Kabine Sistemi, Cumhurbaşkanı tarafından milletvekillerinin içinden atanan bir başbakan tarafından oluşturulan ve kabinenin meclisten güvenoyu almasıyla göreve başlayan hükümet modelidir.
Kabine sistemine geçiş hangi tarihte olmuştur?
Kabine sistemine geçilmesi 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile gerçekleşmiştir. Meclis hükümeti sistemi bu tarihte terkedilerek kabine sistemine geçilmiştir.
Yürütme gücünün başında cumhurbaşkanının bulunduğu, halkın oylarıyla seçilen başbakanın birlikte çalışacağı bakanları bizzat seçmesiyle ve cumhurbaşkanının onayıyla kurulan hükümet şekline Kabine Hükümeti Sistemi denir.

Türkiye'de, 29 Ekim 1923'te, Cumhuriyet'in ilanı ile Meclis Hükümeti Sistemi'nden Kabine Sistemi'ne geçildi. Bu hükümet şekli ile aynı zamanda kuvvetler ayrılığı ilkesi için önemli bir adım atılmıştı.

Eski sistemde meclis başkanı başbakan olarak atanır, bakanlar ise meclis içinden tek tek seçilirdi. Kurulan meclis hükümetinde uyumsuzluk yaşabilirdi. Fakat kabine sistemiyle birlikte Başbakan, halkın oyuyla ve cumhurbaşkanının onayıyla hükümetini kurmaya başladı. Başbakan, Bakanlar Kurulu'ndaki bakanlarını uyumlu çalışabileceği kişilerden belirler, cumhurbaşkanının onayına bu şekilde sunardı. Onay alındıktan sonra da hükümet meclisten alacağı güvenoyu ile görevine başlardı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kabinesi ilk Başbakan İsmet Bey (İnönü) tarafından kuruldu.