. Düğmelerini de rahatlıkla iliklemelisin.

Uzunluk, ölçümü için kollarını aşağıya doğru uzattığında ve avuçlarını kapattığında, parmaklarınla ceketinin kollarının uç kısmını tutmalısın. Eğer tutamıyorsan çok kısadır. Eğer elinde çok fazla kumaş kalıyorsa da çok uzundur. Gömlek manşetinin yaklaşık 2 santimlik kısmı da ceket kol uzunluğunun dışına taşmalı.

Pantolon,kalçandan çok fazla yüksek olmamalı ya da çok fazla düşmemeli. Paçaları ile ayakkabının tabanı arasında da az da olsa bir boşluk bırakmalısın. Yani tabana kadar uzatmamalısın.

TAKIM ELBİSE YAKA TİPİ NASIL SEÇİLMELİ

Yaka tipleri farklı bir konu ama kabaca sana şöyle anlatalım. Basitçe üç çeşit yaka modeli var. Birincisi, üçgen kesim, ikincisi V-kesim, üçüncüsü yuvarlak kesime sahip.

Üçgen yaka kesimi, klasik bir standart olup, genelde iş hayatında kullanılan takımlarda karşımıza çıkar. Nerdeyse tüm ceketlerde standarttır diyebiliriz. Blazer, spor ceketler, tek sıra düğmeli ceketler vs. hepsinin birçoğu bu yaka tipine sahiptir. Merdiven gibi adım adım yukarıya çıkan yaka kesitleri desek belki daha çok akılda kalır.

V-yaka kesimi, daha çok kruvaze ceketlerde, jaketataylarda ve fraklarda karşımıza çıkar. Yani, bildiğin resmi bir yaka tipidir. Seni daha ağır gösterir. Bildiğin protokolsün yani bro. Bu arada eğer tek sıra düğmeli ceketler içerisinde bu yakaya sahip bir ceket bulursan kaçırma deriz. Çünkü, çok nadir bulunur ve işciliği tartışılmaz denir.

Yuvarlak kesimi, daha çok ev içerisinde bir salon beyfendisi Başgann olarak giyindiğin robdöşambrının yakasında bulabilirsin. Bunu da bil istedik ki, tam donanımlı bir adam ol. (kips)



TAKIM ELBİSE DÜĞME SEÇENEKLERİ

Genelde düğme kişisel bir seçimi yansıtır ama dönemin modasına göre de değişkenlik gösterir. Kısaca anlatmak gerekirse,

3 düğmeli ceketler, 90’lara ait bir klasiktir. Daha çok iş dünyası içerisinde kullanılır. Genelde de en alttaki düğme iliklenmez.

2 düğmeli ceketler , rahatlıkla giyinebileceğin en standart ceket düğmesi sayısıdır. Son düğmeyi iliklemeden rahat rahat hareket etmeni sağlar.

1 düğmeli ceketler, Avrupa standardıdır ve stil sahibi kişilerin kullandığı bir opsiyondur. Bulması zordur ve bulman durumunda da eğer fit bir vücuda sahip değilsen ceket üzerinde emanet durur. Bu nedenle, risklidir ama zevklidir.

Evet, bro sana yine hap halinde takım elbiseler ve nasıl tarz giyim üstadı olabilirsin konularında bilgileri verdik. Renk uyumunu gözden kaçırmadan,
kravatını, gömleğini ve ayakkabılarını da seçtiğin zaman tam bir erkek olarak yollara çıkmaya hazırsın. Haydi bro, kim tutar seni. İş hayatında da, özel organizasyonlarda da farkını göstereceksin!