Sağlık Bakımından Bal
Eskiden beri hekimlikte bala hem iyi bir besin, hem de ilâç olarak büyük değer verilmiştir. Çünkü bal şeker bakımından çok zengindir: %70-78′i şeker, ancak 17-20’si sudur.
İçinde ayrıca, çeşitli çiçeklerden alınmış güzel kokulu reçineler, madensel tuzlar, azotlu maddeler vardır. 100 gram bal 325 kalori verir.
Balda vitamin de vardır. Eser miktarda A vitamini bulunur, daha önemli miktarlarda bulunan vitaminler B kompleksi vitaminleri ile C vitaminidir.
C vitamininin miktarı baldan bala değişir.
Baldaki şekerler glikoz (üzüm şekeri) ile leviiloz (meyva şekeri )dir.
Bunlar sindirilmesi kolay şekerlerdir, vücudumuz için en mükemmel bir güc ve kudret kaynağı olur.
Bu bakımdan bal gelişme çağındaki çocukların, zayıf kimselerin, zafiyet geçirenlerin beslenmesinde önemli bir yer tutar.
Bal, hekim tavsiye ederse, sütle karıştırılarak, kansızlık, barsak iltihabı, iskorbüt gibi hastalıklara uğriyan küçük çocuklara, vaktinden önce doğanlara da verilir.
Bal derhal kuvvet verdiği için şeker hastalarına da verilmektedir.
Özel polenlerle kuvvetlendirilmiş bal, saman nezlesinin şiddetli ârazını hafifletmekte de kullanılır.