Göz kapaklarında oluşan arpacık halk adıyla it dirseği; alt veya üst göz kapağı içerisindeki yağ keseciklerinin enfeksiyon kapmasıdır. Bu enfeksiyon durduk yere 1 gün içerisinde kendiliğinden oluşur, gözlerde batma, yanma ve göz kapağında gerilmelere neden olmaktadır. Bu enfeksiyon oluştuktan 2 gün sonra nokta halinde ağız vermeye başlar ve ucu çıkar.
Arpacık sorununda erken tedavi çok önemlidr. Fakat gözde fark edildiği anda müdehale edildiğinden dolayı geç düzelebilmektedir. Erken teşhiş aşamasında gözlerde yanma, batma ve parlak ışığa bakamama durumları önemlidir. Erken teşhis de damla ve antibiyotikler işe yaramakta, hastalık boyunca merhemler kullanılmaktadır.
Arpacık (it dirseği) tedavisi nasıl olur?
Hastalığın bilinen en kolay tedavi şekli sıcak su ile ıslatılan pamuk ile kompres yapmaktır. Uygulama olarak bir kaşık etrafına saracağınız pamuğu sıcak suya batırarak göz kapaklarında 10 dakika süre ile dolaştırılarak mikropların yağ keselerinden dışarı çıkmaları sağlanabilir.
Diğer tedavi yöntemi; papatya çiçeği, asma yaprağı, ceviz yaprağı veya peygamber çiçeğinden hangisini temin ederseniz kaynatarak gözlere pansuman yapabilirsiniz.
Son tedavi yöntemimiz de bir diş sarımsağı iyice ezerek arpacıklı bölgeye sürülür. Sürdükten sonra da sıcak suya batırılmış pamuk sürülmesi de sarımsağın etkisini arttıracaktır.
Tedavi edilmeyen arpacıklar, bir sonraki vücudun dirençsiz kalana kadar kaybolur fakat vücut direnci tekrar düşerse tekrar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple eğer gözlerinizde çok sık arpacık çıkıyorsa vücut direncinizin sık sık düştüğünü göstermektedir.
ARPACIK (İT DİRSEĞİ) KENDİ KENDİNE İYİLEŞİR Mİ?
Hastaların önemli bir kısmı arpacığın kendi kendine geçtiğine inanırlar. Arpacık çıkan çocuklarda ya da yetişkinlerde bu durum tekrarladığı için kendiliğinden de geçeceği düşünülür. Arpacık ilk çıktığında kendiliğinden geçebilir.
Fakat burada hastalık kendini sınırlamakta ve asıl faktör kapağın içinde yaşamını sürdürmeye devam etmektedir. Arpacık her zaman gözün aynı yerinde çıkmayabilir. Göz kapağında birçok bez vardır ve bu bezlerin farklı alanlarında da arpacık çıkar. Bu nedenle arpacık çıktığında mutlaka bir göz hekimine gidilmelidir.
GÖZDE ARPACIK ÇIKMASI (İT DİRSEĞİ) NASIL ÖNLENİR?
Gözde sık sık arpacık çıkması durumunda kesinlikle göz doktoruna ve bunun yanı sıra aile hekimine ya da iç hastalıkları uzmanına gitmek gerekir. Arpacık ilk çıktığında ve sonrasında mümkün olduğunca göze elle temas edilmemelidir. Arpacık çok fazla dokunulduğunda arpacık diğer göze ve göz çevresine yayılabilir.
Bu nedenle arpacık yeni başladığında göz doktoruna gidilmeli ve tedavi olunmalıdır. Hastalar evde ılık ve nemli havlu ile göze kompres yapabilir. Fakat bu kompresin enfeksiyonun hangi aşamasında yapılacağı doktor tarafından belirlenmelidir.
Bunun dışında bazen hastalar göze iyi geldiğini düşünerek sarımsak koyarlar. Fakat bu işlem de doğru bir işlem olmadığı gibi gözdeki enfeksiyonu arttırabilir. Bazı hastalarda arpacığın olduğu yerdeki kirpikleri koparmanın faydalı olabileceğini düşünmekte ve bu tip işlemler uygulamaktadırlar. Bu işlemde hiç doğru bir işlem değildir.
Çünkü enfeksiyonlu gözden kirpik koparmak o gözün daha çok tahriş olmasına yol açar ve enfeksiyonun daha geniş alanlara yayılmasına neden olabilir. Halk arasındaki bu işlemler göze uygulanmamalıdır ve ilk fırsatta mutlaka göz hekimine gidilmelidir.
Eskiden yapılan başka bir arpacık iyileştirme yöntemi ise arpacığın üzerinden köpeğin bir parça ekmeği alması gibi bir yöntem halk arasında uygulanmıştır. Buradaki amaç köpeğin gözdeki iltihabı, ekmeği alırken yalamasını sağlama gibi bir inanıştır. Fakat bu yöntem de yanlıştır.
Ayrıca arpacık çıkan göze kesinlikle makyaj yapılmamalıdır. Gözlerde lens var ise arpacık geçene kadar lensler çıkarılmalıdır. Arpacık geçene kadar A ve E vitamini bakımından zengin beslenilmeli, vücut direnci yüksek tutulmalıdır. Arpacıktan korunmak için el yüz temizliğine dikkat edilmelidir. Arpacık enfeksiyonel bir hastalıktır ve tedavisi kesinlikle göz doktoru tarafından yapılmalıdır.