Sparidae familyasından gelen mırmır balığı, halk arasında çizgili mercan olarak da bilinir. Balıkçılar arasında en meraklı balık türü olarak geçen mırmır balığı, ılıman ve kumluk sahillerin derin kısımlarında yaşar. Genelde kalabalık gruplar halinde yaşayan mırmır balığı, oldukça ürkek bir balık türüdür. Mırmır balığının mevsimi ise haziran ortasından eylül ayına kadardır.
Mırmır balığı nasıl pişirilir?

Yapımı oldukça kolay olan mırmır balığı tavada, ızgarada veya fırında farklı yöntemlerle pişirilebilir. Tavada yapılacaksa temizlenen balıkların üzerine salça, sarımsak, tuz ve kekikten oluşan karışımı fırça ile güzelce sürerek ısınmış yağda balığı pişirmek gerekir. Yine tavada pişirilecekse balığın kısık ateşte pişirilmesi balığın lezzeti acısından oldukça önemlidir. Bunun yanında fırında pişirilecekse temizlenen balıkların üzerine yağ sürülerek, balık suyunu salana kadar 200 derecelik fırında pişirilmesi yeterlidir. Tava ve ızgaradan ziyade mırmır balığının daha lezzetli ve etinin daha yumuşak olmasını için fırında pişirmek gerekir.
Mırmır balığı pişirirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Farklı çeşitlerde pişirilebilen mırmır balığının daha lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Mırmır balığı, tavada kızartılacak ise yarım ölçek çiçek yağı ile yarım ölçek zeytin yağını karıştırarak balığı pişirmek gerekir. Bunun yanında mısır unu ekleyerek veya farklı pişirme yöntemlerinde defneyaprağı kullanarak pişirmek balığa daha da lezzet katacaktır. Son olarak balık kokusundan rahatsız olanlar için balığı pişirmeden önce biraz sirkeli suda bekletmek balığın kokmasını engelleyecektir.
Mırmır balığını temizleme ve saklama yöntemleri

Mırmır pullu bir balık olduğu için temizleme işlemine pullarından başlanmalıdır. Bıçağı dik tutarak bir iki defa balığın her iki yüzünde sürtmek yeterlidir. Bu işlem mutfakta yapılacaksa pulların etrafa sıçramamasına dikkat etmek gerekir. Pullardan sonra iç organlarını temizlenen mırmır balığının karnını tamamen yarmaya gerek yoktur. Temizleme işleminden sonra balık, pişirme yöntemine göre farklı büyüklükte parçalara bölünür. Mırmır balığı saklanırken balığı önceden temizlemek gerekir. Temizlendikten sonra buzdolabında üç gün, buzlukta ise on beş gün kadar saklanabilir.